‘Canım Kardeşim’e ne çok ağlamıştık, değil mi?
Yönetmenliğini Ertem Eğilmez yapar, Tarık Akan ve Halit Akçatepe yıldızlaşır, Türk sinemasının yıldızları Metin Akpınar, Adile Naşit ve Kemal Sunal figüran rollerde, dönemin çocuk yıldızı Kahraman Kıral ise Tarık Akan’ın küçük kardeşi rolündedir. Film IMDb’de en çok puan alan Türk filmlerinde başı çeker, küçük kardeş "lösemi, yani kan kanseri" olur ama…
1973’te hiçbir şey bu illete çare olamaz.
Bir yıl sonra, ‘Veda’ filminde Filiz Akın "Lütfen söyleyin doktor..." der.
"Lösemi. Yani kan kanseri... İşte raporlar, vücudundaki belirtilerden şüphelenerek kanını tahlil ettim. Tıbbın imkanları onunla ancak bir ay baş edebilir" der doktor bey, ve devam eder: "Amerika’da bu hastalık için yeni bir ilaç keşfedilmiş. Henüz tecrübe safhasında, ne sonuç vereceğini bilemem. Fakat ilacı getirtip denemekte fayda var."
İşte tam da bu ilaçtan bahsediyoruz. Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde (Almanya) onkoloji uzmanlığı yapan Mustafa Diken ve Uğur Şahin, bu iki filmden çok etkilenmiş olmalılar; çünkü tam 42 yıl tecrübe safhasında kalan ilaç, bu iki bilim insanı sayesinde nihayet 2016’da icat edilmiş olabilir :)
Kanser aşısı!
Aralarında Mustafa Diken ve Uğur Şahin’in de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, uluslararası haftalık bilim dergisi Nature'de bir makale yayınladılar.
Makalede basitçe şundan bahsediliyor:
"Kanser hücrelerinin genetik RNA kodları alındı, küçük (nanopartikül) yağ parçacıklarının içine koyuldu. Bu karışım, kanserin ileri safhalarında olan 3 hastanın kanına enjekte edildi. Görüldü ki, hastaların bağışıklık sistemleri bu karışımın etkisiyle kansere karşı saldırıya geçmeye başladı."
Aşı üzerine tümörlü fare üzerine yapılan başka bir deneyde ise, aşının tümör hücrelerine hızlı ve etkili bir şekilde saldırıya geçtiği gözlemlendi.
Deneyin bir başka sonucu da şu; aşılanan ve tümörü ameliyatla alınan hasta, 7 ay içinde tamamiyle kanserden arındı!
15 yıllık araştırmanın sonucu
...ve hiç de pahalı değil!
‘Tecrübe safhası’nda son aşamaya gelinen aşı, şimdiden 10 yıldır kanser tedavisi gören başka hastalar üzerinde uygulanmaya başladı bile. Araştırma ekibindeki bilim insanları, herhangi bir tümör antijeninin (bağışıklık sistemini harekete geçirecek olan protein) RNA kodlaması sayesinde ucuz ve hızlı bir şekilde üretilebileceğini söylüyorlar.
Hayırlısı diyor, hem 20. hem de 21. yüzyılın en büyük katili olan bu illetin kesin olarak durdurulacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz!
Kaynaklar: independent.co.uk, telegraph.co.uk, nature.com