Sayın Yazıişşleri müdürlerine
Kapadokya'da balon kazası: 1 ölü, 20 yaralı başlıklı haberimizi gelişmeleriyle düzenleyip yeniden veriyoruz.
--------------
YENİDEN
Oktay ENSARİ- Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA) - NEVŞEHİR'in Göreme Beldesi'nden sabah erken saatte havalandıktan sonra Ürgüp’ün Ortahisar Beldesi Özengi Vadisi yakınlarında inişe geçen sıcak hava balonu, yüksek gerilim hattına çarpıp düştü, Fransız turist Vincent Cavmantat öldü, 20 kişi de yaralandı. Yaralılar arasında Tofaş Basketbol Takımı'nın Kolombiyalı oyuncusu Juan Palacios ve nişanlısı da bulunuyor. Kapadokya bölgesinde son 3 ay içinde meydana gelen 3'üncü balon kazasının pilotaj hatasından kaynaklandığı üzerinde duruluyor.
Göreme Balonculuk Şirketi'ne ait sıcak hava balonu bugün saat 06.00 sıralarında, gündoğumu ile birlikte Göreme Beldesi'nden pilot Bekir Güneş yönetiminde kalkış yaptı. Balon, turistleri Peribacaları üzerinde dolaştırdıktan sonra inişe geçtiği sırada, Ürgüp İlçesi'nin Ortahisar Beldesi Özengi Vadisi'nde yüksek gerilim tellerine çarptıktan sonra sert iniş yaptı. Balonda bulunan Fransız turist Vincent Cavmantat olay yerinde yaşamını yitirirken, aralarında yabancıların da bulunduğu 20 kişi yaralandı.
Olayın duyulması üzerine bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralılar Nevşehir Devlet Hastanesi ile özel hastanelere kaldırıldı. Kazayı yara almadan atlatan balonunun pilotu Bekir Güneş ise jandarma tarafından gözaltına alındı.
YARALILARIN SAĞLIK DURUMU İYİ
Balon kazasında 20 yaralıdan 15'nin kaldırıldığı Özel Kapadokya Hastanesi'nin Başhekimi Dr. Fatih Yakut yaptığı açıklamada, "Bu sabah meydana gelen balon kazasında 12'si Türk, 3'ü yabancı turist hastanemize geldi. Yabancı turistlerden 2 'si Kolombiya, diğeri İran vatandaşı. Genel durumları iyi, ancak Kolombiyalı bir turistin yüz kemiğinde kırık var. Kendisini müşahede altına aldık. Daha sonra ameliyata alacağız. Yaralıların genel durumları iyi" diye konuştu.
BASKETBOLCU PALACIOS VE NİŞANLISI ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Yaralı 2 Kolombiyalının Tofaş Basketbol Takamı oyuncusu Juan Palacios ile nişanlısı olduğu ortaya çıktı. Palacios hafif yaralanırken, nişanlısının elmacık kemiğinin kırıldığı belirtildi. Basketbolcu 32 yaşındaki Palacios'un Pınar Karşıyaka'nın 2015'te lig şampiyonluğunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da kazanan kadrosunda yer aldığı, geçtiğimiz haftalarda Tofaş'a transfer olduğu belirtildi. Palacios'un dün Bursa'da oynan ve Tofaş'ın, Beşiktaş Sompo Japan'a 95-94 mağlup olduğu maçın ardından nişanlısı ile Kapadokya'ya geldiği belirtildi.
PİLOTAJ HATASI ÜZERİNDE DURULUYOR
Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken bu sabah saatlerinde hava şartlarında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı, diğer tüm sıcak hava balonu pilotlarının sorunsuz olarak inişlerini gerçekleştirdiği bildirildi. 1 kişinin öldüğü 20 kişinin yaralandığı kazanın ise pilotaj hatası nedeniyle meydana geldiği, iniş sırasında esen fazla sert olmayan rüzgarda pilotun sıcak hava pilotunun kontrolü kaybetmiş olabileceği ihtimali ağırlık kazandı.
Kazanın kesin nedeninin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanları ve diğer yetkililerden oluşturulan kaza- kırım komisyonunun çalışmasının ardından açıklanacağı ifade edildi. Jandarmanın da kazayla ilgili ayrıca soruşturma yürüttüğü belirtildi.
