Dr. Hanifi Kaplan, 1998 yılında kurulan merkezin il genelindeki kanserli hastaların envanterini sağladığını belirterek, "18 Mart 1998 yılında hizmete giren bu merkezimiz kanserden korunma, erkan tanı, eğitim ve tarama hizmetini sağlıyor. 2003 yılına kadar aktif olarak çalışamayan bu merkezimiz, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı'nın yeniden organize edilmesiyle aktif hale geldi. Merkez 2003 yılından itibaren de faal olarak çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Dünya genelinde 2005 yılında 12 milyon yeni kanser vakasının meydana geldiğini belirten Kaplan, "Bu 12 milyon kanserlerinin 7 milyonu da maalesef hayatını kaybetti. Ülkemizde ise 2006 yılı itibarıyla 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktı. Bunların da 75 ile 90 bini hayatını kaybetti. Çanakkale'ye bakacak olursak 2007 yılında il genelinde kanserli hasta sayısı 463'e ulaştı. Normal şartlarda dünyada 100 bin nüfuslu bir yerleşim biriminde yılda 200 ile 250 arasında kanserli hastanın ortaya çıkması normal olarak kabul ediliyor. Çanakkale ilinin genel nüfusu da 370 bin civarında. Buna bakacak olursak ilimizdeki kanserli hasta sayısının 900 ile bin olması gerekiyor. İlimizde ise bu sayı 463 civarında. Bu sebeple kanserli hasta sayısında ilimizde bir artış söz konusu değil" dedi.
Dr. Hanifi Kaplan, Türkiye ve dünyada erkeklerde akciğer, kadınlarda da meme kanserinin ilk sırada yer aldığını belirterek, "Kanser tedavisi ve teşhisi çok maliyetli. Bir kanser hastasının devlete yıllık maliyeti 17 ile 21 bin dolar arasında değişiyor. Bu hastanın ömür boyu devlete maliyeti ise 250 ile 300 bin doları buluyor. Bu sebeple öncelikle kanserden korunmak ve erken teşhis önem taşıyor. İstatistiklere bakacak olursak erkeklerde akciğer kanseri yüzde 47'lik oranla ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 18'le prostat, yüzde 17 ile mide bağırsak ve yüzde 7 ile de cilt kanseri izliyor. Kadınlarda ise ilk sırayı yüzde 33 ile meme kanseri alıyor. Bunu yüzde 17 ile rahim ağzı kanseri, yüzde 16 ile mide bağırsak ve yüzde 11 ile de cilt kanseri izliyor. Görüldüğü gibi akciğer kanseri yüzde 47 ile ilk sırada yer alıyor. Akciğer kanserinin yüzde 97'si sigaradan kaynaklanıyor. Sigaranın içilmemesi doğal olarak kanseri yüzde 47 oranında düşürecektir. Bunun dışında dengeli beslenme ve düzenli spor yapmak da kanser riskini azaltıyor" bilgilerini verdi.
Kanser konusunda erken teşhisin çok önemli olduğunu anlatan Kaplan, "Kadınlarda meme kanseri ile rahim ağzı kanseri ilk sırada yer alıyor. Bu sebeple cinsel hayata başlamış olanlar mutlaka her ay kendi kendilerine meme kontrolü yapmalı. 40 yaş üzerindeki bayanlar da her yıl düzenli olarak kliniklerde meme muayenesi yaptırmalı. 50 yaş üzerindeki bayanlar ise 2 yılda 1 kez mamografi çektirip meme kanseri olup olmadığını kontrol ettirmeli. Rahim ağzı kanseri konusu da çok önemli. Bayanların mutlaka her yıl seamer testi yaptırarak kendilerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Eğer bu kişiler 3 yıl üst üste seamer testi yaptırmışlarsa ve korkulacak bir durum yoksa 5 yılda 1 kez bunu yaptırabilirler" dedi.
(İHA)