TRABZON (İHA) - Trabzon'un Akyazı mevkiinde yerden 60 metre yükseklikte dik bir yamaçta bulunan restorana müşterilerin daha rahat çıkabilmesi için dağ oyularak içine asansör yapıldı.
Dünyada ve Türkiye'de bir benzeri olmayan tesis ve asansör herkesin ilgisini çekiyor. İsmini Zigana Dağı'ndan alan, eşsiz şehir ve deniz manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken 'Zigana Yörük Çadırı' en büyük ilgiyi sahip olduğu asansör nedeniyle görüyor.
Alınan bilgiye göre, Turan Pervanlar, Abdullah Budak, Fatih Bektaş ve Mahmut Aydın isimli Trabzonlu 4 girişimci, Akyazı beldesinde, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki dik yamacın yüksek bir bölümüne yöresel yemeklerin ikram edildiği restoran yapmaya karar verdi. Deniz ve Trabzon manzaralı 550 kişi kapasiteli tesise ancak 8-10 araçlık otopark yaptırabilen ve büyük sorun yaşayan Pervanlar, tesise ulaşmak için dağı yararak bir asansör yaptırma fikrini ortaya attı. İşletme sahiplerinin aldığı ortak karar sonrası tesise yaklaşık 250 bin YTL'ye bir asansör yaptırıldı. Toplam 1 milyon 500 bin YTL'ye mal olan tesis yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olurken, bu ilginç çözüm sayesinde, araçlarını Karadeniz Sahil Yolu kenarında park eden ya da dolmuş ile buraya gelen müşteriler, asansörle restorana çıkabiliyor.
Restoranla ilgili bilgi veren işletme sahiplerinden Abdullah Budak, bu tarz bir tesisi Ankara ve Antalya'da açmayı düşündüklerini ancak son olarak Trabzon'da açmayı kararlaştırdıklarını söyledi. Yaşanan ulaşım sorunu nedeniyle asansörün bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Budak, yaptıklarını delilik olarak nitelendirenlerin olduğunu belirtti. Budak "Asansör buraya gelen herkesin ilgisini çekiyor. Fantastik ve hoş bulanların yanı sıra delilik olarak nitelendirenler de var. Bu işi ancak bir Karadenizli'nin yapabileceğini düşünenler çoğunlukta. Çok sıkıntılar çektik çekmeye de devam ediyoruz. Ama sonuçta herkesin beğendiği, hoş bir tesis ortaya çıktı. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.
Restoranın İşletme Müdürü Süleyman İrdem ise, yaklaşık 14 ay önce hizmete giren restoranda ilk başlarda ulaşım konusunda büyük zorluklar yaşandığını hatırlatarak, "İşletmemiz sarp ve dik bir yamaçta bulunduğu için böyle bir proje geliştirildi. İş makineleriyle uzun çalışmalar sonucunda dağın yamacını yararak, buraya bir asansör yerleştirildi. Bu asansör ulaşım sorunun ortadan kaldırdı. Bu sayede müşteri sayımızda arttı" diye konuştu.
İşletme sahiplerinden Mahmut Aydın da, asansörün özellikle panoromik ve şeffaf olmasına büyük önem verdiklerini ifade ederek, "Çünkü bu asansörle tesise çıkan müşterilerimiz aynı zamanda denize vuran yakamozu da izleyebiliyorlar. Güzel bir görüntü oluşuyor. Bunu kaçırmalarına gönlümüz razı gelmedi. Zamanla buraya sırf yakamoz izlemek için müşterilerin geleceğini düşünüyoruz. Asansör tesisimize ayrı bir hava kattı" açıklamasını yaptı.
Öte yandan, turistik bir gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bölgede bulunan GEA Arama Kurtarma Ekoloji Grubu Koordinatörü Umut Dinçşahin ve ekip arkadaşları, tesise hayran kaldıklarını ifade ederek, "Arama kurtarma çalışmaları nedeniyle dünyanın birçok yerinde bulunduk ve birçok ülke görme şansımız oldu. Ancak böyle bir tesisi ve böyle bir zeka ürününü Karadeniz bölgesinde ve Trabzon'da gördük. Ülkemiz açısından önemli bir tesis olduğunu düşünüyoruz" dediler.