İSTANBUL (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin elindeki sanayi kamu kuruluşlarını kar etse de zarar etse de satacaklarını, devletin sanayici olamayacağını söyledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı'na konuk oldu. İSO Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Unakıtan, ülkeyi dinlemeden yatırım yapmanın boş bir uğraş olduğunu söyledi. Uyguladıkları programlarda yanlışlıklar ve eksiklikler olabileceğini kaydeden Unakıtan, "Onları sanayicilerle birlikte düzelteceğiz. Maliye politikamız şudur; ekonomi politikası maliye politikasıyla eşit olmalıdır. Bir ülkenin ekonomisi büyüyorsa, bundan herkes memnun olur. Ekonomiyi ona göre dizayn etmeye çalışıyoruz. Eğer ekonomide, bütçede, Gayri Safi Milli Hasıla'da (GSMH) devlet çok yer alıyorsa, bu zarardır. Yani devletin ekonomide aldığı payı düşüreceğiz. Ekonomik faaliyeti özel sektör yapacaktır. Devlet ekonomik faaliyette bulunursa sonucu Rusya gibi olur" dedi.
Özelleştirmenin Türkiye için devletin ekonomik faaliyetten kurtuluncaya kadar yapılması gerektiğini vurgulayan Bakan Unakıtan, şunları dile getirdi:
"Devlet sanayici olamaz. Elimizdeki sanayi kamu kuruluşları kar etse de zarar etse de satacağız. Neden derseniz şunu tekrar söylüyorum; devlet sanayici olamaz. Bu bir hükümet politikasıdır. Bizim hükümetin politikası budur. Devletin elini ekonomiden çekiyoruz. Türkiye'de en son yaşanan krizlerin nedeni de devletin ekonomide elinin olması ve yapılan zararların sürekli borçla kapatılmak istenmesidir."
Hükümet olarak iş başına geldiklerinde ilk yaptıkları işin özelleştirme olduğunu belirten Unakıtan, "Bu kötü gidişatı durdurarak faizleri indirdik. 2002'nin ilk 6 ayı sonu itibariyle bütçe açığı 24 milyar YTL idi. 2003'de 14 milyar YTL'ye, son olarak da 2005 yılında da 4 milyar YTL'ye indi. Bu açıdan biz yapısal reformlara devam edeceğiz.
Elimizden geleni de yapıyoruz. Disiplin olmayan hiçbir yerde başarı olmaz. Biz toplam vergi gelirini yüzde 60'tan yüzle 40'lara indirdik. Sebep ise sanayiciyi ve üreticiyi teşvik etmek. İstihdam için, üretim için, ihracatçı için özel sektör diyoruz. Biz rekabetçi ekonomiden vazgeçmeyeceğiz. Ülkemizin beklemeye tahammülü yoktur.
Türkiye büyümek istiyorsa sermayesini artırmalıdır ve yabancı sermayeye açık olmalıdır. Komünist dediğimiz Çin'in 600 milyar dolarlık rezervi vardır. Hesabımızı büyük yapmak gerekiyor. Biz ülkeyi küçük çıkar hesaplarıyla yönetmiyoruz" dedi. Bakan Unakıtan, serbest piyasada rekabetten ve demokratik ortamdan dolayı AB'ye girmek istediklerini kaydetti.
Sürekli eleştirilen vergiler meselesine de değinen Unakıtan, "Yapacağımız vergi düzenlemelerini sektörel olarak ele alacağız. Vergi Dairesi Başkanlığı kurduk, artık arada bir kurum olmayacak. Vatandaş direk vergi dairesiyle muhatap olacak" dedi. Unakıtan, 'Nerden buldun' yasasıyla ilgili olarak ise, "Kimseye parayı nerden buldun
demeyeceğiz; ancak vergisini vermeyenin yakasına yapışacağız" dedi.