HABER

Kapkaççılıktan beyaz perdeye

DİYARBAKIR (İHA) - Türkiye'de kapkaç, yankesici olaylarının en çok yaşandığı illerin başında gelen Diyarbakır'da, çeşitli suçlara karışıp uyuşturucu bağımlısı olan 2 gencin hayatı, sinema oyunculuğuyla değişti.

İstanbul'dan sonra kapkaç, yankesici ve hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı Diyarbakır'da, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği sosyal incelemeler sonucunda 18 yaş altı 115 kapkaççı çocuk rehabilite edilirken, gasp, adam yaralama, kapkaç, uyuşturucu ve benzeri olaylara karışan 2 gencin hayatı, Mezopotam Karanlığı adlı filmle değişti. Güneydoğu'da yaşanan bazı olayları anlatan 120 dakikalık filmde başrol oynayan gençler, sinema sayesinde içinde bulundukları kötü ortamdan uzaklaşıp yeni insanlar tanıyınca, hayatın renkli yüzünü keşfetti.

Gasp, adam yaralama suçlarından uzun yıllar cezaevi hayatı yaşayan Edip Sevinç, kamera karşısına geçtikten sonra hayatının değiştiğini söyledi. Sinemadan arta kalan zamanlarında bisiklet tamirciliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan Sevinç, "Çeşitli olaylardan dolayı uzun yıllar cezaevinde kaldım. Cezaevinden çıktıktan sonra, kendi çapında sinema filmleriyle uğraşan Mehmet Yaşa isimli bir yapımcıyla tanıştım. İşsiz olduğum için, yapımcı bir gün elinde senaryo ile bana geldi ve 'Bir film çekimi var, seni de oynatmak istiyorum' deyince, ben de seve seve kabul ettim. Filmde ağa rolü verdiler bana. Film çekimleri sırasında çok sayıda insan tanıdım. Çekimler bittikten sonra kendimi bambaşka bir toplumda görmeye başladım. Film çekimi bittikten sonra evlendim, çoluk çocuk sahibi oldum. Hayatımdan son derece mutluyum. Şimdi film çekimlerinden arta kalan zamanlarımda bisiklet tamiri yaparak ailemin geçimini sağlıyorum. Sinema ile tanışınca hayat akışım değişti. Film çektiğiniz zaman milyonlarca insan sizi tanıyacağı için, kimsenin sizi kötü biri olarak tanımasını istemeyeceğiniz için kendiliğinizden suçlardan arınıyorsunuz. Ben ve bazı arkadaşlarım kötü hayattan kurtulduk, ancak sokaklarda halen binlerce çocuk var. Bunlara el uzatılmalı, aksi taktirde sonları uçurum olacak" dedi.

"SİNEMA FİLMİYLE HAYATIM DEĞİŞTİ"

"Sinema filmiyle hayatım değişti" diyen ve geçmişte esrar bağımlısı olan Eşref Bozkurt ise "Geçmişte uyuşturucu bağımlısıydım ve farklı suçlara karışmıştım. Sinema hayatına atıldıktan sonra hayatım değişti. Güzel şeyler öğrenip, iyi yerlere geldik. Sinema sayesinde esrarı bıraktım. İlk rolümde küçük zorluklar yaşadım. İlk kez kameraya bu kadar yakın olduğum için heyecan yaşadım, ancak zamanla kameraya alıştım. Gece gündüz rolümü ezberleyip, sonunda başardım. Sinema beni hayata daha çok bağladı ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşmamı sağlayıp, hayatın ne kadar güzel olduğunu gösterdi. Yeni film projelerinden teklif var, onları değerlendirip sinema yaşamıma devam etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Sokakta balicilik, kapkaççılık gibi suçlara karışan çocukları, gençleri sinema sanatıyla topluma kazandırdığını söyleyen film yapımcısı Mehmet Yaşa ise "Mezopotam Karanlığı adlı filmde suça karışmış, uyuşturucu bağımlısı 3 genci oynattım. İlk kez kamera gören bu oyuncular, profesyonel oyuncular gibi rollerinin hakkını verdi. Uyuşturucu, bali müptelası çocukları kurtarmak, sokak çocuklarını sinema ve sanatla buluşturmak, en büyük hedefim. Önümüzdeki ay yeni bir film çekeceğim. Suça karışmış 3 gencin dışında bu kez 8 kişiyi daha oynatacağım. Toplumdan sürekli dışlanmış bu insanlar, sinema filmlerine hevesli insanlar. Yetkililerden film çekimleri için teknik malzeme yardımı görmem halinde, her bir filmde suça karışmış 50 çocuğu topluma kazandırma sözü veriyorum. Suça karışmış gençlerin oynadığı film, Türkiye'de yok sattı. 25 bin adet CD'nin korsanı bile çıktı" dedi.

115 KAPKAÇÇI ÇOCUK REHABİLİTE EDİLDİ

Diyarbakır'da kapkaç olaylarına karışan kişileri topluma kazandırmak için Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü uzman ekipleri, 'Suça Bulaşmış, Risk Altında Olan Çocukların Sosyal, Kültürel Analizi ve Rehabilitasyonu' projesi kapsamında, 2004 yılı içerisinde kapkaç olaylarına karışan 229 kişiden 115'i ile birebir görüşme yaptı. Suça karışmış küçük yaştaki çocukları topluma kazandırmak için Sosyal Hizmetler uzmanı ekiplerinin, saha çalışmasına devam ettiğini belirten Sosyal Hizmetler Müdürü Haydar İpek, "Kapkaç olaylarına karışmış kişiler ve risk altındaki çocukların sosyal, kültürel analizi ve rehabilitasyonu projesi doğrultusunda bu kişilerle birebir görüşüldü. Emniyet Müdürlüğü'nün 2004 yılı verilerine göre, 229 kişi kapkaç olaylarına karışmış. Bu kişilerin 127'si 17 yaş ve altı çocuklardan, 102'si ise 18 yaş üzeri kişilerden oluşuyordu" diye açıklamalarda bulundu.

Yapılan görüşmeler sonucunda 115 kapkaçı çocuğu rehabilite ettiklerini belirten İpek, "Her hafta 3 çocuk ve ailesine ulaşılarak, yapılan görüşme sonucunda 140 çocuğun adresine gidildi, ancak 25 kişinin adresine ulaşılmadığı için 115 kişiyle birebir görüşme sağlandı. 2005 yılında yine suça karışan 110 çocuk ve aileleri ile görüşme sağlamak için adres tespit çalışmaları yapılıyor. Ayrıca, okulu bu sene bıraktıkları tespit edilen 5 çocuk, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonucu okula kazandırıldı. Öğrenim gören 25 çocuk için okulda rehber öğretmen ve aile izlenmesi çalışması başlatılırken, 18 yaşını dolduran 11 çocuğu da iş bulabilmesi için İş ve İşçi Bulma kurumuna yönlendirdik. Ailesi tarafından zorla kapkaça yönlendirilen bir çocuk için çıkardığımız koruma kararıyla, onu bir kurumumuza yerleştirdik" şeklinde konuştu.

Öte yandan, sinema sanatçısı ve yönetmeni Yılmaz Erdoğan'ın da kapkaççıların hayatını anlatan bir film çekmek için hazırlık içerisinde olduğu öğrenildi.

En Çok Aranan Haberler