Kurban bayramında aşırı et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Özakyol, özellikle karaciğer hastalarını uyardı. Özakyol, aşırı etm tüketiminin, ileri dönem siroz hastalarında ölümcül koma tehlikesine yol açabileceğini söyledi.
Karaciğerin, vücut metabolizmasının sağlıklı sürdürebilmesinde büyük öneme sahip olduğunu söyleyen, karaciğer hastalıklarında normal metabolizma işleyişinde bozulmalarla karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özakyol, bundan dolayı diyet içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Söz konusu hastalarda, et başta olmak üzere protein niteliğindeki maddelerin bağırsak bakterileri tarafından parçalanması sonucu amonyak gibi vücuda, özellikle de beyne zararlı maddelerin açığa çıkabildiğini ve karaciğer koması gibi riskli durumlar görülebildiğini dile getiren Özakyol, şunları kaydetti: "Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketiminin miktar ve sıklığı artmaktadır. Oysa ilerlemiş siroz hasta grubunda kırmızı et tüketimi haftada bir defa ile sınırlı olmalı, protein ihtiyacı daha çok nohut, mercimek gibi bakliyattan oluşan bitkisel kaynaklardan ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden karşılanmalıdır. Diyete uyulmadığı takdirde özellikle kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla ileri dönem siroz hastalarında ölümcül olabilecek karaciğer koması gelişebilir."
SÜREKLİ UYUKLAMA VARSA DİKKAT
Karaciğer komasının öncelikle uykusuzluk veya sürekli uyuklamayla ortaya çıktığına işaret eden, müdahale edilmezse hastanın aşırı sinirli olabileceğine, sözlü ve fiziksel şiddet eğiliminin artabileceğine, çevresindekileri tanıyamayabileceğine ve en ağır tablo olan şuur kapanmasıyla karşılaşabileceğine dikkat çeken Özakyol, özellikle kurban bayramlarında ileri dönem siroz hastalarının karaciğer koması ile hastaneye yatırılmalarında artış yaşandığını aktardı.
Özakyol, bayramda kırmızı et tüketim miktarının artmasının, karaciğer hastalıkları dışında başka sorunlara yol açabileceğini belirtti. Tatlı gıdalar ve hamur işleri sıkça yendiğinden diyabet hastalarında kan şekeri yükselmesi ve koma hali görülebileceği uyarısında bulunan Özakyol, "Ayrıca sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve uygun koşullarda saklanmayan etler yüzünden besin zehirlenmeleri gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği için dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.