HABER

Kapatmayı zorlaştıran değişiklik askıya alındı

Anayasa Mahkemesi'ne ön savunmasını veren AKP, kapatma davasının açılmasının ardından gündeme gelen siyasi parti kapatmalarını zorlaştıracak düzenlemeyi askıya aldı ve rotasını AB reformları kapsamındaki anayasa değişikliklerine çevirdi. Ön savunmanın ardından tüm mesaisini esas savunma için harcayacak olan AKP Pazartesi günü de uzun süredir üzerinde çalıştığı ve 4 ayrı pakette topladığı alternatifli ‘Demokratikleşme Paketi'ni MYK toplantısında masaya yatıracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak olan 12 maddelik "AB açılımı" karar verilmesi halinde Meclis gündemine taşınacak. AB açılımı paketinde ise Anayasa'nın Temel hak ve hürriyetleri düzenleyen 13 ve 14'ncü maddeleri ile kişi hak ve ödevlerini düzenleyen ikinci bölümünde yer alan maddelerde değişiklik öngörülüyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın hakkında kapatma davası açmasının ardından, ilk olarak siyasi parti kapatmalarını zorlaştıracak düzenlemeyi gündemine alan AKP, yapılan değerlendirmelerin ardından, davaya karşı savunmaya ağırlık verme kararı aldı ve ön savunmasını da geçen hafta Anayasa Mahkemesi'ne sundu. Siyasi parti kapatmalarıyla ilgili düzenlemeyle ilgili kamuoyunda oluşan tepkileri dikkate alan AKP, bu düzenlemeden vazgeçerken, rotasını da uzun bir süredir rafta beklettiği AB reformlarına çevirdi. TCK'nın 301'nci maddesinde yapılan değişikliğin ardından AKP, gündemine 12 maddelik "AB Açılımı" adı altında anayasa değişikliği paketini aldı. 4 ayrı pakette toplanan alternatifli demokratikleşme paketi ise Pazartesi günü MYK toplantısında tartışılacak. Paket Başbakan Erdoğan'ın onayına sunulacak olan paket hakkında olumlu karar verilmesi halinde ise önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirilecek.

-HEDEF TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER-

AKP'nin Pazartesi günü masaya yatıracağı "AB Açılımı"nda ise Anayasa'nın Temel Hak ve Hürriyetler ile Kişinin Hak ve Ödevleri'ni düzenleyen maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Bu kapsamda, "ilk ve ortaöğretimde dinsel simge sayılan kıyafetler giyilemez" ve "Devlet memurları, kamu kurumu yöneticileri dinsel simge kullanamaz" ifadelerine de yer verilebileceği kaydediliyor. AKP'nin ayrıca kamuoyuna açıklanmayan Sivil Anayasa taslağına ilk kez giren değişikliklere de pakette yer verebileceği belirtiliyor.

-KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ-
Anayasa'nın kadın-erkek eşitliğine ilişkin hükümlerinde devletin 'kadınların ve erkeklerin her alanda eşit haklara sahip olması için kanuni ve idari düzenlemeler dahil gereken tüm önlemleri alacağı' yolunda bir ifade konulması tartışılıyor. Bu, türbanın kamu alanında kullanılmasına karşı AKP içindeki görüşlerin ağırlık kazanmasına göre kesinleşecek.

-ÇOCUK HAKKI-

Yapılması planlanan düzenlemeye göre, her çocuk, kendi iyiliği için gereken himaye ve bakımdan yararlanma hakkına sahip olacak. Görüşlerini serbestçe açıklayabilecek. Kamu veya özel kurum ve kuruluşlarca çocuklarla ilgili eylem ve işlemlerde, çocuğun azami iyiliği gözetilecek. Her çocuk, kendi menfaatine açıkça ters düşmedikçe, ailesiyle kişisel ve doğrudan ilişki kurma hakkına sahip olacak.

-SİYASİ ETİK VE FİNANSMAN-

TBMM'de siyasi Etik Komisyonu'nun kurulmasını öngören değişikliğin de bu paketin içerisinde yer alması bekleniyor. Düzenlemeyle; Yasa kapsamında olanlar kamuyla hiçbir ihale veya taahhüt ilişkisine giremeyecek. Milletvekili ve belediye başkan adaylarıyla siyasi partiler seçim hesabı açtıracak. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler