HABER

Kapıdaki tehlike!

İstanbul (AA)- Türkiye'de yasa dışı göçün boyutunun son yıllarda hızla büyüdüğü ve 1995-2008 yılları arasında yasa dışı yollarla ülkeye giren toplam 746 bin 492 bin göçmenin yakalandığı bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) verileri ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin demeçlerinden yararlanarak hazırladığı rapor açıklandı.

Raporda, göçmen kaçakçılığında transit ülke olan, insan ticaretinde hedef ülke konumunda bulunan Türkiye'de kayıt dışında kalan göçmen sayısının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu tahminlerine yer verildi.

Dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında kişinin insan tacirlerinin eline düştüğü vurgulanan raporda Türkiye, gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildi.

Türkiye'de Kasım ayı sonu itibariyle sığınmacı ve 3'üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğuna dikkati çekilen raporda, kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde olduğu vurgulandı.

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yapan suç örgütlerinin talep ettiği ücretlerin 500 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar yükseldiği ifade edilen raporda, şu saptamalara yer verildi:

"2008 yılı itibariyle 18 bin yeni sığınmacı başvurusu yapanlar arasında ilk sırayı 7 bin kişiyle Iraklılar alıyor. Bunu 4 bin İranlı, yaklaşık 2'şer bin Afganlı ve aralarında Somalililer'in ağırlıkta bulunduğu Afrikalılar izliyor.Yapılan tahminlere göre, dünya genelinde insan tacirlerinin elinde bulunan kişi sayısı yılda 700 bin ile 2 milyon kişi arasında değişiyor. İnsan ticareti mağdurlarının yüzde 70'i seks ticaretinde, yüzde 30'u da zorunlu işlerde çalıştırılıyor."

Raporda, küresel göç hareketleri ve insan kaçakçılığının temel nedenlerinin başında ekonomik faktörlerin geldiğine işaret edilerek, bölgesel savaşlar, siyasi kaos, kargaşalar ve baskıcı yönetimlerin de yasa dışı göçü ve ilticayı özendirdiği kaydedildi.

Yakın gelecek göçü tetikleyecek en önemli faktörlerden birinin iklim değişikliğinin yol açacağı çölleşme ve sel olacağının öngörüldüğüne dikkati çekilen raporda, "Uluslararası örgütlerin tahminlerine göre 2050 yılına kadar 200 milyon insan çevresel sorunlar yüzünden yerlerinden olabilecek" ifadelerine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler