HABER

Kara kutu gözaltında

Eski MİT’çi Mehmet Eymür’e faili meçhul sorgusu.

Mehmet Eymür gözaltına alındı. 90’lı yıllarda işlenen birçok faili meçhul cinayetle ilişkisi olduğu öne sürülen Eymür, 1988’de istifa ettikten sonra 1993 yılında Başbakan Çiller tarafından göreve çağrılmıştı

Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın’ın faili meçhul cinayetlerle ilgili itiraflarının ardından, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. MİT’in yakın tarihih en önemli tanıklarından eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, sabah saatlerinde polis tarafından gözaltına alındı.

Evinde arama yapıldı

İstanbul Emniyet Müdürülüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri,Ankara’da soruşturmayı yürüten özel yetkili savcının talimatıyla, Eymür’ün Sarıyer Ferahevler Yeni Beldemiz Sitesi’ndeki evine sabah erken saatte baskın yaptı. Gözaltına alınan Eymür emniyet müdürlüğüne götürülürken evindeki aramalar akşam 19.00’a kadar sürdü. Eymür’ün ifade vermek için Ankara’ya gönderileceği öğrenildi.

Çarkın işaret etti

1990’lı yıllarda işlenen birçok cirnayete ilişkin soruşturma, eski Özel Harekât Polisi Ayhan Çarkın’ın itiraflarının ardından tekrar açılmıştı. Çarkın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifadesinde Eymür ile ilgili, “Savaş Buldan, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça ve MİT ’te Eymür’e bağlı olarak görev isimlerden astsubay Duran Fırat tarafından öldürülmüştü ” demişti.

Yeşil, Eymür’ün kadrosunda
Ergenekon davası sanıklarından Sedat Peker de faili meçhuller soruşturmasında verdiği ifadede, Eymür ile ilgili olarak şunları söylemişti: “Zaten o dönem herkes bu cinayetlerin kimler tarafından işlendiğini de çok açık biliyordu. Yeşil’in Doğu’da Jitem tarafından kullanıldıktan sonra MİT ’le birlikte çalışmaya başladığını, MİT’te Mehmet Eymür’ün kadrosunda olduğunu, onun da şehirlerde birçok eylem gerçekleştirdiğini duyuyorduk. ”

‘Tarık’ın kılına dokunma’
Tarık Ümit’in ölümüyle ilgili ise Peker, ”Mehmet Eymür’ün Veli Küçük ile arası iyiydi. Eymür’ün ricası üzerine Küçük Albay’ın o dönem Tarık Ümit’in bulunması yönünde çalışmalar yaptığına şahit oldum. Yine o dönem Eymür ile Mehmet Ağar’ın arasının açık olduğu, (Korkut) Eken’in Ağar’ın yanında görevli olduğunu, Tarık Ümit’in MİT adına çalıştığını, polislerce kaçırılması üzerine Eymür’ün, Ağar ve Eken’le arasının açık olması nedeniyle Küçük’e rica ettiğini biliyorum. Küçük’ün ‘Eken’le görüşüyorsan ona söyle Tarık’ın kılına zarar gelmesin dediğini’de biliyorum” demişti.

Ergenekon tanığı oldu ama ifadesi dosyadan çıkarıldı
Mehmet Eymür, Ergenekon soruşturması kapsamında geçen yıl ‘tanık’ olarak ifade vermişti. Eymür ifadesinde PKK-Öcalan-Ergenekon bağlantılarını anlattı. Ancak MİT, “Eymür’e bu konuda izin verilmemiştir ” deyince Eymür’ün ifadelerini geçersiz sayılarak dosyadan çıkarılmıştı.

Şeker Fabrikası müşaviri yapılar
70’li yılların başında girdiği MİT’te Alaattin Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Washington’dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası’nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz’ın onayıyla Şeker Fabrikaları’na müşavir olarak atandı. Emekliye ayrılarak Washington’a yerleşen Eymür, en son internette açtığı sitede (atin.org) yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi. Eymür, kısa bir süre önce yeniden İstanbul’a dönerek işadamı Sudi Özkan’ın danışmanlığını yapmaya başladı. Eymür ‘Sentez’ adlı bir kitap yazmıştı.

Kilit operasyonlarda hep onun imzası var
Mehmet Eymür 9 Mart 1971 darbe girişiminden sonra MİT’te Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı. 1980’de Bulgaristan’a gittikten sonra 1982’de Kenan Evren’in damadı Erkan Gürvit tarafından Köşk’e çağırıldı. ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi. Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. 1984’te Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle Babalar Operasyonu’nu başlattı. Abdullah Çatlı’nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürmüştü.
Tasfiye edildi Çiller çağırdı 1988’de yayımlanan Birinci MİT Raporu’nun ardından Müşteşar Yardımcısı Hiram Abas, Daire Başkanı Mehmet Eymür ve Daire Başkan Yardımcısı Korkut Eken görevlerinden ayrılmak zorunda kalarak istifa etti. Bu ekip, dönemin muhalefet liderlerini böylesi bir rapor yazarak tasfiye planını hayata geçirmekle itham edildi. Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadede bunu doğrulayan Eymür, 1993’te göreve yeniden çağrıldı. Tansu Çiller’in başbakan olduğu 1993 yılında MİT bünyesinde kurulan Kontrterör Dairesi’nin başına getirildi.

En Çok Aranan Haberler