HABER

Kar ve fırtına İstanbul'u esir alacak

İstanbul bu kez beyaz esareti yaşayacak. Valilik, beyaz alarm verdi tüm önlemler alındı. İşte olası esaretin ayrıntıları

Kar ve fırtına İstanbul'u esir alacak

İstanbul bugünden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine giriyor. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da bugün itibarıyla kar yağışının beklendiğini belirterek, vatandaşları "kuvvetli don ve buzlanmaya" karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Hava durumu - 5 günlük sonuçları öğrenin

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İstanbul'da dün kuvvetli lodosla birlikte sıcaklık 18 dereceye kadar çıktı.Şile'de en yüksek sıcaklık 17.8, Kartal ve Kilyos'ta 15, Göztepe ve Beyazıt'ta 15, Sarıyer'de 16 ve Samandıra'da 15 derece olarak ölçüldü.Bugün poyraz fırtınası ile birlikte hava sıcaklığı 8-10 derece azalarak mevsim normallerinin altına inecek.İstanbul'da bugün beklenen en yüksek sıcaklık 4 derece dolayında olacak.

Akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde başlayacak yağışların bugün etkisini artırarak karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşmesi bekleniyor.Yağışlı havanın yarın etkisini kaybetmesi, hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar mevsim normallerinin altında olması tahmin ediliyor.

METEOROLOJİ UYARDI

Yurdun iç ve batı kesimlerinde kuvvetli rüzgar beklendiği bildirildi.Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıda, Türkiye'nin batı bölgelerinde rüzgarın güney ve güneybatıdan lodos, zamanla kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzey doğudan poyraz yönlerden saatte 40-60 kilometre hızla kuvvetli olarak esmesinin beklendiği kaydedildi.

Bu olayın bugün gece saatlerine kadar süreceği ifade edilen açıklamada, meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesine karşı vatandaşlar uyarıldı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da bugün itibarıyla kar yağışının beklendiğini belirterek, vatandaşları "kuvvetli don ve buzlanmaya" karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Güler, yaptığı açıklamada, meteorolojik uyarıda, Marmara Bölgesi'nin yağışlı bir hava kütlesinin içine gireceğinin ifade edildiğini hatırlattı.Güler, "İstanbul bugün itibarıyla kar yağışına sahne olacak. Kar yağışıyla beraber kuvvetli poyraz bekleniyor. Çarşamba günü etkisini azaltmakla beraber kar yağışı devam edecek" diye konuştu.Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8-10 derece altına düşeceğini dile getiren Güler, 12-14 derece hissedilen sıcaklığın, bugün en düşük 1-2 dereceye, çarşamba günü ise -1 ve -2 derecelere kadar ineceğini vurguladı.

Vali Güler, "Vatandaşlarımızı kuvvetli don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Kar yağışının fırtınanın ve yağmurun olacağı zamanlarda, özel araçlarıyla trafikte bulunmaları yerine, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istiyoruz. Aksayabilecek deniz trafiğine dikkat etsinler. Vatandaşlarımız, emniyet şeritlerini kullanmamalılar, araçlarına kar lastiği takmalılar ve araçlarında bulunması gereken aparatları mutlaka almalılar. Lodos fırtınasının hissedileceği dönemde, bacalarla sobalarla mangallarla ilgili konulara dikkat etmelerini kendilerinden özellikle rica ediyoruz. Yaşlılar, çocuklar, solunum sıkıntısı çekenler de hava şartlarına dikkat etsinler" dedi.Güler, "Sağanak yağış, sel ve su taşkını gibi sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bu konuda da vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Vilayet olmak üzere, bütün kurumlar hazırlıklarını yaptılar. Geçen kar yağışında olduğu gibi hazırlıklarını tamamladılar. Vatandaşlarımızın aksaklıklarda ilgili yerleri aramalarını bekliyoruz. Bir sıkıntı olmadan bu yağışı da atlatmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Sağanak yağmurun etkili olduğu gün ve saatlerde, konumu gereği taşkınlara karşı riskli durumda bulunan ve daha önce ev ve iş yerlerinde su baskınına maruz kalanların duyarlı olmaları, su tahliye kanalları veya derelere yakın yerlerde araçlarını park etmemeleri ve malzeme bırakmamaları, yağış sırasında zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları ve toplu taşıma araçlarını kullanmaları, zorunlu olarak özel araçlarıyla trafiğe çıkmadan önce hava ve yol durumu ile ilgili haberleri takip etmeleri, riskli bölgelerdeki bodrum katlarında faaliyet gösteren iş yerlerine malzeme bırakılmaması ve çalışma yapılmaması,

Kar yağışı, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde, zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları, kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, olası trafik yoğunluğu düşünülerek araçların akaryakıt ikmallerinin yapılması, sürücülerin özellikle emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri, ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 154 "Alo Trafik", 155 "Polis İmdat", 156 "Alo Jandarma", 159 "Karayolları" telefon numaralarını aramaları,

Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları, elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerinin kontrollü bir şekilde kullanılması, jeneratörü olan site, apartman ve iş yerlerinin jeneratör bakım ve ikmallerinin yapılmasının sağlanması,

Çağdaş vatandaşlık anlayışı içerisinde site, apartman ve iş yeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeleri.

SAĞLIK UYARILARI

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü günlerde, sağlık yetkililerinin önerdiği gibi yaşlı, çocuk, hamileler ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması, hava koşullarına uygun giysilerin giyilmesi, zorunlu olmadıkça av, gezi, piknik amaçlı açık araziye çıkılmaması, kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı sobaların dikkatli kullanılması, tamirhane ve benzeri kapalı mekanlarda ısınma amacıyla otomobil çalıştırılmaması, gribal enfeksiyon geçiren şahısların, insanların toplu halde bulunduğu mahallere girmemeleri, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca vatandaşların ihtiyaç duyduğu durumlarda, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün "0212 455 56 00" ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi'nin "0212 444 25 66" numaralı telefonlarını aramaları istendi.

DİĞER BÖLGELERDE DURUM

3 Şubat Çarşamba günü ise soğuk ve yağışlı hava, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Amasya, Tokat, Çorum, Yozgat, Sivas, Malatya ve Elazığ çevrelerinde kuvvetli kar şeklinde olacak, rüzgar, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı ve Orta Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzeyinde kuzeybatı (Karayel) yönlerden saatte 40-50 kilometre hızla kuvvetli esecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler