Karadeniz Bölgesi'nde tarla, bağ, bahçe işlerinde ağır şartlarda çalışan kadınlar, ailede kadınlar çalışırken boş gezen, kahvehaneye giden erkeklere para ve hapis cezası verilmesini istedi.
Son yıllarda kadınlar ve kız çocukları açısından insan haklarının korunması ve geliştirilmesine ilişkin temel yasaların kabulüyle kadın-erkek eşitliği alanında önemli mesafe kat edilirken; özellikle kırsal kesimlerde kadınlar erkeklerin yapması gereken işleri yapmaya mecbur bırakılmış durumda. Kırsal kesimlerde çalışma hayatına katılma oranı şehirlere göre daha yüksek seviyede olan kadınlar, odun kesip, yörede 'hey' olarak tabir edilen sepetlerle sırtlarında odun taşıyor. Karadeniz kadınının ağır işlerde çalıştırılarak ezilen, hor görülen imajını ortadan kaldırmak için Trabzon Valiliği'nin başlattığı çalışmada, uyarılara rağmen kadınları ağır işlerde çalıştıranlara para cezası verilmesi öngörülürken; kadınlar, hapis cezası da verilmesini istedi. "Kahvehaneye giden, karısı veya ailedeki kadınlar çalışırken kendi boş gezen erkeklere ceza verilsin mi? Verilirse ne cezası verilsin?" soruları karşısında ilk başta çekimser davranarak eşlerini savunan kadınlar, Karadeniz kadınının çileli yaşantısını sitem ve serzeniş içeren cümleleriyle dile getirdi. "Kadın çalışıyor, erkekler niye çalışmasın?" diyen kadınlardan bazıları, erkeklere verilecek ceza konusunda "İş yaptırılarak ceza verilsin" dedi. Kimisi de, "Erkekler geziyor, kadın çalışıyor, odun getiriyor, tarlaya gidiyor. Kadınların işi çok. Verilecek ceza para cezası da olur hapis cezası da" diye konuştu.
Kadınları ağır işlerde çalıştırmadıklarını söyleyen erkekler ise aksini yapan hemcinsleri için verilecek cezanın para cezası olabileceğini belirtirken, erkeklerin kış mevsiminde işlerden iyice elini çekip kahvehanelere gittiğini de itiraf etti.