YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karabuğday Konya Ve Türkiye’nin Yeni Alternatif Ürünü Olacak

Konya’nın merkez Meram İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, birçok hastalığa şifa olması, yeni istihdam...

Karabuğday Konya Ve Türkiye’nin Yeni Alternatif Ürünü Olacak

Konya’nın merkez Meram İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, birçok hastalığa şifa olması, yeni istihdam alanlarının oluşması ve ciddi anlamda kazanç kapısı olacak olması bakımından Karabuğday için ‘Altın yumurtlayan bir tavuk’ yakıştırması yaptı.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, çölyak, kanser ve birçok hastalığa şifa kaynağı olacak olan Karabuğday’ın önümüzdeki dönemde 100 bin metre kare alana ekiminin yapılacağını ifade etti. Ataiyibiner, “Birçok hastalığa şifa olması, yeni istihdam alanlarının oluşması ve ciddi anlamda kazanç kapısı olacak olması bakımından Karabuğday altın yumurtlayan bir tavuk” dedi.

Çölyak hastaları için, 'Glüten' adlı protein maddesi bulunmayan karabuğday üretimi için Meram Ziraat Odası harekete geçtiğini belirten Ataiyibiner, “100 bin metre kare alanda ekimi yapılacak Karabuğday ürünü için çalışmalar devam ediyor. Eğitim ve tanıtım projesi Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen; Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Meram Ziraat Odası, Konya Arıcılar Birliği, Konya Ticaret Borsası ve İl Özel İdaresinin ortaklaşa gerçekleştirdiği Karabuğdayla Sağlıklı Yaşam Projesi 2013 yılında hayata geçirilecek” diye konuştu. Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Karabuğday deyim yerindeyse altın yumurtlayan bir tavuk. Önemli olan bu ürünü en iyi şekilde değerlendirmek için koordineli bir şekilde çalışılması gerekir. Bu anlamda Karabuğday üretiminin yapıldığı ve dünyada 4. sırada yer alan Kazakistan’a geçtiğimiz ay 6 kişilik bir heyetle gittik. Burada tarla bazında ve araştırma enstitüsünde incelemelerde bulunduk. Karabuğdayın ekiminden işlenmesine kadar gerekli bütün teknik konular hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olduk. İnşallah tohum üretimi ve deneme üretiminde başarı elde edilen Karabuğday Konya ve Türkiye’nin yeni bir alternatif ürünü olacak” şeklinde konuştu.

100 BİN METREKARE ALANDA EKİM YAPILACAK

Karabuğday üretimiyle birlikte Konya sanayisi ve yan sanayi ürünleri açısından önemli bir istihdam kaynağı olacağının altını çizen Ataiyibiner, “Türkiye genelinde ciddi anlamda çölyak hastaları mevcut. Bu hastalar glüten içermediği için Karabuğday ile elde edilen ekmek, makarna ve unlu mamullerinden tüketmek zorunda. Ancak yurt dışından ithal edildiği için karabuğday unundan elde edilen ürünlerin birim fiyatları 8 TL den başlayıp 30 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bütün bu sıkıntıların giderilmesi noktasında 2013 yılında rakımı yüksek, nemli alanlarda 100 dekar yani 100 bin metre kare alanda ekim yapılacak. Üretiminin gerçekleşmesiyle birlikte sanayi ve un mamulleri alanında önemli bir istihdam söz konusu olacak. Ülkemize ve Konya’mıza ciddi anlamda girdi sağlanacak. Çiftçilerimize gerekli eğitim seminerleri verildi. Ve çiftçilerimizin de ciddi anlamda talebi söz konusu” dedi.

Karabuğdayın alternatif ikinci bir ürün olarak da değerlendirilebileceğini kaydeden Ataiyibiner, “Üç aylık bir zamanda ürün yetişebiliyor. Karabuğday, diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılar içinde önemli bir umut kapısı haline gelecek. Ayrıca çölyak hastalığı yanında, bitkinin yeşil kısmı, sap ve yapraklarında rutin maddesinin bulunmasından dolayı kalp damar hastalıkları ve kanser tedavisinde kullanılan önemli bir tıbbi bitkidir” diye konuştu.

Express


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler