SİNOP (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Bat, yanlış ve aşırı avlanma sonucu Karadeniz'de çok sayıda balık türünün yok olduğunu söyledi.
Bir balık populasyonunun azalması veya küçülmeye başlamasının balıktaki doğal ölüm oranının yüksek olmasıyla açıklanabileceğini belirten Prof. Dr. Levent Bat, dengesiz ve sürekli yapılan avcılığın ortamda bulunan balık stoklarını er geç azaltacağını kaydetti.
Levent Bat, "Bir organizmanın varlığını sürdürebilmesinin başlıca şartı, hayatı boyunca en az bir kez üreyebilmesidir. Bugün Karadeniz'de sayıları giderek azalan hatta yok olma sürecine giren hamside başlıca sorun, çoğalan ve av kapasiteleri artan balıkçı gemileriyle daha yaşını doldurmamış, bir kere bile üreyememiş balıkların avlanmasıdır.
Hamsi populasyondaki bu azalma, besin zincirini doğrudan etkilediğinden diğer türlerin gelişmesine de engel olmaktadır. Bugüne dek yapılan birçok bilimsel çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre, Karadeniz hamsisinin cinsi olgunluğa ulaşması 10 santimetre civarında olmaktadır. Karadeniz Çevre Programı (BSEP), Karadeniz'de 1980 yılında sayısı 3 bin olan balıkçı teknelerinin 1994 yılında 4 bin 500'e çıktığını, ancak yakalanan balık miktarının 1980 yılında 850 bin tondan 1994'de 414 bin tona düştüğünü bildirmiştir.
Yine Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü UNEP tarafından hazırlanan raporda; Karadeniz'de son 30 yılda balık zenginliğinin bozulduğu ve ortadan kalktığı belirtilmiştir. 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün yalnızca 5'inin önemli miktarda avlandığı ve bazı türlerin tamamen ortadan kalktığı aynı raporda bildirilmiştir" dedi.