HABER

Karabük Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Karabük imsak, iftar vakti

2017 yılının Ramazan ayı geldi. Karabük için Ramazan ayı hayırlı ve mübarek olsun. Ramazan ayında oruç tutulacak, iftarlar açılacak, sahura kalkılacak ve Ramazan ayının manası olan dualarla birlikte, Ramazan ayı, ibadetler ile değerlenecek. Peki sahur saat kaçta? İşte İl il ve Karabük Ramazan imsakiyesi, iftar vakti... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Karabük Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Karabük imsak, iftar vakti

Karabük, Türkiye ve tüm İslam aleminin ramazan ayı mübarek olsun. Sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile Ramazan, ibadet ve tefekkür ayıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sonraki oruca hazırlanacaklar. Peki Karabük’te iftar saat kaçta? Aşağıdaki bağlantı ile Karabük ili için Ramazan boyunca iftar, imsak ve sahur vakitleri saat kaçta takip edebilirsiniz.

Karabük RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed'e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Sahur ne demektir?
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.
İftar nedir?
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

İMSAKİYE VAKİTLERİ VE İMSAKİYE BİLGİLERİ

Imsak: Karabük sahur vakti, sabah namazi vaktini belirtir.

Günes: sabah namazinin bittigi vakittir. Günes dogdugunda kerahat vakti girer. Günes dogduktan yaklasik 45-50 dakikalik sürede namaz kilmak mekruhtur. Daha sonra israk vakti girer. Temkin vaktini diger takvimler dikkate almadiklari için müslümanlarin oruclari riske girmektedir.

Ögle: ögle namazi vaktinin girdigi saatir.

Ikindi: Karabük ikindi namazi vaktinin girdigi saatir. Gökyüzü kizarasiya kadar kilinabilir

Aksam: Aksam namazi vaktidir. Iftar vakti aksam girer. Aksam saati gün batimini da belirtir..

Yatsi: Yatsi namazi vaktidir. diger takvimlere oranla 10 dakika sonra. Her ne olursa olsun, namazlarinizin kabulü için ve vaktinde eda edebilmek için sitemizdeki fazilet takvimini kullanmanizi tavsiye ederiz.

cuma namazi: Cuma namazi vakitleri ögle namazi vakti ile ayni zamanda girer.

bayram namazi: kurban bayrami namazi vakti - ramazan bayrami namazi vakitleri yaklasik günes dogduktan 45-50 dakika sonra (yani israk vaktinde) girer .

Orucu Bozup Hem Kazâ Hem de Keffareti Gerektiren Haller

Bazı durumlarda hem kaza hem de kefarret ödemeniz gerekebiliyor. İşte Hem keffaret hem de kaza gerektirebilecek durumlar:

Cinsî münasebette bulunmak.

Yemek, içmek veya ilâç yutmak.

Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak.

Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.

Enfiye çekmek.

İçyağı, pastırma veya çiğ et yemek.

Susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek.

Azıcık tuz yemek. (Çok tuz yemek ise, sadece kazâyı gerektirir.)

Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir.

Ramazan ayında tutulmayan oruçların ve başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de, ”İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar.” buyrulmaktadır (Bakara, 2/184). Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması mekruh olan günler dışında, peşi peşine veya ayrı günlerde tutulabilir. Ancak bu oruçların, bir an önce tutulması uygun olur.

Bozulan nafile orucun kaza edilmesi gerekir mi? Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

Ramazan’a özel Karabük’e özel bir iftar yemeği : Ispanak mücveri

Hazırlanması:

# Ispanaklar ve soğanlar çok ince kıyılır, derin kaseye bırakılır.

# Üzerine tuz eklenir, elle gevşeyene kadar ovulur.

Sonra yumurta ve süt ilave edilir. İyice karıştırılır.

Karbonat katılır. Bütünleşene kadar azar azar un eklenir. (Kıvamı cıvık olacak)

Tavaya 1 parmak kadar sıvıyağ konur, ısınınca çorba kaşığıyla mücver karışımından bırakılır.

Bir yüzü kızarınca diğer yüzü çevrilir ve kızartılır.

Ilık olarak servise sunulur.

Not: Ispanaklar haşlanarak da mücver hazırlanabilir ancak haşlama işlemi besleyici değerin azalmasına neden olur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler