Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, küresel kriz sebebiyle tersanelerin kapandığını söyleyerek, hükümetten tersanelerin kurtarılması için destek istedi.
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, yaptığı açıklamada Kdz. 2008’deki global krizden gemicilik sektörünün olumsuz etkilendiği belirterek, “Dünyadaki global kriz tersaneler ve gemicilik sektöründe ilerlediğimiz yerin önünü kapatarak tersanelerin kapanmasına sebebiyet vermiştir. Dünyadaki bu krizin sebebi de dünya ticaretinin daralması ve eldeki gemilerin fazla gelmesidir. 2008 yılında alınan siparişler 2009 yılında bittiğinde Kdz. Ereğli’de 11 tersanede 7 bin fiili sigortalı çalışan ve 3 bin 500 civarında yan sanayi de çalışan insan sayımız vardı. Bugün tersanelerimizin durumunu sorarsanız 150 kişi çalışmaktadır. Biz Ereğli Demirçelik Fabrikalarından (ERDEMİR) daha büyük bir sektörüz. Çalıştırdığımız istihdam sağladığımız insan sayısı ERDEMİR’den büyük, ama bu tersanelerin kapanması ve 11 bin kişinin işsiz kalması Kdz. Ereğli ekonomisini olumsuz etkilemiştir” dedi.
“Türkiye gemi inşa sektöründe 2008 yılı sonu itibariyle 4. sıraya yükselmişti. Bugün 15-16. sıralarına indi” diyen Erdem, şunları söyledi:
“Bizim Başbakanımız ve hükümetimizden ricamız kendileri bugünlere kadar çok yardımcı olmuşlardır. Bilhassa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katkıları çok olmuştur. Ama gemi inşa sanayisinde yeni sipariş olmadığı için bu tersanelerin sektör bazında değişikliğe uğraması lazım, ne yapması lazım bizim düşüncemize göre birincisi Türkiye’de sadece Aliağa’da gemi söküm tesisi var Kilimli’de Bakanlar Kurulu kararıyla müsaade edilmiş ama bir türlü devreye girmemiş, Kdz. Ereğli tersaneler bölgesi geçici dönem için gemi söküm alanı olabilir. Gemi siparişleri artana kadar geçici bir süre için verilirse biz bunun için büyük bir gayret gösterebiliriz. Çünkü bunun pazarı da hazır, Erdemir’in bugün 800 ile 1 milyon ton hurdaya ihtiyacı var. Tersaneler ise Erdemir’e bir kilometre mesafede pazarlama konusunda hiçbir sıkıntı olmaz. İkinci konu Başbakanımıza sunduğumuz raporda da belirttiğimiz gibi elimizde eski ve devre dışı kalmak üzere olan bir koster filomuz bu koster filomuz yenilendiği zaman tersanelerimizin önü açılabilir. Ayrıca tersaneler sadece gemi inşa etmez, çelik kontrüksüyon, konteyner yapabilirler bu gibi çeşitlendirmenin içine tersaneler sokulabilir.”
Kdz. Ereğli’de ekonomik sıkıntı nedeniyle kepenklerin kapandığı belirten Erdem, “Başbakanımızdan hükümetimizden bu tersanelerin kurtarılması için ellerinden geleni yapmalarını rica ediyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz