YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kapalıçarşı 200 Milyon Liralık Dev Restorasyon Projesiyle Yenileniyor

Dünyanın ilk alışveriş merkezi olan tarihi Kapalıçarşı 200 milyon liralık dev restorasyon projesiyle yenileniyor. Hayata...

Kapalıçarşı 200 Milyon Liralık Dev Restorasyon Projesiyle Yenileniyor

Dünyanın ilk alışveriş merkezi olan tarihi Kapalıçarşı 200 milyon liralık dev restorasyon projesiyle yenileniyor. Hayata geçirilecek olan dev projenin detaylarını anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kapalıçarşı'yı layık olduğu yere getireceğiz" dedi.

Kamuoyunda "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesini Öngören Kanun Tasarısı"nın geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edilmesiyle "Kapalıçarşı Restorasyon Projesi" start aldı. Maliyeti 200 milyon lirayı aşması öngörülen dev proje ile çarşı içerisinde 3 bin 600 dükkan, çarşı ile bağlantılı 38 han, 66 cadde ve sokağın yer aldığı Kapalıçarşı'da yönetim kurulu oluşturularak, çarşının altyapı, çevre düzenlenmesi, estetik gibi bir çok problemi çözülecek.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gerçekleştirilecek dev projeyi Nur-u Osmaniye Camii önünde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Kapalıçarşı için gerçekleştirilecek olan projeyi basın mensuplarına anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "550 yıllık tarihinde ilk defa bütününü ilgilendiren etrafında 38 tane hanı içine alan bir proje başlattık. Projede Kapalıçarşı ve çevresinin restorasyon çevresini içeriyor. İlk ihalemiz 14 milyon 800 bin liralık ihaleydi. Yarısını il özel idaresinin katkılarıyla gerçekleşti. Diğer yarısını Fatih Belediyesi'ni kaynaklarıyla gerçekleştirdiğimiz bir ihaleydi. Daha sonra yaptığımız ihaleni yeterli olmadığını gördük. Kapalıçarşı'nın da tamamlayıcısı olan hanları da etap etap bunların içerisine almak suretiyle restorasyon projemizi genişlettik. Mahmutpaşasıyla, Sultanhamamıyla bir bütün olarak değerlendirilen Kapalıçarşı'nın gerçekten ciddi sıkıntıları var" dedi.

James Bond filminin çekimlerinin Kapalıçarşı'nın dokusuna zarar vermediğini belirten Mustafa Demir, "James Bond'u çok eleştirdik. O zaman da söylemiştim. James Bond geldi ve gitti. Orada çalışırlarken büyük hassasiyet gösterdi. Biz James Bond'dan çok daha zarar verdik. 2011 yılında New York Times dünyada en çok ziyaret edilen 10 yer saymış. Bunlardan 9'u ABD'de 10'ncusu Kapalıçarşı. Kapalıçarşı'nın tabi ki havalandırma problemi var. Altyapı, çatı, statik ve enerji problemleri var. Ama en büyük problemi olan yönetim problemi var. Dünyanın her tarafındaki alışveriş merkezlerinin bir yönetim kurulu var. Bu yönetim kurulu ortak giderleri, masrafları karşılamak için esnaftan, mülk sahibinden aidat toplar. Bununla ihtiyaçlarını karşılar ve devamlılığını sağlarlar. Kapalıçarşı'da 3600 tane dükkan var. Ama Kapalıçarşı'nın resmi bir yönetimi yok" diye konuştu.

Yeni Afet Yasası ile birlikte projenin start aldığını belirten Mustafa Demir, "Biz bir taraftan restorasyon projelerini gerçekleştirirken, bir taraftan da danışma kurulu oluşturup, danışma kurulundan aldığımız verilerle yolumuza devam ederken, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanacak bu projeyi nasıl uygulayacağız? Bu projenin kaynağını nasıl bulacağız? Kapalıçarşı'yı mevcut durumdan nasıl arındıracağız? gibi sıkıntılarımız vardı. Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Bir metin üzerinde uzlaştık. Afet yasasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar Bey ile görüştüğümüzde de bu yasa olduğu gibi Afet Yasası içerisine dahil edildi. Afet Yasası'nın 15. maddesiyle Kapalıçarşı ve bunun gibi yapıların düzenlenmesi için bizim daha önce tasarladığımız, üzerinde uğraştığımız yasanın maddesiydi. Yani bir taraftan biz teknik alt yapıyı oluştururken, bütün bu projeler kurul tarafından onaylandıktan sonra bu projenin uygulanması için gerekli olan hukuki temelde oluşmuş oldu" şeklinde konuştu.

