Illinois Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, Foxm1b geninin laboratuvar farelerinde karaciğer kanseri hücrelerinin çoğalmasına neden olduğunu tespit ettiler.
Bilim adamları, bu geni farelerin karaciğer hücrelerinde devre dışı bıraktıklarında, hayvanlarda tümör oluşmadığını kaydettiler. Foxm1b geni devre dışı olan farelerde yapay olarak tümör oluşumunu sağlamaya çalışan bilim adamları, farelerin buna rağmen kanser olmadığına tanık oldular.
Araştırma başkanı Robert Costa, bu deneyle ilk kez, bir genin canlı hayvanlarda tümör büyümesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösterdiklerini kaydetti.
Foxm1b geninin kanser hücrelerinin bölünmesinde önemli rol oynadığını söyleyen Costa, genin, başka tümörlerin büyümesinde de anahtar rol oynayabileceğini belirtti.
Bilim adamları, daha önce yapılan araştırmalarda, Foxm1b geninin, dokuların tamir edilmesinde ve yenilenmesinde önemli rol oynadığını hatırlatarak, genin eksik olması halinde, hücre bölünmesinde sorunların ortaya çıktığına dikkat çektiler.
Büyüme hormonlarıyla uyarılan Foxm1b geninin, ender görülen bazı hastalıklarda erken yaşlanmaya neden olduğu belirtildi.
Araştırma "Genes and Development" dergisinde yayımlandı.