Türkiye'de son zamanlarda irili ufaklı depremlerin artması vatandaşları tedirgin ederken özellikle 15 Kasım 2024'te Rize'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki sarsıntı uzmanları endişelendirdi. Öte yandan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sinop ile Artvin arasındaki zonda ve Samsun-Trabzon arasındaki bölgede deprem üretme riski olan diri faylar tespit edildiğini söyledi.
Karadeniz'de 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin 8,99 kilometre derinlikte meydana geldiği bildirildi.
Marmara Denizi'nde balık az olduğu için Karadeniz'e açılan Tekirdağlı balıkçılar, hamsi ve çinekop bereketi yaşıyor.
Türkiye deprem konusunda geçmişi acı hatıralarla dolu bir maziye sahip. En son 6 Şubat'ta büyük felaketle sarsılan ülkemizde birçok bölgede deprem korkusu yaşanıyor. Son zamanlarda irili ufaklı artan sarsıntılar vatandaşları daha da tedirgin. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'ın bir bölge için yaptığı 6.6'lık deprem uyarısı ise gündem oldu.
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde fırtına nedeniyle Karadeniz'de dev dalgalar oluştu. Dalgaların şiddeti o kadar yüksekti ki sahil hattında çökmeler meydana geldi. Fırtınadan kaynaklanan dalgaların 15 gün önce de hasara sebep olduğu öğrenildi.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde, tekneyle açıldıkları denizde kaybolan 2 balıkçıdan 1'inin cesedine ulaşıldı.
Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kırım Kerç Boğazı’nda dehşet verici bir kaza! Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı yakıt taşıyan gemiler, ortadan ikiye bölünerek korku dolu anlar yaşattı. Geminin ortadan ikiye ayrılma anı, bir personelin telefon kamerasına yansıdı.
Karadeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Trabzon’da ilk haftalarda bol avlanan palamut, yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Etkili olan kar yağışının ardından balıkçıların denize açılamaması da tezgahlardaki fiyatlara yansıdı. Kar suyuyla lezzetlenen hamsi, artan fiyatına rağmen tüketicinin ilk tercihi oldu.
Karadeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Rize’de ilk haftalarında bol avlanan palamut yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Kilosu 100 liradan satılan hamsinin boyu da yaklaşık 15 santime kadar ulaştı.
Trabzon'da palamut yerini hamsiye ve diğer balıklara bıraktı! Kilosu 125-150 TL arasında satılan hamsinin bol olması ve boyunun 12 santimetre boyuna ulaşması, balıkçıların ve vatandaşların yüzünü güldürdü. Balıkçı Ahmet Çoğalmış, hamsi sezonunun bekledikleri gibi ilerlediğini belirtirken, müşteri Ecevit Cebeci ise balıkların taze ve fiyatların uygun olduğunu ifade etti ve "Et ve tavuk fiyatlarına göre balık fiyatları bedava" ifadelerini kullandı.
Samsun’da Türk kalpak ustası 64 yaşındaki Kenan Başusta, bu işe 6 yıl önce hobi olarak başladığını belirterek, “Şu anda Karadeniz’de benden başka Türk Kalpak ustası yok. Özellikle kışın sıcak tuttuğu için çok tercih ediliyor” dedi. Başta hobisi olan bu işte talep görünce satış yapmaya başladığını ifade eden Başusta, soğukların gelmesiyle kalpak satışlarının arttığını söyledi.
Karadeniz'de bu sezon palamut bereketi yaşanıyor. Sinop'ta denize açılan balıkçıların ağları, palamutla doluyor. İri palamutlar tezgahlarda 80 liradan satışa sunuluyor. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, sezona bol palamut avıyla başladıklarını belirterek, “Bu sene palamutçuluk Eylül 1'den ayın 26'sına kadar aralıksız bol gidiyor ve halen de devam ediyor. Tahmin ettiğimiz gibi palamut bol" şeklinde konuştu.
