HABER

Karadeniz'de turizm arayışları

ORDU (İHA) - Ordu Turizm İşletmecileri Derneği (ORTİD) Başkanı Ersin Erdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sanayileşmeyle değil turizmle kalkınabileceğini belirterek, "Karadeniz'i ancak eko-turizm kurtarır" dedi.

Ersin Erdoğan, günümüzde bir bölgeye gelen turistin o bölgenin yerel dinamiklerine ekonomik yarar getirmediğini, tüm parayı tur operatörleri, oteller ve hava yollarının kazandığını söyledi. Turizmin yöre insanına gelir kapısı olabilmesi için son yıllarda aşama kaydeden doğa turizminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Erdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bu turizm çeşidi için en uygun bölgelerden biri olduğunu kaydetti. Ersin Erdoğan, "Dünya Turizm Örgütü'nün verilerine göre 2004 yılında 691 milyon kişi uluslararası seyahate çıkarak 514 milyar dolar harcadı. Ülkemizi ise 2004 yılında 17 milyon 517 bin kişi ziyaret ederek, 12 milyon 125 bin dolar bıraktı. 2005 yılı ilk 8 ayının sonunda bu rakamlar kişi bazında 22 milyon turiste, ülke geliri bazında ise 18 milyon dolar civarına yükseldi. Turizm sektörü bugün dünya çalışanlarının yüzde 12'sine ekmek kapısı sağlamaktadır. Aslında turizm, ev sahipliği yapan ülkeye az para kazandırıyor. Turistlerin harcadığı para yabancı tur operatörleri, hava yolları, zincir oteller ve diğer servislere akıyor. Bir de buna ilaveten 'Her şey Dahil' sisteminde hizmet veren turistik tesisler nedeniyle de yerel dinamikler bir fayda göremiyor. O sebeple bilinen turizm şekline alternatif olan tek unsur hızla büyüyen doğa turizmidir" dedi.

Bilinen turizm çeşitlerinin deniz, güneş ve eğlence turizmi olduğuna değinen Erdoğan, "Ama bunlar artık yerini doğa turizmine bırakmaktadır. Karadeniz bu turizm sektörüne en uygun bölgelerden biridir. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sanayileşerek kalkınması artık mümkün değildir. Bu imkan yıllar önce kaybedilmiştir. Ulaşımın, limanın olmadığı bir bölgede sanayi gelişmez. Ekonomik kalkınma, istihdam oluşturma ve bölgenin fiziki şartları bölgemize en uygun iş alanının eko-turizm olduğunu gösteriyor. Karadeniz'i ancak eko-turizm kurtarır" diye konuştu.

Doğa turizmine girecek müteşebbislerin 'çiftlik' gibi tesisler kurması gerektiğini vurgulayan Ersin Erdoğan, böyle bir tesiste bulunacak özellikleri ise şöyle sıraladı:
"Çadır ve karavan yeri bulunmalı. Çiftlikte 1, 2, 4 ve 6 kişilik odalar bulunmalı, ekolojik ürünler yetiştirilmeli, kamp tuvaleti, temiz su, duş, ortak veya ayrı banyo, çamaşırhane mevcut olmalı. Bölgesine göre yüzmek, bisiklet, kano yapmak, at binmek gibi faaliyetleri gerçekleştirmek mümkün olmalı. Bu çiftlik tüm sene boyunca açık olmalı. Ormanlarda gezi yapılabilmeli ve bu gezilerde tilki, tavşan, ağaçkakan gibi hayvanları görmek mümkün olmalı. Çiftlik evinin geleneksel bir yapı çerçevesinde güzel bir bahçesi olmalı. Her şeyin doğal ve ekolojik olduğu bu tür çiftliklerde doğa turizmi her zaman ilgi odağı olacaktır."

En Çok Aranan Haberler