Tokat'ta Türk insanının gönül temizliğinin yanında bedensel temizliğine verdiği öneminin güzel örneklerinden hamam kültürü eski değerini kaybederken, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, şahısların hamamların mülkiyeti devri yönünde iradesi var ise değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.
Türkiye'de hamamcılık yapan insanların büyük bir çoğunluğu Tokat'ta yetişirken, kentte hamam kültürüne ilgi her geçen gün azalıyor. Kentin eski mahallelerinden Cemalattin Mahallesi'nde bulunan Sultan Hamamı, Cami-i Kebir Mahallesi'nde bulunan Mustafa Ağa ile Erenler Mahallesi'ndeki Paşa Hamamları kapanarak kaderine terk edildi. Bir birine yakın mesafede bulunan 3 tarihi hamamın kapanması ise yöre halkını üzdü. Nüfus yoğunluğunun azalması ve insanların gelişen hayat şartları ile banyosunu evinde yapmasıyla hamamcılık sektörünü sekteye uğrattı. Uzun yıllardır kapalı durumda bulunan Takyeciler Camisi yanındaki Mustafa Ağa Hamamı yıkılmak üzere ayakta güçlükle dururken, Paşa Hamamı ile bir sene önce kapanan Sultan Hamamı da kaderine terk edilmiş durumda.
Konuyla ilgili basın mensuplarını sorunlarını yanıtlayan Vali Şerif Yılmaz, hamamlardan birinin Vakıflar'a ait olduğunu, diğer ikisinin ise özel mülkiyet olduğunu söyledi. Konunun kendisine yeni intikal ettiğini ifade eden Vali Yılmaz, şahısların hamamların mülkiyetini devri yönünde iradesi var ise değerlendirmeye hazır olduklarını belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılında restore edeceği yerlerle ilgili bilgi gelmedi. Teklif ettiğimiz yerler içerisinde Sultan Hamamı da var. Bu bölgede kültürel özelliği olan hamamların restore edilmesi lazım" dedi.
Vali Yılmaz, tarihi hamamlar satın alma yoluna çok fazla gidemediklerini belirterek, "Satın almak istendiğimizde çok yüksek fiyat isteniyor. Yani piyasa değerinin çok üzerinde rakamlar telaffuz edildiği için devletin imkanı ve gücüde belli. Vatandaşlar kendi arasında alım satım yaparken cari fiyatlardan verirlerse devlette o zaman yardımcı olur. Kültür evinin yanındaki alanları almak istediğimizde fiyatları 2-3'e katladırlar. Harcadığımız her kuruş para devletin, milletin parasıdır. Milletin parasında sorunun içerisinde almaktan vazgeçeriz. Ama tescilli olan binalarında restorasyonun dışında vatandaşların oraya başka şekilde yeni bir bina yapma şansı yok. Onu bilmeleri lazım. Yaptığımız hiçbir işte vatandaş mağdur olsun istemeyiz. Ama vatandaşın menfaatini dışında milletinde mağdur edilmesine gönlümüz razı olmaz. Her ikisini dengeleyecek şekilde talep gelirse değerlendiririz" diye konuştu.
Cemalettin Mahallesi Muhtarı Mehmet Dağdeviren de uzun yıllardır bölge insanına hizmet veren hamamlardan en azından Sultan Hamamı'nın tekrar hizmete açılmasını beklediklerini söyledi. Birbirine yakın muhitte olan hamamların mahallenin tarihi dokusuna uygun olarak restore edilip turizme kazandırılmasını ümit ettiklerini ifade eden Dağdeviren, hamam sahiplerinden de duyarlılık beklediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz