YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karadeniz Bölgesi'nde "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları"-OMÜ Ortitoloji Araştırma Merkezi'nce 2013 Yılında Ulusal Düzeyde Karadeniz Bölgesi'nde"Kış Ortası Su Kuşu Sayımları" Gerçekleştirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi'nce 2013 yılında ulusal düzeyde "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları" gerçekleştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi'nce 2013 yılında ulusal düzeyde "Kış Ortası Su Kuşu Sayımları" gerçekleştirildi.

OMÜ Ornitoloji (Kuş Bilimi) Araştırma Merkezi Görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz AA muhabirine yaptığı açıklamada "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" çalışmalarında Samsun'da Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltası'nda, Amasya Yedikır Baraj Gölü çevresinde, Sinop Sarıkum Gölü'nde, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin sahil kıyılarında su kuşu sayımları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Batı Palearktik ve Güneybatı Asya'da Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumu'nca (Wetlands International) her yıl Ocak ile Mart ayı arasında Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapıldığını belirten Yavuz, Kuzey yarım kürenin büyük bir kısmının katıldığı sayımların Türkiye'de 1967 yılından beri gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sayımlarda kara ördek, kadife ördek, pufla, akkuyruklu kartal, Sibirya kazı, kızıl gerdanlı dalgıç, küçük kuğu, korsan martı gibi pek çok az rastlanan türün sayımlar sırasında belirlenen kayıtlarının tutulduğunu belirten Yavuz, en çok su kuşunun Kızılırmak Deltası'nde tespit edildiğini söyledi.

-Doğayı koruma açısından önemlidir-

Yavuz, Kış Ortası Su Kuşu Sayımları ile elde edilen verilerin tür koruma çalışmalarına, korunan alanlarının ilan edilmesine ve dünyadaki su kuşu popülasyonlarının izlenmesine rehberlik ettiğini ifade ederek, "Kuşları izlemek, onların sayılarındaki artışı ve azalışı tespit etmek doğayı koruma açısından son derece önemlidir. Çünkü kuşlar aynı zamanda doğayı koruma çalışmalarında erken uyarı sistemi işlevi görüyor. Kızılırmak Deltası'nda 101 bin 150, Yeşilırmak Deltası'nda 7 bin 364, Sarıkum'da 13 bin 983 su kuşu sayıldı. Yürütülen çalışmaya OMÜ Kuş Gözlem Kulübü üyeleri ile birlikte Hacettepe, Gazi, ODTÜ ve Erciyes üniversitelerinden de öğrenciler katıldı" dedi.

Sulak alanların, kış aylarında büyük gruplar halinde kışlayan su kuşlarına önemli bir barınma alanı sunduğunu vurgulayan Kiraz Erciyas Yavuz şunları söyledi:

"Her yıl ülkemizde gönüllü katılımlarla kuş gözlemleri gerçekleştiriyoruz. Her yıl ortalama 1 milyon su kuşu sayılıyor. Türkiye genelinde birçok sulak alanda Kış Ortası Su Kuşu sayımları gerçekleştirildi. Sayımların amacı, alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadede gösterdikleri eğilimleri ortaya koymaktır. Türlerin kış aylarındaki dağılımını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma önceliklerini oluşturmaktır."

Yavuz, Avrupa'da 1960'lı yıllardan beri sayımların yapıldığını, sayımlarla su kuşlarının nüfus hareketlerini ortaya koymak ve azalmalarını engelleyici tedbirlerin alındığını da açıkladı.

Muhabir: Mehmet Kumcağız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler