Erhan'la birlikte ölen kot işçisi sayısı 40'a yükseldi!
34 yaşındaki Erhan Kaya, kot taşlarken yakalandığı ölümcül silikozis hastalığının kurbanı oldu.
Yıllarca çalıştığı kot taşlama atölyesinde 'Silikozis' hastalığına yakalanan 34 yaşındaki Erhan Kaya vefat etti. Kaya'nın ölümüyle beraber Türkiye'de bu ölümcül hastalıktan ölenlerin sayısı 40'a ulaştı. Erhan Kaya'nın 10 yıllık arkadaşı olan ve kendisi de Silikozis hastalığına yakalanan eski kot taşlama işçisi Mehmet Bekir Başak ise vefat eden arkadaşını ve kot işçilerinin sıkıntılarını VATAN'a anlattı. İşte ölümü bekleyen bir kot işçisinin arkadaşına dair anlattıkları ve kendi dramı:
Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Mehmet Bekir Başak, 10 yıllık işçi 34 yaşındaki Erhan Kaya'nın 3 çocuk babası olduğunu söylüyor. Başak, Kaya'yla beraber 10 yıl boyunca Merteks Yıkama Boyama Sanayii'nde, kumlama bölümünde günde 12 saatten fazla çalıştıklarını anlattı; "İkimiz de sigortalıydık ancak benim sigortam sonradan yapıldı. Erhan ayda 900 TL ben ise 550 TL alıyordum. Ben ayrıca hafta sonları şirkette bekçilik de yapıyordum. Bizim yaptığımız işe Rodeo derler. Yani büyük bir vinç 600-700 kiloluk kumu alıp içinde basınçlı havanın olduğu çok sıcak hortumlara veriyordu. Biz bir bant üzerine konmuş kotları bu hortumlarla kumlayarak eskimiş görüntüsü veriyorduk. Her yer kum tozuydu. Göz gözü görmüyordu. Bizi kumun yarattığı etkilerden zerre korumayan bir maske takıyorduk. Çalıştığımız yerde hayvan bile durmaz."
İşçiler rahatsızlanmaya başlayınca Merteks'in doktorlarına gitmişler ancak firma doktorları onlara üşüttükleri ya da soğuk aldıkları gerekçesiyle sürekli ağrı kesici verip işlerine geri göndermiş. Mehmet Bekir Başak Erhan'a 2000 yılında verem teşhisi konunca tüm işçilerin isyan noktasına geldiğini şu cümlelerle anlatıyor:
"Ölümü bekliyorum"
"Erhan'a o yıl verem teşhisi kondu ancak 9 ay boyunca yanlış tedavi gördü. Ciğerlerinden parça aldıklarında gerçek ortaya çıktı. Meğer can arkadaşım Erhan ölümcül olan Silikozis hastalığına yakalanmış. Erhan işi 2006 yılında bıraktı. Ben de 2007 Nisan'ında işten çıkarıldım. Sürekli öksürüyor ve halsizlikten yürüyemiyordum. Nefes bile alamıyordum. Silikozis teşhisi kondu. Günde 4 kez bu oksijen maskesini takıyor ve bir torba ilaç kullanıyorum. Hastane bana ciğerlerimin yüzde 27'sinin zarar gördüğünü ve belki malulen emekli olabileceğimi söyleyince bende 03/07/2007 tarihinde bu hastalığa yakalanmış 180 tane işçi arkadaşımla beraber bir dava açtım. Hastalığımız ölümcül ve kaybedeceğimiz bir şey yok. Biz çoktan ölmüşüz. En azından bize yapılanların hesabı verilsin."
Ciğerin 4'te 1'i yok
350 TL kirası olan küçük bir evde oturan Mehmet Bekir Başak en büyüğü 20 ve en küçüğü 5 yaşında olmak üzere 5 kızı, iki oğlu ve eşiyle birlikte yaşam mücadelesi veriyor. Eve kira parasını ise maddi yetersizlikten dolayı Ortaokul 1. sınıfı terk etmek zorunda kalan 18 yaşındaki İlyas sağlıyor. Eve aşı ise çoğu zaman Başak ailesinin komşuları sağlıyor.
Silikozis nedir?
Silikozis, kot taşlama atölyelerinde, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi yok ve ölümle sonuçlanıyor.
Sanatçı desteği
Arif Sağ, Şebnem Sönmez, Cahit Berkay, Yasemin Göksu, Mor ve Ötesi, Kardeş Türküler, Anadolu Ateşi, Zeynep Tanbay, İclal Aydın ve ‘Elveda Rumeli‘ dizisinin oyuncuları, kot işçileriyle dayanışma gecesinde sahneye çıkacak. Gösteri 19.00'da Akatlar Kültür Merkezi‘nde.