YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karadeniz’in eşsiz denizaltı zenginlikleri koruma altına alınacak

Karadeniz'de kaçak trol avcılığı sayesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan denizaltı zenginlikleri, balıklara üreme...

Karadeniz’in eşsiz denizaltı zenginlikleri koruma altına alınacak

Karadeniz'de kaçak trol avcılığı sayesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan denizaltı zenginlikleri, balıklara üreme ve yaşama alanı sağlanması amacıyla yapay resiflerle koruma altına alınacak. Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yetkin Esen, Karadeniz’in doğa ve özellikle denizaltı zenginliklerini korumak, zenginleştirmek ve turizme kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.
Ünye’de, Karadeniz Bölgesi'nin turizm bölge potansiyelini harekete geçirilmesine yönelik mali destek programı kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından kabul edilen 'Dalış Turizmini Geliştirme Su Altı Zenginliklerinin Korunması' adlı seminer Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Seminer Koordinatörü ve Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yetkin Esen, programın esas amacının Karadeniz’in doğa ve özellikle denizaltı zenginliklerini korumak, zenginleştirmek ve bu zenginliklerin turizme kazandırılması olduğunu belirtti.
Müdür Esen, “Doğu Karadeniz bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ve sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin ve bölgedeki illerin markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısını ve ortalama kalış süresini artırarak bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunacak faaliyetlerinin desteklenmesi projemizin de hedefidir.” şeklinde konuştu.
Esen, "Proje kapsamında, dünyada ve ülkemizde son derece başarılı örnekleri bulunan sualtı yapay resiflerinin oluşturulması sağlanacaktır. Resiflerinin oluşturulması için Ankara başta olmak üzere; deniz altına yerleştirilecek eski gemi, otobüs, tren ve beton kalıpları için gerekli yerlere yazılarımızı ilettik. Bu konuda gerekli yardımları bizlere yapacaklarını umut ediyoruz.” dedi.

PROJE KAPSAMINDA KAÇAK TROL AVCILIĞI DA ÖNLENMİŞ OLACAK
Kaçak trol avcılığının denizlerdeki doğal yaşamı tehdit ettiğine vurgu yapan Yetkin Esen, “Kaçak trol avcılığını önleyerek; balıklar için yeni yaşam alanları oluşturmak, balık çeşitliliği ve yoğunluğu bakımından Karadeniz’de en önemli alanlardan olan Ünye’de balık çeşitliliğini ve miktarını daha da arttırmak diğer önemli önceliğimizdir. Özellikle son yıllarda Karadeniz’de azalmakta olan deniz canlılarının sayısının arttırılması amacını da projemiz içinde barındırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Seminerde yapay resif oluşumları hakkında sunumunu hazırlayan Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Aydın ise “Yapay resifler; balık ve deniz canlılarına barınma, beslenme, korunma ve üreme alanı sağlanması amacıyla deniz tabanına insan eliyle yerleştirilmiş yapılardır. Yapay resifler; Çevre açısından güvenli, teknik açıdan fonksiyonel, mali açıdan ekonomik, kullanım açısından dayanıklı, olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Aydın, yapay resiflerde kullanılacak malzemelerin ise beton, PVC ve çelikten olmasının doğa için tavsiye edilen ürünler olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan proje kapsamında, ekipler tarafından 20 kişi, kursiyer olarak seçilecek ve bu kişilere 45 gün içinde iki yıldız bröve dalgıçlık eğitimi verilecek.
Seminere, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Ahmet Çamyar, İl Genel Meclisi üyeleri, oda başkanları, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek, çok sayıda işadamları ve balıkçılar da katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler