Türk Harb-İş Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre, dünyada 1990'lı yıllardan sonra her sene yaklaşık 8 milyon kişide kanser vakası görüldü. Ölüme yol açan hastalıklar içerisinde kalp hastalıklarından sonra 2. sırada yer alan kanserin, yaşam tarzı kadar çalışılan meslek dalı ile de birebir ilişkili olduğu öğrenildi. Amerikan Kanser Cemiyeti ABD'de her yıl kanserlerle olan ölümlerin 20 bin tanesinin mesleki nedenlere bağlandığını bildiriyor. Hangi mesleklerin kansere yol açtığı tam olarak bilinmese de en riskli meslekler şunlar:
Tersahane ve İnşaat işçileri: Binaların ve gemilerin izolasyonunda kullanılan asbest isimli madde, akciğer kanserine yol açıyor.
Ayakkabıcılar: Başta ayakkabıcılar olmak üzere yapıştırıcı ile uğraşan mesleklerde görülen benzen isimli maddeye maruz kalmaktan dolayı kromozom kırıkları oluşuyor ve buna bağlı olarak kan kanseri (lösemi) görülüyor.
Marangozlar: Özellikle mobilyacılık işi ile uğraşanların, ağaç kesilirken havaya yükselen tozları solumaları ile maruz kalınan talaş nedeniyle burunda mukozal kaynaklı kanserler görülüyor.
Lastik ve boya sanayi işçileri: Lastik endüstrisinde ve boya sanayinde kullanılan aromatik aminlere maruz kalan kişilerde uzun dönemde idrar kesesi kanseri görülüyor.
Plastik sanayi işçileri: Plastik endüstrisinde kullanılan venil klorid isimli maddenin imalatı sırasında, çalışan işçilerde karaciğer kanseri ortaya çıkıyor.
Radyoterapist ve radyologlar: Özellikle radyolojik görüntülüme ve radyoterapötük tedaviler sırasında ortaya çıkan radyum maddesine maruz kalan radyoterapist, radyolog ve radyoloji teknisyenlerinde kemiklerden kaynaklı sarkom türü tümör görülüyor.
Petrol ve maden işçileri: Petrol ürünlerinin işlendiği rafinerilerde ortaya çıkan polisiklik hidrokarbonlar akciğer kanserine neden oluyor. Ayrıca rafineri ve petrol ürünlerinin saflaştırılması, kömürün sanayide kullanılabilir hale getirilmesi işlemleri sırasında ortaya çıkan kömür katranları ve mineral yağlar, akciğer ve deri kanserine neden oluyor.
Tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 5'ine yol açan bu mesleki maruziyetin azaltılması için ABD'de, çalışan işçilerin risklerini azaltmaya yönelik olarak bir takım standartlar getirilmiş olmasına rağmen hala Türkiye'deki işyerlerinde bu standartlar getirilmedi.