Mide kanseri teşhisiyle bir süre önce tedavi görmeye başlayan 58 yaşındaki emekli öğretmen Yusuf Yanık, Kadirli ilçesinde özel bir hastaneye yatırıldı.
Hastanede kalp krizi geçiren ve kalbi duran Yanık’ın ailesi, hastanın öldüğünü zannederek mahallede selasını okuttular. Ardından da taziye çadırı kurulan evin önünde cenaze hazırlıklarına başlandı. Öldüğü düşünülen Yusuf Yanık için ilçeye bağlı Harkaçtığı köyü Yanıklar Mahallesi mezarlığında mezar yeri kazıldı. Hastaneye cenazeyi almaya giden Yusuf Yanık’ın yakınları, hemşirelerden “Hastanız yaşıyor” haberini alınca önce şaşırdılar sonra sevindiler. Yusuf Yanık’ın bir süre kalbinin durduğu ve doktorların yaptığı müdahale ile yeniden hayata döndüğü anlaşıldı.
Dahiliye Uzmanı Dr. Evren Kırış, “Hastanemizde tedavi gören Yusuf Yanık kalp krizi geçirdi. Kalbinin durduğunu öğrenen hasta yakınları Yusuf beyin öldüğünü zannederek cenaze hazırlıklarına başlamışlar ancak yaptığımız müdahale ile biz Yusuf Yanık’ı tekrardan hayata döndürdük. Şu anda hastanemizde tedavisi sürüyor” dedi. (İHA)
KANSER
Kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Günde vücudumuzda (DNA'da) yaklaşık 10.000 mutasyon olmasına rağmen immün sistemimiz her milisaniye vücudumuzu tarar ve kanserli hücreleri yok eder.Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölünebileceğini bilme yeteneğine sahiptir
Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri toplanarak urları (tümörleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir.
Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır. Her kanser aynı yapıya sahip değildir.
Vücutta mutasyona uğrayan hücrelerin ancak çok küçük bir kısmı kansere yol açar. Bunun birçok nedeni vardır.