ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu"nun eksikleri olmayan bir kanun olduğunu belirterek, "Kanunun eksikleri yok ama kanunun eksikleri olduğunu varsayan kötü niyetli bankalar ve avukatlar var" dedi.
Tüketici Hakları Derneği (THD) ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle bugün Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun Uygulanması-Sorunlar ve Çözümler" konulu bir panel düzenledi. Panele, CHP Edirne Milletvekili Nejat Gencan, ATO Başkanı Sinan Aygün, Emekli Hakim Naci Özdamar, Ankara Barosu'ndan Avukat Simay Tokmar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Muhittin Yıldırım ve TÜDEF ve THD Avukatı Burhan Çelik katıldı. Panelde bir konuşma yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun eksikleri olmayan bin kanun olduğunu belirterek, "Kanunun eksikleri yok ama kanunun eksikleri olduğunu varsayan kötü niyetli bankalar ve avukatlar var" dedi.
Bir milyar lira borcu olan bir kişinin 3 yılda 10 milyar liraya çıkan borcu için yeni kanuna göre 1 milyar 600 milyon civarında bir ödeme yapması gerektiğini belirten Aygün, ancak bankaların kanunu bilmelerine rağmen müşterilerini doğru uygulamaya yönlendirmediklerini söyledi. Bankaların 10 milyar liraya yüzde 18 faiz ve 18 ay vadeyle bir ödeme planı yaptıklarını ifade eden Aygün, icralık olmayanlar için bu uygulamanın doğru olmadığını söyledi. Kanunu tam bilmeyen vatandaşların da yüzde 18 faiz ve 18 ay vadeyi duyunca ödemeye razı olduklarını belirten Aygün tüketicilere bunun yanlış olduğunu anlattı.
Aygün, kanunun uygulama yönetmeliğinin acilen çıkartılması gerektiğini vurgulayarak, kanunun doğru yorumlanması gerektiğini söyledi. 1 Mart'ta başlayan 60 günlük sürenin de geciktirilmemesi gerektiğini hatırlatan Aygün, müşterilerin bankalara borçlarını doğru yapılandırmaları için hemen bir dilekçe vermeleri gerektiğini ve bankanın da dilekçeyi aldığına dair banka mühürlü bir yazı olmaları gerektiğini kaydetti. Aygün, en doğru uygulamanın ise noter aracılığıyla bankayı uyarmak olduğunu ifade ederek, 1 milyara 10 milyar ve yüzde 18 faizle 18 ay vadeli ödeme öneren bankalara, itiraz hakkı olmak üzere ilk taksitlerin hemen yatırılması ve ardından da hemen mahkemeye başvurulması gerektiğini anlattı.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da, kanunu uygulamasında sorunlar olduğunu ve bankaların uygulamada sorunları çıkaran taraf olduğunu ifade etti. Düzenlediklere panele Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çağırmalarına rağmen gelmediğini belirten Çakar, BDDK'nın bir kamu kurumu olarak tarafsız olması gerektiğini, ancak BDDK'yı tek taraflı olarak bankaların yanında yer aldığı için kınadıklarını dile getirdi.