Kantaron bitkisi ve bu bitkiden üretilen kantaron yağı özellikle son yıllarda adı en sık duyulan ve çeşitli rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde en çok başvurulan doğal bir ürün olması ile bilinir. Bazı uzman doktorların da tedavi süreçlerinde kullanılmak üzere önerdiği ya da onay verdiği kantaron yağı, şikâyetin durumuna bağlı olarak bilinçsizce ve doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır. Sarı, mavi ve az bilinen kırmızı kantaron türlerinin her birinden yapılan yağların, farklı sağlık sorunlarına, ağrılara, sindirim sıkıntılarına iyi geldiği kabul edilmiştir.
Akne ya da sivilceler, boğaz bölgesindeki sorunlar, yutak, deri, mukoza zarındaki iltihaplanmalar, egzama gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavilerinde yardımcı olduğu bilinen kantaron ülkemizde bolca yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Türkiye’de yaklaşık yüz farklı türü yetişir. Bazı türleri ise yalnızca Türkiye’de bulunabilir. Dünya genelinde çok uzun yıllardır kullanılan ve faydasına inanılan kantaron yağının, doktor tarafından da önerildiği dozlarda kullanımının iyi geldiği bilinen durumlar şunlardır:
Kantaron yağı rahatsızlığın türüne göre cilde sürerek ya da içilerek tüketilebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda kantaron yağının orta ya da hafif derecelerdeki depresyon tedavilerinde kullanıldığı açıklanmıştır. ayrıca nefes darlığı, ağrı, halsizlik durumlarında da hastanın durumuna ve bünyesine göre doktor tarafından önerilebilir. Ancak kantaronun ne şekilde kullanılması gerektiği ya da hangi oranlarda tüketileceği önemlidir. Örnek olarak bir bardak suya en fazla bir tatlı kaşığı kadar kantaron yağı kullanılabilir. Faydaları ile bilinen kantaron yağı, bünyeden bünyeye farklı etkilere neden olabileceği için doktorların önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kantaron yağının kullanımına örnek bazı durumlar şunlardır:
Menopoz döneminden uyku bozukluğuna, bazı cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği kabul edilen kantaron yağı, rahatsızlığın durumuna göre farklı biçimlerde uygulanır. Bir cilt rahatsızlığı ya da herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan yaralar ya da kızarıklıklar için sürülebildiği gibi mide rahatsızlıkları ya da boğaz bölgesindeki sorunlar için su ile birlikte içilebilir.
Şikayet hangi konudaysa o alanda uzman olan doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılması ve doktorun belirttiği dozların dışında tüketilmemesi ya da sürülmemesi önemlidir. Bünyeden bünyeye farklılık gösterebilen belirtilerin görülmemesi ya da başka hastalıklara sebebiyet verilmemesi için bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kantaron yağının uygulanmasına örnek bazı durumlar:
Kantaron yağının cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği, yaraları kısa bir zaman diliminde iyileştirdiği bilinir. Yaralardaki iyileşmeyi hızlandırdığı kabul edilen ve araştırmalarla kanıtlanan kantaron yağı hastalığın ve hastanın durumuna ve bünyesine göre bir düzen belirlenerek kullanılır. Hangi rahatsızlık olduğuna göre değişkenlik göstermek üzere kantaron yağının kullanım sıklığı genel olarak haftada bir kez en fazla ise haftada iki kez olmalıdır. Ancak doktorun hangi oranda ve hangi kullanım sıklığına göre yönlendirdiği kantaron kullanımındaki belirleyici etkendir.
Sarı kantaron bitkisinden yapılan kantaron yağının tüketilmesi halinde sindirim sorunlarına ve gaz kramplarına iyi geldiği bilinir. Kabızlık giderici etkisinin de bulunduğu bilinen kantaron yağı hazmı da kolaylaştırır. Doktor önerisi ile haftada bir ya da iki kez aç karnına kullanılması önerilen kantaron yağı mide sorunlarında ağız yolu ile içilerek alınır. Ancak doktorun önermediği durumlarda kullanılması ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Özellikle kış aylarında, soğuk hava etkisi ile sık yaşanan sorunlardan biri de öksürük ve soğuk algınlığıdır. Hastalığın geçmesi halinde bile öksürüğün birkaç gün daha sürdüğü görülebilir. Bu durumlar için de sarı kantaron yağının iyi geldiği bilinir. Eğer doktor aksi bir tedavi yöntemi önermediyse ve onay verdiyse kantaron yağının içilmesi halinde öksürüğün geçeceği kabul edilir. Evde kolaylıkla hazırlanan bir tarif ile öksürüğün kısa süre içinde geçmesi sağlanabilir.