Tarih boyunca özellikle yaraları iyileştirmek için kullanılan karabaş otu, günümüzde de pek çok tedavi yöntemi için kullanılır. Genel olarak Akdeniz ülkelerinde yetişen karabaş otu, kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Karabaş otu çayı tarifi ile hazırlamak da oldukça kolay bir şekilde yapılabilir.
Akdeniz ülkelerinden kendiliğinden yetişen bir bitki türü olan karabaş otu çok yıllık bir süs bitkisidir. Anti bakteriyel bir özelliği bulunduğu için pek çok hastalığa iyi gelir ve birçok alanda kullanılır. Özellikle çay olarak tüketilen bu bitkinin çayı, sahip olduğu bütün şifalı özelliklere sahiptir. Karabaş otu çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Karabaş otu çayı pek çok faydası bulunan ve geleneksel tıpta da kullanılan bitki türlerinden biridir. Karabaş otu sigarayı bırakmak isteyenlerin de oldukça sık bir şekilde başvurduğu yöntemlerden biridir. Sigaraya olan isteği azaltan ve daha az içilmesini sağlayan karabaş otu çayı birçok alanda işe yarar.
Adet dönemi geciktiği zamanlar kullanılan karabaş otu, adet söktürücü biz özelliğe sahiptir. Günde iki fincan kadar içildiği zaman adet sancılarına da iyi gelir. Ayrıca genital bölgelerdeki enfeksiyon oluşumunu engeller ve iltihaplanmayı da ortadan kaldırır.
Bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık gibi problemleri gideren karabaş otu çayı, kilo vermeye de yardımcı olur. Zayıflamak isteyenlerin ödemden kurtulmasına yardımcı olur. Düzenli kullanımda ödemden kurtulmayı mümkün kılar.
Düzenli beslenme ve diyet programının yanında tüketilen karabaş otu hızlı bir şekilde ödem attırmaya yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerini de hızlandırdığı için de kilo vermeye yardımcı olan bitkilerden biridir.
Faydaları saymakla bitmeyen bitki türlerinden biri olan karabaş otu, Osmanlı Dönemi'nde kolera ile mücadele için de kullanılmıştır. Genellikle çay olarak tüketilen karabaş otu demlenerek hazırlanır. Düzenli olarak tüketildiği zaman birçok sağlık sorununa faydalı olur. Karabaş otu çayı nasıl demlenir;
Karabaş otu çayı uzmanlar tarafından günde en fazla iki fincan kadar tüketilmesi gereken bir bitki çayıdır. Oldukça şifa kaynağı olan ve ilkbahar mevsiminde mor ya da pembe çiçekler açan bu bitki Fars Arap geleneksel tıp alanında da kullanılır. Ustukhuddus olarak adlandırılan karabaş otu birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.