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve “Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesi” olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, ziyaretçilerini gizemli yolculuğa çıkarıyor. Geçmişte insanların yaşadıkları ortamları yakından görme fırsatı bulduklarını belirten vatandaşlar, mağaraların hala gizemini koruduğunu söylüyor. Vatandaşlar, binlerce yıllık gizeme tanıklık ederken bölgede piknik de yapıyorlar.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki sel felaketi sonrası heyelan riskine dikkati çekip, "Toprak artık suya doygun hale gelmiş durumda. Bu da gravite (yoğunluk) etkisi ile toprakların kaymaya son derece müsait hale gelmesine neden oluyor. Yamaçlarda kırık ve fay hatlarına su girince, bu faylar boşluk suyu basıncı ile harekete geçmeye hazır hale geliyor. Özellikle kara yollarının üzerindeki dik şevlerde bu durum büyük bir heyelan riski oluşturuyor" dedi.
Bu sene Karadeniz’de yaşanan palamut bolluğu hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürüyor. Kısa bir süre önce yarım kilolukları 50 TL'den satılan palamutların şimdi bir kiloya yakınlarının 70 TL'den satılmasıyla vatandaşlar adeta hücum etti. Balık satıcılarıysa talebe yetişmekte zorlandı. Balık satıcısı Onurcan Köse "Çok kalabalık ve satışlardan dinlenemiyoruz" derken vatandaşların kapış kapış balık aldığını söyledi.
İklim değişikliği ve kirlilik bu kez Karadeniz'de yepyeni bir tehlike doğurdu. Son 5 yıla 'rhizostoma' türü denizanası popülasyonunda yüksek artış görüldü. Bu durum avlanan balıkların kalitesini azaltıyor, böylece ekonomik kayba da yol açıyor. Uyarılarda bulunan Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir "Denizanalarının yoğun olarak arttığı zamanlarda balıkçılar içinde zor bir avcılık operasyonu beraberinde gelmektedir" ifadelerini kullandı.
Yüzen adaların bulunduğu doğa harikası Ladik Gölü, kırmızı alarm veriyor. Havadan görüntülenen gölde çölü andıran manzaralar ortaya çıktı. Oldukça düşen su seviyesi nedeniyle dibi görünen Ladik Gölü ile ilgili Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, "Lâdik gölü tamamıyla kuruyabilir. Çünkü Lâdik Gölü'nün gelir-gider dengesi son yıllarda çok bozuldu" dedi.
Son derece zengin olan Türk mutfağı farklı bölgelere has lezzetlerle doludur. Bu zenginliğin bir parçası olan Karadeniz mutfağına has lezzetlerden biri de Laz böreğidir. Bu lezzet aslında bir tatlı olsa da börek olarak anılır. Tarifi ise oldukça kolaydır.
Küresel iklim değişikliği Karadeniz'de korkunç bir risk doğurdu. Tehlikeye dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş "Karadeniz için ölüme doğru gidişatı gösteriyor" uyarısında bulundu. Karadeniz'in dibindeki hidrojen sülfürlü suyun yukarı çıktığı senaryoyu Bektaş "yüzeyde yaşayan canlılar için felaket" olarak nitelendirdi.
İstanbul'un Boğaz hattı ve Karadeniz kıyılarında etkili olan akıntılar denize girenler için boğulmaya varan birçok tehlikeyi beraberinde getirirken, uzmanlar güvenlik önlemlerinin olmadığı sahillerde denize girilmemesi gerektiğine dikkati çekiyor.
Kırklareli'nin Karadeniz'e kıyısı bulunan Vize ilçesinde, olumsuz hava şartları nedeniyle 3 gün denize girilemeyecek.
Kastamonu'nun Abana ilçesinde balıkçının ağına Karadeniz'de nadir görülen "mavi yengeç" takıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'deki keşif çalışmalarıyla ilgili "Karadeniz'de petrol emareli olduğunu düşündüğümüz çalışmalarımız var. Umarım yakında müjde paylaşırız" dedi.
Karadeniz'de çay üreticisi yaş çay fiyatlarını konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira açıkladı. Destekleme bedeli ise 2 lira olarak belirlendi. Miktarı yeterli bulmayan çay üreticileri tepki gösterdi. Bir üretici Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, 'Madem bu kadar muhtaç durumdaydınız bari hiç çay parası vermeseydiniz de en azından 'devlete çalışıyoruz' derdik." ifadelerini kullandı.
Yaş çay fiyatının belirlenmesiyle beraber Karadeniz'de bütün gündem değişti. Üretici fiyatı beğenmedi, peş peşe protestolar yaşandı. Rize'nin ardından Artvin'de de bazı üreticiler çaylarını yere döktü. Gazeteci Fatih Portakal yaşananlar üzerinde AK Partilileri uyarırken, "Bakın bu kadar net söylüyorum." ifadelerini kullandı.
Karadeniz'de balık avı sezonunda avlanarak soğuk hava depolarında muhafaza edilen torikler, Sinop'ta lakerda (tuzlu balık) olarak sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor.
NATO’nun Karadeniz’deki en büyük tatbikatı olan “Deniz Kalkanı” devam ediyor. 8 Nisan'da başlayan dev tatbikata 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce asker katılıyor. Söz konusu tatbikat Ukrayna ve Rusya'dan sonra İran ve İsrail arasındaki gerilimin tavan yaptığı günlere denk gelmesi ise dikkat çekerken "NATO'dan gövde gösterisi" yorumlarına neden oldu. Söz konusu tatbikata Türkiye de katılıyor.
Sezona 1 Eylül 2023'de "Vira Bismillah" diyerek başlayan Karadenizli balıkçılar, aradığını büyük oranda hamsi avında buldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ifade ederek nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını aktardı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Karadeniz'deki seyrüsefer güvenliğiyle alakalı öneriler içeren mektubun Rusya, Türkiye ve Ukrayna'ya gönderildiğini açıkladı.
Son dakika deprem haberi: Karadeniz gece saat 03.10'da meydana gelen depremle sallandı. AFAD, merkez üssü Samsun'un Atakum ilçesi olan bir deprem olduğunu duyurdu. 18.27 km derinlikte meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.0 olduğu belirtilirken, bazı vatandaşların panikle kendilerini sokağa attığı görüldü.
Karadeniz için 'patlayacak' çıkışıyla gündem yaratan Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'e çok sert bir tepki geldi. Şengör'ün yapmış olduğu açıklamalara tepki gösteren Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, "Topluma sürekli korku salıyor. Celal hoca şöhretin verdiği saçmalama hakkını kullanıyor' ifadelerini kullandı.
Karadeniz’in kıyı şeridindeki kentlerde cuma akşamı esrarengiz bir ses duyuldu. Sesle birlikte hafif bir sarsıntıda hissedildiği öğrenildi. Olayın 4-5 kez tekrarlanması üzerine tedirgin olan vatandaşlar telefona sarıldı. Sesle ilgili çok sayıda ihbar sonrası ekipler alarma geçti. Sosyal medyanın da gündemine oturan esrarengiz sesin kaynağı 36 saattir çözülemedi. Sesin, savaş uçaklarının yol açtığı sonik patlamalardan olabileceği düşünülüyor. İşte ilginç olayın detayları...
Türkiye'nin en lezzetli zenginliklerinden olan hamsi hem satıcısını hem alıcısını şaşırttı. Tarihinin en yüksek fiyatını gören hamsi için kötü haber de geldi. Fiyatının bir daha düşmeyeceği belirtilen balıkçılar hamsi azlığından şikayet etti. Selensiyum gibi antioksidanlar açısından zenginliğiyle bilinen hamsi vücuttaki oksidatif stresi azaltarak kronik hastalıkların önlenmesine de yardımcı oluyor.
Marmara'da beklediklerini bulamayan Tekirdağ'daki balıkçılar, hamsi ve istavrit umuduyla Karadeniz'e gitti.
Türkiye, soğuk hava dalgası içine girdi. Düşen sıcaklıkların ardından peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Son olarak Orta Karadeniz Bölgesi için fırtına uyarısında bulunuldu.
Kastamonu'da yüksek rakımlı noktalarda kar yağışının oluşturduğu güzel manzara havadan görüntülendi.
