Fazla yemek kilo almaya sebep olasa da (obezite bazı tip kanserlerin riskini arttırıyor), genel olarak sigara kullanmak, radyasyon ya da virüsler kadar kanserojen değil. (Aslına bakarsanız pek çok kanser vakasının belirli bir sebebi olmadan aniden ortaya çıktığı düşünülüyor.) Ancak yüksek kanser riskiyle ilişkilendirilen az miktarda da olsa yiyecek var. Bunlardan herhangi birini makul oranda yemek ya da içmek büyük olasılıkla problem yaratmasa da, hayat boyu büyük miktarlarda her gün tüketmek sizin için iyi olmayabilir.
Sağlıklı yaşadığınızdan emin olmak için işlenmiş etleri, salamuralanmış yiyecekleri, alkolü, yanmış etleri ve çok sıcak içecekleri azaltmak kötü bir fikir değil. Kendinizi tüm tip kanserlerden korumanın bir yolu olmasa da genel olarak sağlıklı bir yaşam biçimi size yardımcı olabilir.
İşte hangi yiyeceklerin hangi tip kanserle ilişkisi olduğu ve tüketiminizi azaltmak için küçük ipuçları:
1. İşlenmiş etler: Sosis, salam, jambon gibi füme veya tütsülenmiş etler kanserojen sayılıyor. Bu nedenle daha az tüketin.
2. Salamuralanmış ya da fazla tuzlanmış yiyecekler: Fazla miktarda tuzlu balık, turşu ve tuzlu atıştırmalık tüketmenin mide kanseriyle ilişkisi olduğu düşünülüyor. Sizin için azı fazlasından daha iyi olacağı için tuzluğu elinizden bırakın.
Kanser Düşmanı Brokoli İle Hazırlayabileceğiniz 14 Sağlık Deposu Tarif
4. Yanmış et: Yüksek ısı ve et bir araya geldiğinde DNA’nıza zarar veren bileşikler ortaya çıkarabilir. Eti yakmaktan kaçınmak için daha düşük ısıda ve sık sık çevirerek pişirin.