HABER

Kanserli hastanın aşı ücret devletten

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı, doğuştan metabolik hastalığı, enzim bozukluğu ve inek sütü alerjisi olan bebeklerin kullandıkları özel mamaların Sağlık Kurulu Raporu alınması şartıyla tüm hekimler tarafından yazılmasına izin verdi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2004 yılından itibaren uygulanan Bütçe Uygulama Talimatı'nın 'Tedavi Yardımı" bölümlerinde yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çocuk mamaları gıda olması nedeniyle 'Tedavi Yardımı' listesine alınmadı. Ancak Maliye Bakanlığı, doğuştan metabolik hastalığı, enzim bozukluğu ve iki yaşına kadar inek sütü allerjisi olan bebeklerin kullandıkları özel mamaların Sağlık Kurulu Raporu alınması koşuluyla tüm hekimler tarafından yazılabilmesinin önünü açtı. Bütçe Uygulama Talimatı'nın, "Kanser İlaçları Verilme İlkeleri" başlıklı maddesinin (a) ve (b) bendi ise şu düzenlemeler yapıldı:
"Kemoterapi yapılacak kanserli hastalara kür tedavisi uygulanıyor ise epikriz ile birlikte düzenlenecek kür protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak bir kürlük veya en fazla (3) üç aylık dozda ilaç yazılabilir. Kanser ilaçları diğer ilaçlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği endikasyonlarda kullanılacaktır. Ruhsatlı endikasyonda kemoterapi seçeneğini kullanmış olan ve kemoterapi dışında seçeneği olmayan kanserli hastalar için; cevap alınabilecek veya sağ kalım avantajı sağlayabilecek kanser ilaçlarının bedeli, yeterli literatür desteği ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nca onaylandığı takdirde ödenir. Bu durumda sağlık kurulu raporunda ilk tedavi veya rekürrent hastalıkta kullanım muhakkak belirtilecektir".

Bu arada, böbrek yetmezliği, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olanlar ve immünsüpresif tedavi alan, bağışıklık durumu olumsuz etkilendiği için enfeksiyon hastalıklarının daha ağır seyrettiği yüksek riskli kişilerin, bu durumlarını ve hangi aşıları almaları gerektiğini belgeleyen Sağlık Kurulu Raporu bulunması halinde reçete edilen aşılar devlet tarafından ödenecek.

Diğer taraftan, "Özürlü Çocukların Eğitim, Tedavi ve Rehabilitasyonu" başlıklı maddesinde yapılan yeni düzenlemeye göre, grup eğitimi alan çocuklara aylık 60 milyon, breysel eğitim alanlara ise aylık 240 milyon lira yardım edilecek.

En Çok Aranan Haberler