Eğimli coğrafyaya sahip Trabzon'da ulaşım tünellerle kolaylaştı.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Artvin'in Hopa ile Kemalpaşa ilçeleri arasında kalan kısmı şiddetli fırtına sonucu oluşan dalgalar nedeniyle adeta deniz ile birleşti. Sular altında kalan yoldan gelen görüntüler gündem oldu. Kabaran deniz karayolunu adeta göle döndürürken, o anlar yoldan geçen araçtakilerin kamerasına yansıdı. Aracın açık camından içeriye bir anda suların girdiği görülürken videodan 'Arkadaşlar kimse Kemalpaşa yolundan geri gelmesin, gidemiyoruz, yollar kapalı' sesleri duyuldu.
Karadeniz'in önemli balıkçı kenti Sinop'ta, fırtına nedeniyle limanda bekleyen balıkçılar, havanın düzelmesinin ardından yeniden denize açıldı.
Verimli su kaynakları sayesinde balık yavrusu üretiminde önemli konuma sahip Erzincan'da, yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle balıkçılık faaliyetleri yaygınlaşıyor.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun’un Espiye ilçesi kesiminde şiddetli fırtına dalgalar nedeniyle çökme meydana geldi. Çökmenin meydana geldiği mevkide yol tek şeride düşürüldü.
Karadeniz'de yol alan uluslararası yük taşımacılığı yapan gemiler, fırtına nedeniyle Sinop'un doğal limanına demirledi.
Kızıldeniz'den gelerek yerleştiği Akdeniz'de hem balıkçıların ağlarına hem de balık popülasyonuna zarar veren balon balığının, Ege ve Marmara'dan sonra yeni bir rotası Karadeniz oldu. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, “Tehlike devam ediyor. Marmara ve Karadeniz'e de kısa sürede adapte olacağını düşünüyorum. Karadenizli balıkçılar için büyük problem" dedi. İşte detaylar...
Karadeniz'de mikro depremlerle 'heyelan' tehlikesi! Bölgede 2022'de 50'ye yakın mikro deprem olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş "Bölgede yağışların daha da artacağını düşünecek olursak ve bu depremlerin de etkisiyle önümüzdeki aylarda heyelanlarda bir artışın olması söz konusu olabilecek" dedi. Heyelanlara karşı alınacak önlemlere değinen Bektaş "Önlemlerin alınması lazım. İlgililerce, çok daha dikkatli bir şekilde yollarda can güvenliğinin sağlanması lazım" diye konuştu.
Bir çifti ile çocukları bir sezonda 14 bin yumurta bırakıyor, Türkiye'nin fındık ambarını felakete sürüklüyorlar! Karadeniz'de istilacı böcekler olarak bilinen 'kahverengi kokarca'ların artışı tüm çabalara karşın önlenemiyor. Başta fındık olmak üzere birçok bitkiye zarar veren böceklerle mücadele için Çin'den 30 bini aşkın 'samuray arı' ithal edilip Artvin'de doğaya salındı. Yetkililer "Bizi felaket bekliyor olabilir" uyarısında bulundu.
Sinop açıklarında avlanan balıkçıların ağlarına takılan hamsi ve palamutlar tezgahları süsledi.
Sinop'ta yeni başlayan av sezonuyla birlikte hamsi tezgahlardaki yerini aldı.
Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri için kuvvetli, gök gürültülü sağanak uyarısında bulunuldu.
Rusya'dan yapılan açıklamada Karadeniz'de Ukrayna askerlerini taşıyan 4 sürat botunun imha edildiği duyuruldu.
Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı illerden av sezonunda teknelerde tayfa olarak çalışmak için Tekirdağ'a gelen denizin mevsimlik işçileri Marmara Denizi'ne ağ atıp nasiplerini arayacak.
Karadeniz üzerinde uçuş yapan ABD'ye ait bir insanız hava aracı hareketli dakikaların yaşanmasına sebep oldu. İHA'nın sınırlarına yaklaştığını fark eden Rus yetkililer savaş uçaklarını devreye soktu. ABD İHA'sının Rusya sınırlarından geri dönmesi üzerine savaş uçakları hangarlarına geri döndü. Konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde fındık hasadına devam eden bahçe sahipleri, kuruttukları ürünü patoz makinelerinde kabuğundan ayrıştırmaya başladı.
