YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Karadeniz'de Temiz Nehirler, Temiz Deniz" Projesi

Karadeniz'deki kirliliğin önüne geçmek için hazırlanan ve Türkiye ile Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Gürcistan'ın ortak yürüttüğü "Karadeniz'de Temiz Nehirler, Temiz

Karadeniz'deki kirliliğin önüne geçmek için hazırlanan ve Türkiye ile Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Gürcistan'ın ortak yürüttüğü "Karadeniz'de Temiz Nehirler, Temiz Deniz" projesi kapsamında saha çalışmaları başladı.

Proje Koordinatörü Nizamettin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türkiye'deki çalışmalarının, Samsun Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği'nce yürütüldüğünü söyledi.

Karadeniz'in kirliliğinin belirlenmesi ve bunun önüne geçilmesi için alınacak tedbirlerin ortaya konulması amacıyla hazırlanan projenin, "çevre bilinci oluşturmayı" hedeflediğini belirten Yavuz, "Karadeniz'in kirlenmesinde en önemli nedenin, nehirlerle gelen atıklar olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Karadeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerde çevre bilincini yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.

-"Atıklar Karadeniz'i yok ediyor"-

Türkiye ve birçok ülkede nehirlerle Karadeniz'e ulaşan atıkların biyoçeşitliliği olumsuz etkilediğini ve her geçen gün denizin ömrünü azalttığını vurgulayan Yavuz, özellikle sanayisi gelişmiş ülkelerden nehirler yoluyla ağır metal ve kimyasal atıkların Karadeniz'e taşındığını anlattı.

Karadeniz'in kirlenmesiyle, denizdeki yaşamın her geçen gün yok olduğuna dikkati çeken Yavuz, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle iki yıl sürecek proje kapsamında, Karadeniz'de çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği artırılarak su kirliliğine karşı mücadele verilmesi sağlanacak. Su kullanımı yönetimi konusundaki kapasitelerin artırılmasına gayret edilecek. Projeyle çeşitli kampanya ve tanıtım çalışmaları da yürütülecek."

-Balık çeşitliliği azalıyor-

Yavuz, Karadeniz'in çevresinin biyoçeşitlilik, doğal alanlar, balık kaynakları, estetik değerler, dinlenme alanları ve su kalitesi bakımından önemli ölçüde kirletildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Evsel ve endüstriyel kirlenmenin tehdidiyle Karadeniz'in sahip olduğu flora ve fauna fakirleşmekte. 1965 yılından bu yana ticari olarak avlanan 23 adet balık cinsinden bugün ancak 5'i avlanabilmekte. Aşırı avlanmanın da yapıldığı Karadeniz'de balıklar doğru değerlendirilmediği için balık unu fabrikalarına satılmakta. Bu nedenle, yürütülen proje önemli. Kirliliğin önüne geçilmesi için çevre bilinci büyük önem taşıyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler