Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez düzenlenen, personele yönelik yangın ve kimyasal bulaşma anında yapılması gerekenlerin uygulandığı KBRN tatbikatı gerçekleştirildi.
KTÜ Tıp Fakültesi personeline yönelik yapılan kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehlikeler ve korunma yolları (KBRN) temel eğitimi ACAT (Acil ve Afet Derneği) eğitmenlerin ardından bir uygulama tatbikatı gerçekleştirildi. Farabi Hastanesi önünde gerçekleştirilen tatbikata eğitime katılan akademisyenler, teknik personel ve idari personelden toplam 45 kişi katıldı. 4 gün süren eğitim sonunda hastanenin laboratuarında meydana gelen patlama ve yangın sonucu yaralanan 2 personelin 11. kattan kurtarılması tatbikatında, Türkiye’de ilk kez uygulanan yükseklikten KBRN koruyucu kıyafeti, itfaiye maskesi ve solunum desteği ile yaralı kurtarması ve tahliyesi gerçekleştirildi. Tatbikata Trabzon UMKE personeli, KTÜ Sivil Savunma Amirliği ve ACAT ekipleri de destek verdiler.
İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Mustafa Dereli, herhangi bir felaket olmaz temennisi ile ama daima hazır bulunmak adına çalıştıklarını belirterek, “Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm ülke genelinde olduğu gibi UMKE olarak, meydana gelebilecek afet durumlarında hazır bir ekip bulundurmak adına bunları hem tatbikatlarla hem de eğitimlerle güçlendirmeye çalıyoruz” şeklinde konuştu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Abdülkadir Gündüz, benzer durumlarda paniklememek adına bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyerek “Benzer tatbikatları son dönemlerde rutin olarak uyguluyoruz. İlhan Bey’de sağ olsun bize her konuda yardımcı oluyor. Bunları sık sık yapmaya çalışıyoruz ki herhangi bir yangın, kimyasal etkilenme gibi durumlarla karşılaştığımız zaman paniklemeyelim” diye konuştu.
Trabzon’un şanslı bir il olduğunu dile getiren Acil Afet Derneği Genel Direktörü Dr. İlhan Öztürk ise “Trabzon şanslı çünkü bundan 2-3 ay önce yine ‘Hastane Afet Planlaması’ çerçevesinde bu hastanede teorik eğitim ve masa başı tatbikat yaptık. Onun bir uzantısı olarak 3 gündür yaptığımız, kitlesel yaralanmalar, kimyasal yaralılara müdahale ve yangın durumunda bir hastanede nasıl tedbir alınırın tatbikatını gerçekleştiriyoruz. İcra ettiğimiz senaryo laboratuarda bir kimyasal-biyolojik kaza ve bunların kurtarılması. İçeride kimyasal bulaştı ve yangın dolayısıyla sıcak yanığı olan iki yaralımız vardı. Bu yaralılarımızın bilinçleri kapalıydı. Tatbikatımızda hem yüksekten kurtarma hem de arındırma çalışmamızı uyguladık. Arındırma çalışmamızda vücuda sirayet eden yan etkileri olan kimyasalları temizleme çalışması yapıyoruz. Arındırmadan daha sonra yaralılarımızı acile alıyoruz. Böyle bir senaryo çalıştık. Türkiye’de bu işlerde hazırlıklı olmak anlamında gönül veren nadir hastanelerden olan Farabi Hastanemizin yönetimine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tatbikatta yaralı rolünde olan Farabi Hastanesi Sivil Savunma Amiri Erdal Danacı, krizi değil riski değerlendirmeye çalıştıklarına dikkat çekerek “Hastanemizin laboratuarlarında meydana gelebilecek kimyasal kazalarda personelimizi nasıl koruyabileceğimiz düşündük. ACAT ve UMKE ile organizasyon yaparak Türkiye’de ilk defa KBRN açısından bir kriz uygulaması gerçekleştirdik. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız” diyerek tatbikatta emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz