YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karadeniz, Kesme Çiçekçilikte Antalya’dan Avantajlı

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Karadeniz’in hem uygun ekolojisi hem de...

Karadeniz, Kesme Çiçekçilikte Antalya’dan Avantajlı

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Karadeniz’in hem uygun ekolojisi hem de pazarlara yakın olması, kesme çiçekçilik için önemli bir avantaj” dedi.

Fındığa ek gelir olarak düşünülen kesme çiçekçilik konusunda Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda bir program düzenlendi. Programa Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Ordu İl Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Elmas, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Fatsa Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Doğruca, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hakan Ateşli ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.

Programın açılış konuşmasını Ordu İl Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Elmas yaptı. Elmas kesme çiçekçilik ile yapılacak olan programlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bölgede tek ürüne dayalı bir tarım yapıldığını belirterek, “O da fındık ama fındığın son yıllardaki gidişatını hepimiz yakından takip ediyoruz. Özellikle veraset yoluyla arazilerin parçalanması insanları artık göçe zorluyor çünkü mevcut arazilerden insanlar artık yıllık geçimini sağlayamaz duruma geldi. Biz fakülte olarak, üniversite olarak bölge insanlarımızın doğdukları yerde kalması noktasında çalışmalar sürdürüyoruz. Uzun yıllardan beri fındığa ek gelir getirebilecek neler var tartışıyoruz, konuşuyoruz bu ürünlerden birinin de kesme çiçek olduğuna inanıyoruz. 3-4 yıldır bu çalışmayı enine boyuna araştırdık” diye konuştu.

Karadeniz Bölgesi’nin kesme çiçekçilik için uygun bir yer olarak kabul gördüğünü belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Antalya’nın doğru bir tercih olmadığına inanıyoruz. 1986 yılında Antalya’da bu iş başlatılıyor ama Antalya’dan daha avantajlı olduğunu biliyoruz çünkü Antalya’da kesme çiçekçilik ancak 7 ay yapılabiliyor. Diğer 5 ay çok sıcak olduğu için seralarda bunu üretmek pek mümkün değil. Antalya’da her yıl fidelerin sökülmesi zarureti var. Çünkü yazın sıcaktan fideler ölüyor. Bizim bölgemizde 7 ay değil, 12 ay boyunca kesme çiçek hasat edilebiliyor. Fideler de 2-3 yıl yaşayabiliyor. Sıcaklığa bağlı olarak değil, yaşlanmaya bağlı olarak fideler sökülüyor. Karşımızda Rusya 500 kilometre uzakta, büyük bir pazar. Rusya çiçeklerini 13 bin kilometre uzaklıktaki Kolombiya’dan temin ediyor. Biz yakın olmamızı onlara karşı bir avantaj olarak kullanabiliriz. Ordu Havaalanı’nın yapılması kargo taşımacılığını da teşvik edecektir. Yine hemen komşumuz Gürcistan önemli bir alıcı ülke bizim için. Dolayısıyla Karadeniz’in hem uygun ekolojisi hem de pazarlara yakın olmasını önemli bir avantaj olarak görmekteyiz. Her türlü kesme çiçek, dış mekan süs bitkileri ve diğer süs bitkileri bu bölgede yıl boyunca üretilebilir. Küçük parsellerde bunları yapmak mümkündür. Sadece yapılması gereken, bu bölgede bir üretici birliği kurmak. Ordu ve Giresun bu konuda büyük bir avantaj teşkil ediyor. Amacımız iki ili birleştirip kesme çiçek üreticileri birliği ya da süs bitkileri üreticileri birliğini kurup burada bir birlik çatısı adı altında örgütlemek, daha güçlü bir şekilde bu avantajı kara dönüştürmektir” şeklinde konuştu.

Programda daha sonra kesme çiçekçilik işi ile uğraşan çiftçiler faaliyetleri hakkında sunumlarını yaptılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler