DÜZCE (İHA) - Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarından TPAO, Toredor, Stratic ortaklığı ile çıkartılan ilk doğalgaz ulusal şebekeye verilmeye başlandı. Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi açılış töreni Akçakoca'da gerçekleştirildi.
Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Toredor Genel Müdürü Roy Barker, Düzce Valisi Ercan Topaca, Düze Milletvekili Yaşar Yakış, Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu ile tesis çalışanları katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Güler, sözlerine, 'Çırpınırdı Karadeniz, bakıp Türk'ün bayrağına' dizeleriyle başladı. Karadeniz'de doğalgaz aramak için önemli araştırmalar yaptıklarını, mühendisler, jeologlar ve jeofizikçilerle analizler gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Güler, 'vira
bismillah' diyerek ilk sondajı 2004'de gerçekleştirdiklerini ve doğalgazı bulduklarını söyledi. Norveç'in 33. denemesinde doğalgaza ulaşabildiğini belirten Güler, Türk mühendislerinin çok daha öngörülü ve isabetli çalıştıklarını söyledi. Güler, "İlk atışta vurdular, inşallah bundan sonrakileri de ilk atışta vuracağız. Karadeniz'den beklentimiz büyük. Doğalgazı bulan, işleten ve hizmete veren bir ülke olarak ekonomik bağımsızlığımız da inşallah gerçekleşecek" dedi.
Akçakoca'dan çıkarılan doğalgazın Temmuz ayında Yunanistan'a verilmeye başlanacak olan gazın üç katı miktarında olduğunu ifade eden Güler, bu gazın aynı zamanda Samsun, Sivas, Erzurum, Malatya, Kayseri, Çorum, Konya Düzce ve Aksaray'ın konut ve sanayide kullandığı gaz miktarına da eşit olduğunu söyledi. Akçakoca gazının Türkiye'deki konutların toplam doğalgaz tüketiminde de onda biri oranında olduğunu belirten Güler, "Bu gaz bir ilk, dönüm noktası, bir siftahtır. Siftah Akçakoca'dan bereket Allah'tan" diye konuştu.
Güler, konuşmasının 'Çırpınırdı Karadeniz' türküsünün bir bölümünü okuyarak ve Türk bayrağı sallayarak tamamladı. Güler daha sonra butona basarak gelen gazla meşaleyi yaktı.
Daha sonra Çayağzı Tesisleri'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Güler, Silivri'deki 1.6 milyar metreküp kapasiteli yeraltı doğalgaz depolama tesisini de önümüzdeki hafta sonu devreye alacaklarını söyledi. Karadeniz'de bu yıl 5 kuyu daha açacaklarını, gelecek yıl da 10 kuyu daha deleceklerini ifade eden Güler, 2009'da ise 1500-1600 metre inerek, derin deniz aramasına geçeceklerini söyledi. Türkiye'nin doğalgazda dışarıya muhtaç olmayacak duruma geleceğini belirten Güler, doğalgazla birlikte petrol aramalarına da başlayacaklarını kaydetti. Güler, Çayağzı Tesisi'nin maliyetinin 350 milyon dolar olduğunu belirterek, günlük 2.1 milyon metreküplük üretimin 4-4.5 milyon metreküpe çıkacağını sözlerine ekledi.
Törende konuşan TPAO Genel Müdürü Vekili Murat Altıparmak ise yatırım bütçelerinin 50 milyon dolardan 2007'de 370 milyon dolara çıktığını bildirdi. 2005'de 6, 2006 9, 2007'de 3 adet olmak üzere toplam 19 kuyunun açıldığını, bunlardan 17'sinde doğalgaz keşfi yapıldığını belirten Altıparmak, 18 kilometrelik kara, 17 kilometre de deniz boru hattı ile 2 adet üretim platformunun tamamlandığını söyledi. Altıparmak 1-15 ay içinde 3 üretim platformunda daha 2 kuyudan gelen gazın üretimine başlanacağını söyledi.