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde Karadeniz’de deniz sıcaklığı 11 dereceye kadar düşerken, upwelling (dipteki soğuk deniz suyunun dikey olarak yüzeye çıkması ile buharlaşması) olayı gerçekleşti. Upwelling olayı, Karadeniz üzerinde sis bulutu oluşturdu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de Ukrayna limanına doğru hareket eden kuru yük gemisine uyarı ateşi açıldığını bildirdi.
Türkiye'nin en kuzey noktası olan Sinop'un İnceburun Yarımadası, Sinop'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin görmeden gitmek istemedikleri yerlerin başında geliyor.
Atakum'da denizde kaybolan İlyas Sait Dündar'ı arama çalışmaları devam ediyor.
Rusya Ukrayna arasındaki savaş son sürat devam ederken flaş bir gelişme yaşandı. Rus Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna'nın insansız deniz araçlarıyla Novorossiysk Askeri Deniz Üssü'ne saldırı girişiminde bulunulduğu ifade edildi.
Giresun'un 1700 rakımlı Kulakkaya Yaylası'nda atlı jandarma timi, güvenlik ve orman yangınlarına karşı ilk kez görevlendirildi.
Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu ve Kocaali ilçelerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.
Etkinlikte, Trabzon'un Çaykara ilçesinde meydana gelen heyelanın ardından 1973 yılında Gökçeada'ya göç eden 61 ailenin üyeleri bir araya geldi. - AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider: - "Burada herkes Gökçeadalı, hepimiz Gökçeadalıyız. Gökçeada bizim milli onurumuz"
Rusya'nın Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini duyurmasının ardından ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna limanlarının girişlerine ilave deniz mayınları döşediğini ve bu konuda Ukrayna'yı suçlayıp Karadeniz'deki sivil gemilere saldırı düzenleyebileceğini ileri sürdü.
Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Hüseyin Kadıoğlu, ortalama 60 derece eğimli dik yamaçta bulunan yolu olmayan evine yük taşıma sorununu çözmek için sıra dışı bir yola başvurdu. Kadıoğlu, sorununu kendi geliştirdiği raylı sistemle çözdü. Kadıoğlu, "Eski evimizi tamir etmek istedik ancak yolumuz olmadığı için buradan yük taşımak çok zordu. Ben de böyle bir aparat düşündüm makineyi yaptım yerine kurduk. İnşaatımızın bütün malzemesini bununla taşıdık" dedi.
"Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçemez" denilen balık türü Samsun'da tespit edildi. "Karadeniz Bölgesi'nde görülmesi imkansız" denilen taş ısıran balığı (Cobitis strumicae) türünü Samsun'da tespit ettiklerini söyleyen OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, "Aldığımız görüşlerde, 'Bu balık dünyanın çeşitli yerlerinde var ama Karadeniz Bölgesi'nde imkansız' gibi sonuçlar çıktı. Hem moleküler hem morfometrik anlamda yaptığımız çalışmalarla bu türün Samsun'da mevcut olduğunu belirledik" dedi.
Karadeniz'deki aşırı yağışlar sel ve heyelanlara yol açtı. Birçok şehirde yollar göle dönerken, bazı binalar sular altında kaldı. Bölgeden gelen çarğıcı görüntülerle ilgili sosyal medyadan bir açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, çözüm önerisini açıkladı. Vakit kaybetmeden bir Afet Bakanlığı kurulması gerektiğini belirten Görür, "Çare afet dirençli kentlerdir" dedi.
Son dakika haberi: Karadeniz'de yaşanan kuvvetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Taşan dereler ve oluşan seller nedeniyle iki kişi hayatını kaybederken, ulaşım bazı kentlerde durma noktasına geldi. Vatandaşlar şiddetli yağışların bugün de devam edip etmeyeceğini merak ederken, Meteoroloji'den de son hava durumu tahminleri geldi. Yapılan açıklamada Karadeniz'deki 13 il için 'turuncu' kodlu uyarı yapıldı. İşte 10 Temmuz Pazartesi (bugün) için hava durumu tahminleri...
