TROMSOE (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, dünya yüzeyindeki buz kütleleri ve kar tabakasındaki erimenin küresel ısınma etkisini hızlandırdığı ve bunun gerek insanlar gerekse ekonomi ve vahşi hayat üzerinde çok daha geniş etkilere sebep olabileceği bildirildi.
Raporu hazırlayan Paal Prestrud, Norveç'in Tromsoe kasabasında düzenlediği basın toplantısında, "Kar ve buz güneş enerjisinin yüzde 70 ila 80'ini yansıtıyor. Denizler ise bu enerjiyi absorbe ediyor. Kar ve buzullar erimeye devam ederse, küresel ısınmayı artıracaktır" dedi.
Raporda, Asya'nın dağlık bölgelerindeki kar ve buzul alanların ortadan kalkmasının dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkileyeceği ifade ediliyor. Asya'da birçok nehrin Himalayalar'daki kar sularından beslendiğine dikkat çekilen raporda, bu bölgelerdeki kar ve buzul kütlesinde yaşanacak bir düşüşüsün gerek içme suyu gerekse tarım için kullanılan suyun azalması manasına geleceği belirtiliyor.
Raporda ayrıca, deniz seviyesindeki artışın Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelerdeki sahil alanlarını olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Kar ve buzullardaki erimenin ayrıca çığ ve sel gibi doğal felaket riskini artıracağı belirtiliyor.
Prestrud, sözkonusu erimenin insan faaliyetleri nedeniyle meydana geldiğini vurgulayarak, "Sera gazı salınımı artmaya devam ettiği müddetçe erime de sürecektir" dedi.