Sarımsak ve soğan başta olmak üzere, beyaz renkli sebzeler bu noktada çok büyük önem taşıyor. Sülfür içeren bu yiyecekler, karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda enginar, karaciğer detoksunu sağlayan en iyi sebze!
Süt ve süt ürünlerini tüketmek, vücudun ihtiyacı olan proteini sağlar. Dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırıya kaçmamaktır. Bu süreçte ise süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir.
Antioksidan açısından zengin olan kırmızı meyvelerin tüketilmesi, karaciğerde fonksiyon bozukluklarının giderilmesini sağlar. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi mor meyveleri ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler, aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketebilirsiniz. Böylelikle karaciğerinize destek sağlamış olacaksınız. Önemli olan husus, tahılların tam buğday ya da kepekli olması.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kuru baklagiller, karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerden. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmeli.
Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere, kırmızı renkli meyve ve sebzeler de çok güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeler öğünlerde tüketilmeli.
Karaciğer detoksu için her gün 2 / 2,5 litre su içmeye özen gösterilmeli. Suyun yanı sıra şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir vb. tüketerek sıvı alımına destek yapabilirsiniz. Suyun dışında tükettiğiniz içeceklerin şekersiz ve doğal olmasına özen gösterin. Aksi taktirde hastalığınızı ikiye katlamış olacaksınız.
BONUS: SARIMSAKLI ÇITIR PATATES