Hastaların tedavi sürecinde yaptığı resimlerden oluşan Umudun Resmi isimli sergi açıldı.
Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi’nde tedavi gören kanser hastalarının kemoterapi alırken yaptıkları resimlerden oluşan Umudun Resmi sergisi Lara Rotary Kulübün ev sahipliğinde Migros AVM’de açıldı. Kemoterapi sırasında resim yapan hastaların, resim yaparken hem zamanın nasıl geçtiğini anlamadıkları hem de kansere daha güçlü direnebildikleri belirtildi.
Medstar Kanser Merkezi Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, sanatsal faaliyetleri hastaların gerçekleştirdiğini söyledi. Sanatsal faaliyetlerin tedavilerinin bir parçası olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karadoğan, kanser hastalığı ile mücadele etmek ve onun sıkıntılarıyla uğraşmanın emek istediğini kaydetti. Amaçlarının hastaların sadece yaşam sürelerini uzatmak olmadığını dile getiren Prof.Dr. Karadoğan, şöyle konuştu: "Aynı zamanda onların yaşam kalitelerini de artırmaya çalışıyoruz. Hastalarımızın yaşadıkları dönemi mümkün olduğunca rahat geçirmelerini istiyoruz. Bu yüzden standart medikal tedavilere sanatsal faaliyetleri, ekleyerek onların hayata bağlanmalarına olumlu etki sunuyoruz. Kurum olarak sanatsal aktivitelerin her türlüsüne destek veriyoruz"
Resim yapan hastaların kemoterapi alırken zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarını ifade eden Prof.Dr. Karadoğan, şunları söyledi: "Hastalarımız resim yaparak kemoterapinin yan etkisini hissetmiyorlar. Kemoterapi işlemleri sırasında hastalar daha çok resim yaparken diğer zamanlarında ise tiyatro, müzik, yoga gibi aktivitelerde bulunabiliyorlar. Resim yapan hastanın yaşama tutunuşu da daha farklı oluyor. Kemoterapiyi tolere etme güçleri artıyor. Mutlu oluyorlar. Hasta olma psikolojisinden uzaklaşıp, kendilerini normal ve topluma yakın olarak görüyorlar. Bu da hastalar için çok önemlidir." Prof. Dr. Karadoğan, hastaların resimlerinde olumlu mesajlar verdiklerini belirterek, manzara, güneş ve hayata bağlayıcı renkli resimler çizdiklerini ifade etti.
SEVGİYE İHTİYAÇ
Hastaların gönüllü resim öğretmeni Aysun Erdoğan ise kanser hastalarının çok özel ve duygusal olduklarını belirtti. Kanser hastalarının acımaya değil sevgiye ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasta bize ilk geldiği zaman 'Al sana fırça resim yap' demiyoruz. İlk önce bir sevgi bağı kuruyoruz. Hasta, 'Ben çöp adam bile çizemem’ diyor. Ardından çocuk gibi boyalarla oynamaya başlıyor. Sonra resim sevgisi geliyor. Hasta çevresine kemoterapi almaya değil, hobisine gelir gibi geliyor. Biz onlara sevgiyle yaklaşıyoruz. Ağırlıklı olarak manzara ve peyzaj resimleri çiziyorlar. Doğaya özlemlerini çiziyorlar. O resimlerle dinleniyorlar"
İÇ DÜNYAMI AKTARIYORUM
Meme kanseriyle mücadele eden Alev Ay, ilk kemateropi alırken kaygı ve endişe yaşadığını ifade etti. Kendisine resim yaparak bu süreci daha rahat atlatılabileceğinin söylenilmesi üzerine Ay, "Ne resmi diye düşünmeye başladım. Az sonra ne olacağını bilmiyordum. Çevremde herkesin resim yapmaya başladığını görünce ben de başladım. İç dünyamda yaşananları resimlere aktardım. Tedavinin nasıl bittiğini anlamıyordum. Resim yapmak o anki stresi ve olumsuz düşüncelerimizi unutmamızı sağlıyor" dedi.
SERGİ 11 MAYIS'A KADAR AÇIK KALACAK
Lara Rotary Kulübü Dönem Sözcüsü Timur Kolancı da iki yıldır meme kanseri ve diğer kanser türleri ile ilgili projelerin içinde yer aldıklarını kaydetti. Toplumda kanser konusunda farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını belirten Kolancı, kanser hastalarının yapmış olduğu resim sergisinin açılmasına destek verdiklerini belirtti. Yaklaşık 50 resimden oluşan serginin 11 Mayıs tarihine kadar açık kalacağı belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz