Odunpazarı Belediyesi tarafından 2007 yılından bu yana kiralık olarak kullanılan tarihi Kurşunlu Külliyesi içindeki merkezin kapısı, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından bu yıl kontratın yenilenmemesi üzerine kapatılmıştı. Uygulamayı eleştirerek Kültür Merkezi kapısı önünde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tarafından yaklaşık 2 gün başlatılan oturma eylemi sonuç verdi. Tarihi külliye içinde yapılması planlanan bir çiftin nikahı külliyenin kapalı olması nedeniyle Kültür Merkezi önüne konulan masa ve sandalye ile gerçekleşecekti. Ancak, nikahın başlamasına kısa bir süre kala Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri gelerek Kurşunlu Külliyesi'nin kapılarını tekrar açtı. Kapıların açılmasıyla birlikte eyleme ve nikaha katılan kişiler hep birlikte alkışlamaya başladı. Daha sonra külliye içine Başkan Kurt'un önderliğinde içeri giren insanlar nikah merasimini buraya taşıdı.
Ardından cübbesini giyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, burada Sevda Gül ve Mehmet Ali Aktaş çiftinin nikahına başlamadan önce kısa bir konuşma yapan Kurt, 22 saatlik direnişlerinin zaferi olduğunu söyledi. Türkiye'nin bekli de en ilginç nikahını kıyacakalarını söyleyen Kurt, "Yanlış uygulamaların sonucu bu mekan kilitlenmiş ve halkın hizmetinden koparılmıştır. Ama demokrasi, hukuk ve insan hakları temelindeki duruşumuz şu anda Sevda Gün ve Mehmet Ali Aktaş arkadaşlarımızın direnişiyle zaferle sonuçlanmıştır” şeklinde konuştu.
Nikahın ardından evlilik cüzdanını çifte teslim eden Kurt, çiftin hayatlarının da demokrasi ve özgürlük ile devam etmesini ve genç çiftin Özgür ve Demokrasi isimli çocuklarının olması temenni etti.
Gül ve Aktaş çifti ise, eylem hakkında bilgilerinin olmadığını ve şaşırdıklarını belirterek, "Bizim için sürpriz oldu. Gerçekten çok şaşırdık. Şuan söyleyecek bir şey bulamıyoruz. Sadece 5-10 kişilik arkadaşlarımızla nikah yapmayı planlamıştık. Kendimizi bir an burada bulduk gerçekten çok şaşkınız” ifadelerini kullandı.
"HER ŞEYE RAĞMEN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Nikah sonrası dün akşam saatlerinden itibaren gelişen süreci değerlendiren Kazım Kurt, Eskişehir'in uzlaşabilen bir kent olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle bu kıyafetimden dolayı özür diliyorum. Bu biliyorsunuz eylem kıyafetiydi. O nedenle ceket yok. 2 gündür bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Burada yapılmakta olan hukuksuzluğu protesto ediyoruz. Bu işi kurumlar arası diyalog ile hukuk çerçevesinde çözebiliriz. Bu yargılamayı gerektiren bir durumdur. Yani idare mi haklı belediye mi haklı bunu ancak mahkeme belirle. İdare ben haklıyım derse belediye de ben haklıyım der. O zaman araya bir hakem gerekir bu da mahkemedir. Bu olay mahkemenin yorumuyla sonuçlanacaktır. Biz burada yapılan yanlışı bütün Türkiye'nin gözleri önüne serdik. Bir muhalefet belediyesine idarenin, iktidarın keyfi olarak bir uygulama bir yaptırım içinde olmasını kabul edemeyiz. Hukuk çerçevesinde bu işler olmalıdır. Ve nitekim hukuk, demokrasi derken bir elektrik çıktı ortaya. Bu elektriğin sonucunda anlayış gösteren yine her şeye rağmen hem sayın valiye, hem sayın kaymakama hem sayın Vakıflar Bölge Müdürü'ne teşekkür ediyorum, her şeye rağmen teşekkür ediyorum. Eskişehir uzlaşabilen demokrasiyi içine sindirebilen bir kenttir. Öyle olacaktır. Biz bunu konuşarak zaman içerisinde daha güzel bir biçimde çözebiliriz. Burası Eskişehir halkı için önemli bir yerdir.
"YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI UYGULANMAYA BAŞLAMIŞTIR”
Kurt açılış hakkında sözlerine şöyle devam etti:
"Bize herhangi bir tebligat yapılmadı. Kaymakam bey telefon etti, Vakıflar Bölge Müdürü telefon etti, açtırıyoruz kapıyı dedi. Açtırdılar ve biz de girdik. Bu bizimdir, dolayısıyla eski haline dönmüştür diye düşünüyorum. Bize nikahtan sonra anahtarı bana ver gibi bir şey söz konusu olmaz. En azından yürütmeyi durdurma uygulanmaya başlamıştır diye düşünüyorum, öyle algılıyorum. Ve yargılama sonuna kadar biz burada bu işlemleri sürdüreceğiz."
(İHA)