DDH Onkoloji Uzmanı Dr. Erdem Tuvay, sigara ve alkolün kullanımıyla baş gösteren kanserlerin önlenmesinin mümkün olduğunu belirterek, "Bu maddelerin kullanılmamasıyla tam koruma mümkün olur. Ayrıca güneş ışınlarından korunmayla deri kanserinden çok yüksek oranlarda korunmak da mümkün. Kanserden korunmada beslenmenin de rolü büyüktür. Beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve güneş ışınlarına dikkat ederek kanserden korunmak da mümkün. Bitkisel kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması, bitkisel yağların tercih edilmesi, fiziksel olarak aktif olup, egzersiz yapılması ve ideal ağırlığın korunması, alkol tüketiminin sınırlandırılması kanserden korunmada etkin rol oynuyor. Bazal ve skuamöz hücreli deri kanserleri, güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda ortaya çıkıyor. Bu nedenle güneş ışınından korunulmasıyla kanserin gelişimi engellenebilir. Sigara ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri, ağız, yutak, soluk borusu, yemek borusu, pankreas, rahim ağzı, böbrek ve idrar torbası kanserlerine yol açtığı kesin olarak biliniyor. Bu nedenle sigarayı içmeyerek, bu kanserlerden korunabilirsiniz" dedi. Sigaranın 10 milyon içicisi olduğunu, günde 10 milyon, yılda 4 milyar doların sigaraya harcandığını kaydeden Tuvay, şunları söyledi:
"Bu kadar yüklü miktarda para harcayarak kendimize zarar verdiğimiz göz önüne alındığında sigarayı bir an önce bırakırız diye düşünüyorum. Sadece sigara içenler değil, pasif sigara içicileri de bu hastalıklara karşı risk altında bulunur."
Dr. Tuvan, "Kanserin belirti ve bulguları, köken aldığı doku ve organlara göre değişir; hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Bazı belirti ve bulgular, dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüktür. Bu bulgular her zaman kanser demek değildir. Ancak nedenlerinin belirlenmesi için mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur" diye konuştu.