TBMM eski Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, "Bugün ülkemizde Nükleer enerji santrali tartışılırken, birçok Avrupa ülkesi Nükleer enerji kullanıyor. Bizde bunun temellerini attık" dedi.
Karabük ve Safranbolu ilçesinin 40 yıllık su ihtiyacını karşılayan Karasu içme suyunun sertliğini gidermek için ağır materyallerden arındıracak olan arıtma tesisi düzenlenen törenle devreye alındı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve MPE Mühendislik İnşaat Taahhüt Dış Ticaret A.Ş. tarafından 17 milyon TL'ye mal olan arıtma tesisisin ilk etapta Karabük'e verilecek suyun törenine Karabük Valisi İzzettin Küçük, Kalkınma Bankalığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TBMM eski Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Milletvekili Osman Kahveci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Cumhur Ünal, DSİ Kastamonu Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, AK Parti Başkanı Ömer Ayar ve çok sayıda partili katıldı.
Törende tesis hakkında teknik bilgi veren DSİ Kastamonu Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, tesisin yüzde 98'inin tamamlandığını ve 17 milyon TL'ye mal olan arıtma tesisinin içme suyunun tamamen sertliğini giderdiğini söyledi.
Yapılan tesisin Türkiye'de çok az, belki de bir ilk olduğunu söyleyen Mehmet Ali Şahin, "17 milyon TL'lik bir yatırım burada gerçekleşti. Bu tesis Karabük ve Safranbolu'nun uzun yıllar su ihtiyacını giderecek bir tesis. Bizler bugün burada arıtılmış su vermek için toplandık. Bilindiği gibi 2003 yılında Karasu kaynağını Karabük ve Safranbolu'ya aktarmak için temel atmıştık. Şimdi de bu suyun sertliğini gidermek için yapılan tesisteyiz. Su medeniyettir. Ancak bizler yıllardır su kaynaklarımızı iyi kullanamıyorduk. AK Parti hükümeti ile birlikte 8-9 yıldır bu kaynakları kullanmaya başladık. Bu noktada barajlar yapılıyor. Yerli enerji kaynaklarımızı kullanmaya başladık. Rüzgar enerjisi kullanıyoruz. Bugün ülkemizde nükleer enerji santrali tartışılırken, birçok Avrupa ülkesi nükleer enerji kullanıyor. Biz de bunun temellerini attık. Diğer yandan, bölgemizde Aktaş barajının temeli muhtemelen 2014 yılında atılacak ve bu barajımızı hem sulama da hem de enerjide kullanacağız. Ayrıca gölet projelerimiz var. Bu noktada bakanlığımız ve müdürlüklerimiz güzel çalışıyor. Şimdi arındırılmış suyu şebekeye vereceğiz. Bu tesisin yapımı biraz gecikti ancak şuandan itibaren artık hizmete giriyor. Artık vatandaşlarımız içme suyunu bakkaldan, marketten almayacak. Çeşmesinden akan temiz suyu içecek" dedi.
Şahin, ayrıca kendisine yöneltilen suyun arıtılma oranı ile ilgili soruyu da yanıtlayarak, "Burada yapılan iş son derece kalitelidir. Kimse uzman olmadığı konularda konuşmamalı. Bu bir örnek tesistir" ifadesinde bulundu.
Konuşmaların ardından ilk olarak Karabük'ün kullanacağı arıtılmış suyun vanası protokol üyeleri tarafından çevrilerek şebekeye verildi. Safranbolu ilçesine ise önümüzdeki günlerde arıtılmış suyun verilmeye başlanacağı da ifade edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz