HABER

Kansızlık beyin fonksiyonlarını etkiliyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Kan hastalıkları (Hematoloji) Uzmanı Doç. Dr. İrfan Kuku, kansız kişilerde nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı ve uzun dönemde de kalp yetmezliğinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kansızlığın, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, konsantrasyon bozukluğu ve çabuk sinirlenmeye sebep olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kuku, kansız kişilerin çok üşüdüğünü ve cilt renklerinin daha soluk olduğunu söyledi. Ellerde ve ayaklardaki karıncalamaların kansızlık habercisi olabileceğini belirten Doç. Dr. İrfan Kuku, "Kaslarda güçsüzlük ve çabuk yorulma, iştahsızlık, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda kolay kırılma, dilde yanma ve saç dökülmesi de kansız hastalarda görülebilmektedir.

Kansızlığın sebebini erken öğrenmek ve zamanında gerekli önlemleri almak bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle, bir kişide kansızlık tespit edildiği zaman, bu kansızlığa yol açabilecek tüm nedenlerin araştırılması gerekmektedir" dedi.

Kansızlığı olan hastaların, çeşitli kan yapıcı ilaçlardan ya da kan verilmesinden fayda görebileceğini hatırlatan Doç. Dr. İrfan Kuku, kansızlığa neden olan hastalığın ne olduğunu anlamadan, sadece kansızlığı düzeltmek ile zaman kaybetmenin doğru olmadığının altını çizdi. Kanser gibi kansızlığa yol açabilen ciddi hastalıkların bu süre içerisinde ilerlemesini sürdürerek telafisi zor sağlık problemlerine sebep olabileceğini eden Doç. Dr. Kuku, "Kansızlığın tedavisi ve takibinde hekimler kadar hastalara da
iş düşmektedir. Hastalar doktorlarından mutlaka kansızlılıklarının nedenini sormaları, tedavilerini aksatmamaları ve düzenli kontrollere gitmeleri gereklidir. Kansızlık durumlarında iş işten geçmeden, yani testi kırılmadan, hem hekimin hem de hastanın gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Sonuç olarak; kansızlığı, başka bir hastalığın işareti olabileceği için ciddiye almak gerekmektedir. Bu nedenle, tahlillerinde kansızlığı tespit edilen kişiler erken tanı ve uygun tedavi için zaman kaybetmeden hematoloji polikliniklerine (kan hastalıkları ) müracaat etmelidir" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler