YEMEK

Karadeniz'de Kendine Has Yemek Kültürünü Oluşturmuş Kastamonu'dan 10 Yöresel Lezzet

Kendine has kültürüyle bulunduğu bölgeden farklı mutfağa sahip Kastamonu'dan birbirinden lezzetli 10 yöresel yemek!

Karadeniz'de Kendine Has Yemek Kültürünü Oluşturmuş Kastamonu'dan 10 Yöresel Lezzet

Anakız Çorbası

Kastamonu'nun en ünlü çorbası; Anakız çorba, garip isimli yemeklerimizden sadece biri. Yeşil mercimek, pilavlık bulgur, soğan, biber salçası, yoğurt ve naneyle yapılan çorba, yörenin en fazla tüketilen yemekleri arasında.


Simit Tiridi

Kastamonu'ya has "Tiridine bandım" türküsünün gizemini de açığa vuran Simit Tiridi, özellikle bayatlamış simitleri ziyan etmeme bakımından oldukça avantajlı bir yemek. Yapılırken özellikle simitlerin bayat olmasına dikkat edilen tarifte kıyma, soğan, sarımsak, baharat ve kemik suyu gibi malzemeler kullanılıyor. Her ne kadar malzemeleri zor gözükse de Simit tiridi yapımı oldukça basit yöresel bir lezzet.


Pastırmalı Ekmek

Kayseri'den sonra pastırmasıyla da bir hayli ünlü olan Kastamonu'dan bir başka yöresel yemek: Pastırmalı ekmek. Sonbahar güneşinde açık havada kurutulan Kastamonu pastırması genelde çemensiz tercih edilerek pastırmalı ekmeğin lezzetine lezzet katıyor.


Ekşili Pilav

Bu kadar kendine has yemek çeşidi olan Kastamonu'da pilavın da farklı olması elbette beklenilen bir şey. Pilavımıza ekşili denmesinin en büyük sebebi yapım aşamasında ekşi yoğurt veya ekşi ayran kullanılıyor olması. Bunların yanı sıra pilavın içinde diğerlerinden farklı olarak siyez bulguru, kuru soğan, ebegümeci ve dereotu gibi oldukça sağlıklı malzemeler de bulunuyor.


Banduma (Islama)

Yufka ve tavuğu birbirine çok yakıştıranlara, özellikle benim de görüntüsüne kandığım nefis yemek Banduma, Kastamonu'nun kendine has başka bir lezzeti. Tavuk budu ya da hindi etiyle yapılan banduma, yufka ile altlık yapıldıktan sonra tereyağı, ceviz ve baharatlarla süslenerek servis ediliyor.


Caba Güveci

Bol etli, ana yemek kıvamında görüntüsüyle bile karınları doyuran Caba Güveci, Kastamonu mutfağının bir başka ünlüsü. Kuşbaşı et, patates, soğan, biber, patlıcan ve sarımsak gibi bol sebzelerle harmanlanan güveç, aliminyum folyo ile üzeri kapatılarak ya ocağın üzerinde kısık ateşte ya da mangalda pişiriliyor.


Kuyu Kebabı (Biran)

Görüntüsü sizi sarsa da sarmasa da kuyu kebabı, başta Kastamonu olmak üzere ülkemizin birçok yerinde bir gelenek gibi özel günlerde yapılıyor. Kastamonu'da Biran olarak bilinen bu yöresel lezzet, Taşköprü ilçesinde kuyu kebabı olarak biliniyor. Kuyu ocaklarında görselde gördüğünüz gibi et, tüm şekilde demir bir aparata asılarak kuyuya indiriliyor ve pişirme işlemi başlıyor. Eğer yolunuz Kastamonu'ya düşer ve bu lezzeti tatmak isterseniz özellikle Taşköprü ilçesinde yemenizi öneririz.


Cırık Tatlısı

Görüntüsüyle biraz kemalpaşayı,çokça da lokma tatlısını andıran Cırık tatlısı, Kastamonu'nun Devrekani ilçesine özgü olan yöresel bir tatlı. Aslında tarif olarak neredeyse lokma tatlısının aynısı olan cırığın tek farkı içinin biraz daha boş olması. Bu da istediğiniz takdirde içine çikolata enjekte edip daha keyifli bir tatlı yemenize olanak sağlıyor.


Cevizli Burma Çörek

Tatlı olarak adlandırabileceğimiz cevizli burma, börek ya da çörek Kastamonu'da oldukça sık tüketilen bir unlu mamülü denilebilir. Özellikle yöre halkı evlerinde çay içerken ya da misafirlere ikram etmek için hazırlarlar. Cevizli burma çöreğinin içerisine haşhaş koyularak da sunulabilir.


Çekme Helva

Hani tanıdık biri İzmit'e gidince onu 'pişmaniye' getir diyerek hayattan bezdiririz ya, işte aynı etkiyi Kastamonu çekme helva da yapıyor. Görünüş, biçim ve tat olarak pişmaniyeyi andıran çekme helvadan bir kez yediğinizde bağımlılık yaratıyor ve farkında olmadan kutunun sonu geliyor. Ben yapmam demeyin tecrübe konuşuyor :)

En Çok Aranan Haberler