Rus uçakları, Karadeniz’de İngiliz savaş uçaklarının ülkenin hava sahası sınırlarına yaklaştığının tespit edilmesi üzerine engelledi. Rus Savunma Bakanlığı o anlara ilişkin görüntüleri yayımladı.
Kocaali ilçesindeki 16 kilometrelik kıyı şeridinde yer yer kirlilik oluştu.
Karadeniz'de besicilerin şenlik havasında geçen yayla yolculuğu başladı.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz ile ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu. 3 katmandan oluşan Karadeniz'de ılık geçen kış ayları nedeniyle hayati önem taşıyan ara katmanın işlevini yitirdiğini belirten Bektaş, "En alttaki zehirli gazlarca zengin alt katman üstteki hayatı tehdit edecek. Karadeniz'in akıbeti meçhule doğru gidiyor. Maalesef durdurulamaz. Karadeniz son 50 yılda sürekli olarak ısınmaya başlıyor. Çünkü alttaki soğuk katmanı görevini yapamıyor" dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, deniz suyundaki sıcaklıkların iklim değişikliğiyle arttığını, Türkiye'yi çevreleyen denizlerin kendilerine özgü yapıları dolayısıyla çok büyük farklılıklar gösterdiğini söyledi. Son 60 yılda dünyada denizlerde 1 derece civarında bir sıcaklık artışı olduğunu belirten Salihoğlu, dünya genelindeki bu ortalamaya karşılık Türkiye kıyılarında ısınmanın 2 derece seviyesini geçtiğine dikkati çekti.
Bazı islam kaynaklarında adı ‘Biçene, Beçenek’ ya da ‘Beçene’ olarak geçen Peçenekler, Anadolu ağzında ‘gayretli, iyi iş görür’ anlamına gelen ‘Peçeneke’ ya da ‘Beçenek’ olarak bilinen bir Orta Asya kavmidir. Göktürk dönemindeki Oğuz boylarındandır. Anayurtları Orta Asya’dır. Sonraları varlıklarını geliştirerek Sriderya (Seyhun) ve Volga (İdil) ırmaklarına yerleşmişlerdir. Çok güçlü, savaş deneyimli, kalabalık ve disiplinli ordulara sahiptirler. Peki, Peçenekler Türk mü?
Kastamonu'nun Cide ilçesinde karaya oturan yük gemisinde, çalışmalar devam ediyor.
Sinop'ta kalkan balığının tezgahta kilosu 400 liradan satılıyor.
Depremlerin ardından tüm yurtta endişe arttı. Herkes yaşadığı bölgenin deprem riskini araştırırken uzmanlardan da ezber bozan uyarılar geliyor. Uzun süredir uyarıların yapıldığı beklenen Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilmişken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının deprem riski taşıdığına dikkat çekti. 1996'da hazırlanan haritada hata yapıldığını öne süren Bektaş, "İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir" dedi.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken geçtiğimiz günlerde Rusya'ya ait bir savaş uçağı, ABD'ye ait bir İHA'yı Karadeniz üzerinde düşürmüştü. Rusya ve ABD'yi karşı karşıya getiren olayda Moskova'nın enkazın yerini tespit ettiği iddia edildi. Bu gelişme sonrasında ABD ve Rusya arasında zamana karşı yarış başladı. Rusya, enkazla birlikte ABD'nin askeri sırlarına erişmek isterken, ABD ise sırlarını korumanın peşinde ama iki süper güç enkaza ulaşmak için Türkiye'nin onayını almak zorunda.
Önceki gün Karadeniz üzerinde Rus savaş uçakları tarafından taciz edilen, teknik sorun nedeniyle denize düşen ABD İHA'sına ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada, İHA enkazının kurtarılabileceğinden şüphe duyulduğu bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Herhangi bir kurtarma çalışmasının olup olmayacağını hâlâ değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi... Karadeniz üzerinde keşif faaliyetleri yürüten ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracı (İHA), bölgede devriye yapan Rus Su-27 savaş uçağı ile çarpıştı. Pentagon'dan yapılan açıklamada ise iki Rus Su-27 uçağının ABD İHA'sını taciz ettiği ve uçaklardan birinin çarptığı İHA'nın uluslararası sulara düştüğü bildirildi. İşte son dakika haberinin detayları...
'Türkiye'nin fındık ambarı' Karadeniz'de dadandığı fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için yoğun mücadele veriliyor. Günde 30 km yol kateden böcek için başlatılan biyolojik mücadelede Çin’den 'samuray arı’lar ithal edildi. Samuray arılar, laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Bölgede haziranda kontrollü salınım sürecine geçilecek 30 bini aşkın samuray arı, larvalarını yiyeceği istilacı böceğin yayılımını durduracak.
Kuraklık kabusu vatandaşları tedirgin etmeye başladı, küresel ısınma kaynaklı yağışların düzensizleştiği Karadeniz Bölgesi'nde ise meteorolojik güncel kuraklık haritasında risk arttı! Son 6 ayda birçok kent ‘şiddetli kuraklık’tan ‘çok şiddetli kuraklık’ düzeyine geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu ise "Bu durum bölge bitkisel üretimin kalitesinde çok ciddi düşüşler meydana getirecek” diyerek çarpıcı açıklamalar yaptı.
Kastamonu açıklarında tespit edilen mayın kontrollü şekilde imha edildi.
Karadeniz'de ana yurdu Büyük Okyanus olan 'Pasifik istiridyesi' istilası tespit edildi. Deniz ticareti yapılan gemilerle gelen istiridyelerin kara midye yataklarını kapladığı belirlenirken Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, "10 yıl içinde birçok yeri istila edeceğini düşünüyorum" dedi. Hastalık taşımıyorsa istiridyelerin ekosisteme faydalı olacağını söyleyen Aydın, istiridyelerin ekonomik değeri ve et oranının yüksek olduğunu belirtip restoranlarda çok pahalıya satıldığını vurguladı.
Gelinim Mutfakta yarışmasında salı günü Laz böreği tarifi yapılıyor. Laz böreğinin klasik börek tarifleri ile karıştırılmaması gerekiyor. Çünkü nefis Laz böreği tatlı oluyor. Gelinim Mutfakta izleyicileri evde Laz böreği nasıl yapılır merak ediyor. İşte çıtır çıtır Laz böreği tarifi...
Karadeniz bölgesine özel geleneklerden biri olan Kalandar'da çeşitli ritüeller düzenlenir. Her yıl aynı günlerde kutlanan Kalandar hakkında detaylar merak konusu oldu. Peki Kalandar nedir, ne demek? 2023 Kalandar ne zaman başlayacak, nasıl kutlanır? Kalandar, Rumi Takvim'in ilk ayıdır. İşte detaylar...
Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde dalgalar, sahilde hasara yol açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz gazıyla ilgili yeni müjde açıklayacağını duyurmasının ardından heyecanlı bekleyiş sürüyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İshak Turan, hemen faturaların ucuzlamasını beklemenin rasyonel bir yaklaşım olmadığını söyledi. Turan, "Halkımız biraz daha sabırlı olursa 1-2 yıl içerisinde bunların faturalara da yansıdığını görebiliriz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri sonrası tüm gözler yarın yapacağı açıklamaya çevrildi. Herkes "Karadeniz'de yeni gaz mı keşfedildi?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Gaz sahalarındaki çalışmalar sürerken ek doğal gaz keşiflerinin elde edilmiş olabileceği iddia edildi.
Samsun'da havaların soğumasıyla Karadeniz'de bol miktarda avlanan hamsi, balıkçılar kadar tüketicinin de yüzünü güldürüyor.
Karadeniz gazında bir eşik daha aşıldı. Karadeniz gazında kuyulardan gelen gazı toplayıp ana boru hattına bağlayacak 280 tonluk dağıtım haznesi, denizin 2 bin 200 metre altına indirildi. 20 saat süren operasyonla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, keşfin ateşinin gelecek yılın mart ayında evleri ısıtacağını belirtti.