Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, TBMM Genel Kurulunda kendisinden beklenen bir konuşma yaptığını belirterek, "Yaklaşımını bizimle görüşmesinde de aynen sürdürdü. Hiçbir şekilde parti kapatma sözü onun ağzından da çıkmadı, ben de bir hesap sorma anlayışı içine girmedim. Diplomatik nezaketin gereğini hep birlikte yaptık" dedi.
Baykal ile Barroso'nun TBMM'de gerçekleşen görüşmesi 35 dakika sürdü.CHP Genel Başkanı Baykal, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Barroso ile görüşmesinde Türkiye'nin AB ile ilişkisi konusunda CHP'nin anlayışını, ayrıca demokrasi ve laiklik gibi konulara ilişkin anlayışlarını da görüşmede ifade etme imkanı bulduklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Türkiye'nin demokratikleşme anlayışının, kararının çok önceden, AB kurulmadan önce başlamış olduğunu, bu doğrultuda Türkiye ve CHP'nin, kurum ve şahıs olarak ülkede demokrasiyi geliştirme, güçlendirme konusunda kararlı bir mücadelenin içinde geçmekte olduğumuzu ifade ettik. Türkiye'nin demokratik bir toplum olarak yaşama kararlılığını, bu konuda AB'nin desteği olmasa da bizim anlayışımızı sürdüreceğimizi çok net bir şekilde ortaya koyduk. Laikliğin Türkiye açısından ve Türkiye'de demokrasi bakımından taşıdığı önemi anlatma imkanı bulduk. Bu konuda, bütün dünyanın Türkiye'nin demokrasiyi, laikliği ve hukukun üstünlüğü anlayışını bir arada yaşatmak için ortaya çıkan güçlükleri göğüsleyerek kendi kuralları içinde, kendi gerçekleri üzerinde çalışmakta olduğunu anlaması gerektiğini, dünyanın bu yaklaşıma saygı göstermesi gerektiğini ifade ettik."
Baykal, bir gazetecinin "Siz görüşmenizde kapatmaya ilişkin söylediklerinden dolayı bir şey söylediniz mi, uyarınız oldu mu?" sorusuna karşılık, "Hayır. Sayın Barroso da Genel Kuruldaki anlayışını, yaklaşımını bizimle görüşmesinde de aynen sürdürdü. Hiçbir şekilde parti kapatma sözü onun ağzından da çıkmadı, ben de bir hesap sorma anlayışı içine girmedim. Diplomatik nezaketin gereğini hep birlikte yaptık" ifadesini kullandı.
Bir diğer gazetecinin "TCK'nın 301. maddesinde değişiklik" konusunun görüşmede konuşulup konuşulmadığı sorusuna da Baykal, "Hayır, onları konuşmadık" diyerek, şunları kaydetti:
"Sadece genel, demokratikleşme, laiklik ve hukukun üstünlüğü konularının Türkiye'de bir arada yürütülmesinin bizim açımızdan ne anlama geldiğini, demokratikleşme angajmanımızın, kararımızın çok temel ve köklü bir karar olduğunu, laiklik kararımızın gene Türkiye gerçeklerinden yola çıkarak alınmış çok köklü temel bir karar olduğunu, kritik stratejik bir karar olduğunu, laikliğin ortadan kaldırılması halinde Türkiye'de demokrasinin işlemesinin mümkün olamayacağını, hukuka saygı ve hukukun üstünlüğü anlayışının Türkiye'nin çok sağlam ve köklü bir geleneği olduğunu ve herkesin buna saygı göstermesi gerektiğini, bütün bunları bir arada yaşatmakta zaman zaman güçlüklerimizin olabileceğini ama o güçlükleri kendi olanaklarımızla aşma çabası içinde olduğumuzu, herkesin de bunun böyle değerlendirmesini beklediğimizi ifade ettik."
AA