Tıbbi adı makula dejenerasyonu olan hastalık son aylarda oftalmoloji dünyasında tedavide en önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilebilir.
DİĞER TEDAVİLERDEN UCUZ
Hastalar için bağırsak kanseri ilacını göz için kullandığında yıllık maliyeti ortalama 3 bin 600 YTL olurken, diğer ilaçla bu tedavinin yıllık faturası en az 21 bin 312 YTL oluyor. Bağırsak kanseri enjeksiyonunun göz enjeksiyonu ile aynı etkiyi gösterdiği, bu yıl dünyanın en prestijli tıp dergilerinde yapılan sekiz yayınla açıklandı. Gözün içine uygulanan enjeksiyonun her seansı ortalama 500 YTL e yapılıyor.
SARI NOKTA HASTALARI İÇİN UMUT
Dünyanın saygın dergilerinde bu konuda yayınlar ardı ardına yer alınca biz de uygulamaya başladık. 100 den fazla uyguladığımız gözlerde başarılı sonuçlar aldık. Bu enjeksiyon merkezi körlükle biten sarı nokta hastalarına umut oldu.
Tedavisi son derece zor olan 'sarı nokta' hastalığı Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor ve özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. 60 yaşın üzerinde körlüğe en fazla neden olan hastalıkların başında yer alıyor. 70 yaşından sonra her dört kişiden birini, 80 yaşından sonra her iki kişiden birini hızla körlüğe götürebiliyor.
FOTODİNAMİK TEDAVİDEN DAHA ETKİLİ
Benim başıma gelmez demeyin anti-aging'in ardından insan ömrünün uzaması, gün geçtikçe sarı nokta hastalığının çok daha büyük problem olmasına neden oluyor. Hastalık pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabiliyor; kronik diyabet hastalığı bile bunlar arasında sayılıyor. Kitap gazete okuyamaz televizyon izliyemez hala geliniyor. Bu onların yaşam kalitesini düşürüyor.hayattan el ayak çektiriyor.Dünya ıle bağlantıları koparak tamam pasif hale gelmektedirler Hastalığın gerçekten trajik sonuçları var.
Üstelik sarı nokta hastalığının tedavisinde çok da alternatif bulunmuyor. Hastalığın tedavisinde bugüne kadar en yaygın şekilde kullanılan 'Fotodinamik laser' tedavisi ile hastalığın durdurabilmesi ya da daha kötüye gitmesi önlenebiliyor. Tedavisi ancak 'yaş sarı nokta' denilen hasta grubuna uygulanabiliyor. Ve yüzde 30 oranında başarı sağlıyor. Hasta uygulamadan sonra 2 gün evinde istirahat ediyor. Özel koruyucu gözlük takıyor ve ciltte bazı rahatsızlıkların oluşmaması için, cildini güneş ışığından koruyor. Tedavi 3 ayda bir tekrarlanıyor. Ve hasta 2 yıl süreyle izleniyor.
Bizim uyguladığımız enjeksiyon tedavisinin ise fotodinamik tedaviye göre pek çok avantajı var. Bu yöntem tek başına uygulandığı gibi fotodinamik ile de kombine edilebiliyor. Fotodinamik yapılmış hastaya da uygulanabiliyor. Buna 'kombine tedavi' deniliyor. Hastaların hemen hemen hepsine uygulanabiliyor. Bununla birlikte tedavide başarı oranının yüzde 80- 90'lara çıktığı iddia ediliyor. İlaç tedavisi, enjeksiyon olarak uygulanıyor. İğne gözün içine yapılıyor. Hastaya bir kısıtlama verilmiyor. Cevap verdiği taktirde hastaların 4 ile 6 haftada bir ilacı tekrar ettirmeleri gerekli. Sonuç birinci haftadan itibaren anlaşılmış oluyor. Tedavinin ardından yalnızca hastalığın düzelmesi değil iyileşmesi de sağlanabiliyor.
ÖĞRETMENİN GÖZÜ AÇILDI
Tedaviyi genellikle vakalarda sarı nokta hastalığına karşı kullanıyorduk. Ama vakalarımızdan biri gözünü kaybetmek üzere olan bir öğretmen olunca tedaviyi onun izniyle retina tabakası zarar gören gözüne uyguladık. Mehmet Akif Ünal öğretmen yaşadığı durum çok trajikti, gençti, öğretmendi, okuldan eve dönerken geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle gözünü kaybetme aşamasında bu ilacı denemek istedik. Son derece başarılı sonuç verdi. Şu anda bunu özel bilimsel yayın olarak hazırlıyoruz. Tek enjeksiyon gelişimini izleyeceğiz,gerekirse bir enjeksiyon daha düşünüyoruz.