UZMANLAR ARTAN BALON KAZALARIYLA İLGİLİ NE DİYOR ?
Kapadokya bölgesinde son 3 ay içinde meydana gelen 3'üncü balon kazası, gözlerin balon şirketlerine çevrilmesine neden oldu. Nevşehir'de geçen şubat ayında sıcak hava balonunun sert iniş yapması sonucu Danimarkalı turist 55 yaşındaki Jensen Benng Karl hayatını kaybetmişti. 14 Mart'ta ise sıcak hava balonlarının rüzgar nedeniyle sert iniş yapması sonucu yaralanan çoğunluğu Uzakdoğulu 49 turist hastanelerde tedavi altına alınmıştı.
150 BALON HAVALANIYOR
Kapadokya bölgesinde 25 balon şirketi ve propan gazıyla çalışan 150 balon bulunduğunu söyleyen bölgedeki uzmanlar, uçuşların 3 yıldır Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde yapıldığını, kazaların meteorolojik şartlar, pilotaj hataları ve yolcuların güvenlik koşullarına uymamasından kaynakladığını ifade etti. DHA’ya konuşan bir uzman şunları söyledi:
"Kapadokya bölgesinin doğal güzelliklerini havadan görebilmek amacıyla Göreme'den günde iki ayrı bölgeden 30-45 dakika aralıklarla 2 parti halinde, birinci partide 100, ikinci partide 50 olmak üzere toplam 150 balon havalanıyor. Genelde yabancı turistler balon turlarına katılıyor. Balonların sepetlerinde en az 2, en fazla 25 kişi bulunuyor. Yolcu sayısı ve sepetin büyüklüğüne göre 1 veya 2 pilot balonu uçuruyor. Balonlar havada 400 ile bin metre kadar yüksekliğe çıkabiliyor. Balonların kalkış ve inişleri rüzgarın ve meteorolojik şartlara göre değişiyor."
KAZALARIN NEDENLERİ
Bölgede bugüne kadar meydana gelen sıcak hava balonu kazalarını incelediklerinde bunun 3 nedenden meydana geldiğini belirten uzman bunları şöyle sıraladı:
1) Meteorolojik şartlar: Balonlar Göreme'den saat 05.30- 6.30 sıralarında kalkış yapıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden izinli sıcak hava balonlarının kalkış ve iniş noktaları sabit değil. Meteorolojik şartlara göre kalkış yapan balonlar, zaman zaman türbülans yaratan ani hava değişiklikleri ile ters rüzgar alıyor. Özellikle, iniş sırasında yaşanan bu durumda balon sürüklenip, sert iniş yapıyor. Geçen ay 49 turistin yaralandığı kazada bu durum yaşandı.
2) Yolcu ihmalleri: Sıcak hava balonlarında yolculuk ayakta yapılıyor. Balonlarda uçaklarda olduğu gibi emniyet kemerleri de bulunuyor ve iniş anında yaşanabilecek olumsuzlukla ilgili inişte sepet içindeki oturma pozisyonunu tüm yolculara gösteriyor ve bunu gösteren her dilde hazırlanan güvenlik kartları dağıtılıyor. Geçen Şubat ayında Danimarkalı turistin öldüğü balon kazasında yolcu ihmali ve tedbirsizliği rapor edilmişti.
3) Pilotaj hataları: Sıcak hava balonlarında, gerek balonu taşıyan kubbeyi şişiren ve propan gazını veren aletlerdeki arızalar, yıpranmalar, pilotların tecrübeli olup olmamaları da kazalardaki önemli noktalardan biri olarak görülüyor. Bugün meydana gelen ve Fransız turistin öldüğü olayda, kaza kırım raporu henüz açıklanmamasına karşın, pilotaj hatası üzerinde duruluyor. Kapadokya bölgesinde uçuş yapan balonların pilotları en az lise mezunu olma koşuluyla, Nevşehir'in Mustafapaşa Beldesi'nde bulunan Kapadokya Yüksek Meslek Okulu ve Ürgüp İlçesi'ndeki Özel Uçuş Okulu'nda iki yıl eğitim gördükten sonra, bröve takıp, göreve çıkabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz