1. ZERDEÇAL
Dünyada pankreas kanserini tedavi edebilmek için pek çok araştırma yapılıyor. Bu çalışmalarda özellikle üzerinde durulan bitki, zerdeçal. Amerika’nın en önemli kanser merkezi olan MD Anderson Kanser Merkezinde, zerdeçal ile ilgili pek çok çalışma yayınlandı ve pankreas kanserinde tedavi edici etkisi olduğu gösterildi.
Baharat olarak bol bol zerdeçal tüketmenizi öneriyorum. Fakat zerdeçalın gıda olarak alındığında bağırsaklardan emilimi çok düşüktür, tedavi amaçlı olarak zerdeçal kullanmak için doktorunuza başvurmalısınız.
2. LİMON
Limon, bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini, gripten kansere kadar her hastalığa karşı koruyucudur. Enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olur.
Fakat limonda öyle bir mucize var ki, içerdiği diğer tüm maddeleri gölgede bırakıyor: D-Limonen. Üstelik bu madde limonun hep atılan kısmında yer akıyor, kabuğunda. D-Limonen maddesinin, kanserleri durdurduğu kanıtlandı. Limon kabuğuna mis gibi kokusunu veren uçucu yağın %90’ını D-Limonen oluşturuyor. Bu madde, aynı zamanda kanserlere karşı koruyucu etki de gösteriyor.
Her gün en az 2 limon tüketin ve limonun kabuğunu ziyan etmeyin. Rendelenmiş limon kabuğu hem salatalarınıza lezzet ve aroma katacak, hem de kanserden korunmanıza yardımcı olacaktır.
3. ÇÖREKOTU
Çörekotunda bulunan “Timokinon” maddesi, kansere karşı savaşır ve kanser hücrelerinin intihar etmesini sağlar. Aynı zamanda iltihap giderici etkisi de vardır.
Çörekotu, bağışıklık sistemini güçlendirir: Doğal öldürücü hücreler ile Makrofaj hücrelerinin sayısını ve aktivitesini arttırır. Böylece vücudun kansere ve diğer hastalıklara karşı savunma gücünü arttırır.
Her gün bir tatlı kaşığı çörekotu tüketin. Çörekotunu bir havanda döverek yağını çıkartın, sonra salata veya yoğurdunuza karıştırarak yiyin.
4. MEYAN KÖKÜ
Meyan kökü, tarihin ilk çağlarından beri şifalı bitki olarak kullanılır. Anadolu’da meyan şerbeti oldukça yaygın olarak tüketilir.
Kansere karşı koruyucu olduğuna dair pek çok delil var. 2010 yılında ABD’de yayınlanan bir çalışmada, özellikle lösemi ve kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu etkisi olduğu gösterildi. Bununla birlikte, prostat, deri ve karaciğer kanserlerine karşı da koruyucu olduğuna dair pek çok çalışma mevcut.
Yüksek tansiyon hastası olanlar, şeker hastaları ve böbrek üstü beziyle ilgili hastalığı olanlar, meyan kökünden uzak durmalı. “Şifalı bitkidir, yan etkisi yoktur” mantığıyla herkesin her türlü bitkiyi tüketmesi yanlıştır. Bir bitkiyi kullanmaya başlamadan önce, Fitoterapi uzmanı olan bir doktora danışınız.
5. YEŞİL ÇAY
2006’da Japon araştırmacılar yaptıkları bir çalışmayı en önemli Tıp dergilerinden birinde yayınladılar. Bu çalışmada şöyle bir sonuca vardılar:
“Yeşil çay tüketmek tüm ölüm sebeplerinde riski azaltıyor!”
Yeşil çay, ağızdan kalın bağırsağa kadar tüm sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu. Ayrıca meme, prostat, akciğer ve cilt kanserlerinde de kuvvetli koruyucu etkisi var.
Yeşil çay, bağışıklık sistemini destekliyor. Kanser oluşum riskini azaltıyor.
Eğer yüksek tansiyon veya kalp hastası değilseniz, günde 3-4 fincan yeşil çay içmek sizi kanserlere karşı koruyacak, metabolizmanızı hızlandıracak ve bağışıklık sisteminizi destekleyecektir. Oldukça pratik ve çok faydalı bir yöntem.
6. BROKOLİ
Son zamanlarda bir tartışmadır gidiyor: Brokoli kanseri iyileştiriyor mu, yoksa kanser mi yapıyor? Hemen bu soruya cevap verelim, brokoli kanserle savaşıyor, kanser yapmıyor. Bu konuda da pek çok kanıt söz konusu. Rahat olun, huzur içinde brokoli tüketmeye devam edin.
Sadece brokoli değil, karalahana, Brüksel lahanası gibi aynı aileden olan sebzelerin tümünde bulunan Glukosinolatlar, kansere karşı savaşan maddeler. Glukosinolatların parçalanması sonucu açığa çıkan indol ve izotiyosiyanatlar gibi bileşikler, kanserlerin önlenmesinde yararlı olan maddeler. Bu bileşikler, kansere yol açan maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor.
Brokolide bulunan Sulforafan maddesi, güçlü bir antikanser madde. Çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu. Özellikle kolon, rektum ve mide kanserlerinde koruyucu olduğunu gösteren pek çok insan çalışması mevcut.
Brokoliyi çiğ ve parçalanmış olarak tüketmek en faydalı yöntem. Eğer çiğ yiyemiyorsanız, o zaman buharda kısa süre pişirme yöntemini deneyin, haşlamayın.
Soru ve görüşleriniz için:drumitaktas@mynet.com