MUSTAFA DEMİR: "KAPALIÇARŞI'NIN YÜZDE 98'İ ÖZEL MÜLKİYET"

Kapalıçarşı'nın özel mülkiyet olduğunu ifade eden Mustafa Demir, "Bir defa şöyle bir algı var. Kapalıçarşı dışarıdan bakıldığında tarihi eser olması dolayısıyla sanki vakıflara ait bir eser olarak algılanıyor. Ama Kapalıçarşı'nın yüzde 98'i özel mülkiyette. Çevresiyle birlikte bizim Kapalıçarşı projesine oluşturduğumuz kaynak 20 milyon lira. Bizim Fatih'te Kapalıçarşı dışında 12 tane daha yenileme alanlarımız var. Bu yenileme alanlarında da birçoğu anıt eser olmak üzere tescilli eserlerimiz var. İl Özel İdaresi'nin destekleriyle de bu tescilli eserlerin restorasyonunu yapıyoruz. Oradan edindiğimiz deneyimlerimize dayanarak 20 milyonluk bir proje gideri olan restorasyon bedelinin yaklaşık 200 milyon lira olacağını tahmin ediyoruz. 200 milyon liralık bir kaynağı nasıl bulacağız. Özellikle de yüzde 98'inin de özel mülkiyet" dedi.

Kapalıçarşı'nın bir yönetim kuruluna ihtiyacı olduğunu belirten Mustafa Demir, "Yasa geçmeden önce Kapalıçarşı'yı şu ana kadar mecazen götürmeye devam eden Kapalıçarşı Derneği var. Dernek az da olsa sorunların giderilmesi için üzerine düşenlerinin fazlasıyla yaptıklarını görüyoruz. Ama dernek böylesine büyük bir restorasyon projesinin kaynağını hukuken toplayacak durumda değildi. Bu doğrultuda da yönetim planı oluşturacağız. Bu yönetim planını da tabuya şerh edeceğiz Daha sonra Kapalıçarşı'daki mülk sahipleri bundan sonra yapılacak seçimde artık Kapalıçarşı'nın mülk sahipleri gelip oy kullanabilecek ve bir yönetim seçilecek. Bir araya gelecekler. Karar alacaklar. Bizde Fatih belediyesi olarak bu yönetimin içerisinde olacağız. Asla onların işlerine karışmayacağız. Ama onlara yol göstereceğiz. Kapalıçarşı'nın hepsini kapatmak mümkün değil. Çarşı'nın restorasyon çalışmaları etap etap gerçekleştirilecek. İnşallah Kapalıçarşı'yı layık olduğu yere getireceğiz" dedi.

Kapalıçarşı etrafında bulunan hanların da projeye dahil olduğunu söyleyen başkan Mustafa Demir, "Bir de Kapalıçarşı'mızın etrafında çok önemli 38 tane hanımız var. Hep Kapalıçarşı'yı göz önünde bulunduruyoruz ama hanlarımız da çok önemli. Hanlar çok fazla tahribata uğramış. Çalışmalarımızı bu alanda da yapıyoruz. Projelerimiz kurulda değerlendiriliyor. Bu yılın sonuna kadar esnafta hazır olursa önümüzdeki yılın başlarında uygulamaya başlayabiliriz" dedi.

Basın mensuplarıyla birlikte Kapalıçarşı'nın çatısında incelemelerde bulunan Başkan Demir, James Bond filminin çekimler sırasında çarşıya zarar vermediklerini, motosiklet sahnelerinin özel yapım kiremitler üzerinde gerçekleştiğini hatırlattı.

DEMİR: "JAMES BOND İSTANBUL'UN MARKA DEĞERİNE KATKIDA BULUNACAK"

Kapalıçarşı'nın zaten çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Demir, "Bu proje sayesinde Kapalıçarşı rahat bir soluk alacak. Tabi ki Kapalıçarşı'yı kapatmak mümkün değil. Bun örnekleri var. Çalışırken, restorasyon yapmak mümkün. Bu kadar büyük bir restorasyonun ne zaman biteceği konusunda bir şey doğru söylemek mümkün olmaz. Çok fazla da sürebilir" dedi.

James Bond filminin çekimleri sırasında herhangi bir bedel almadıklarını belirten başkan Mustafa Demir, "James Bond herhangi bir bedel ödemedi. İstanbul'un marka değerlerine katkıda bulunacak. Turizmin gelişimine katkıda bulunacak tüm çalışmalara destek veriyoruz. Projeyi İl Özel İdaresi ile ortak karşıladık. Belediyenin bu kadar büyük bir restorasyon yapacak gücü de yok aslında. Ne Büyükşehir Belediyesi'nin ne de Fatih Belediyesi'nin. Ama biz deneyimlerimizle her zaman esnafımızın yanında olacağız" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler