HABER

Karadenizliye deniz ulaşımı müjdesi

SAMSUN (İHA) - Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaşımı Genel Müdürü Ali Kurumahmut, Karadeniz doğal otobanını devreye sokarak, Karadeniz'in doğusu ile batısını 2 yıl içinde deniz ulaşımıyla birbirine bağlayacakları müjdesini verdi.

Samsun'a gelen Deniz Ulaşımı Genel Müdürü Ali Kurumahmut, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok zengin bir denizcilik yapısı bulunduğunu belirterek, "En önemlisi de yarısı Türkiye'nin egemenliği altındaki Karadeniz'dir. Karadeniz'in bugüne kadar kıymetini bilemedik. Çok güzel gelişmeler oluyor. Karadeniz'in doğusuyla batısını hızlı ve modern gemilerle birbirine bağlayacağız" dedi.

Ankara'da, köprü üstünde ehil kaptanların, makine dairesinde ehil mühendislerin bulunduğunu, ehliyetli insanların Denizcilik Müsteşarlığı'na bağlı 7 bölge ve 62 Liman Başkanlığı'na dağıtılacağını dile getirerek, "Bundan sonra denizlerimizin kıymeti bilinecek" diyen Ali Kurumahmut, Karadenizliye de denizcilik alanında büyük hizmetler verileceğine dikkat çekti.
Karadeniz insanının, devletine sadakatli ve devletten istemeyi külfet gören bir yapısı bulunduğunu, bu nedenle bugüne kadar sorunlarının çözülemediğini ifade eden Kurumahmut, "Karadenizliyi layık olduğu yere taşıyacağız. Cumhuriyet döneminde kara ulaşımı çok azdı. Ulaşım denizden sağlanıyordu. Bugün Doğu Karadeniz'de karayolu çalışması çok maliyetli ve bölgenin coğrafi yapısından dolayı bir yer bitmeden bozuluyor. Kazalarda çok sayıda insanımız ölüyor, sakat kalıyor. Batı Karadeniz'de de ulaşım güç. Otomobille saatte 30-35 kilometre hız yapılabiliyor. Yol dar, bozuk, virajlı ve hemen altı uçurum. Cenab-ı Allah'ın bir lütfu olan doğal otobanı (Karadeniz'i) değerlendireceğiz. Bunun için çalışıyoruz. İstanbul'dan arabamızla gemiye bineceğiz, Sinop'a, Samsun'a, Ordu'ya, Trabzon'a, Rize'ye kadar gideceğiz" diye konuştu.

Genel Müdür Kurumahmut'a, "Geçen yıla kadar feribotumuz vardı. Artık yok. Siz 'ulaşımı denizden yapacağız' diyorsunuz" şeklinde hatırlatmada bulunulması üzerine, "Geçen sene vardı. Şimdi yok. Onu diriltmek mümkün değil. Burada 1-2 gemiden değil, Doğu-Batı ekseninde Karadeniz Limanları arasında işleyen Karadeniz'in şartlarına uygun, dayanıklı ve yüksek süratteki çok sayıda gemiden bahsediyoruz. Devlet olarak bunun için ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Karadenizliler'den, denizcilik ve balıkçılıkla ilgili proje beklediklerini de açıklayan Kurumahmut, şöyle devam etti:

"Karadeniz halkı balıkçılıkla uğraşıyor ama su ürünleri, balık çiftlikleri konusundaki yetkilendirmeyi hep Ege, Akdeniz alıyor. Bize Karadeniz'den bu konularda talep gelmiyor. Karadeniz'in önemi çok büyük, daha da artacak. Eskiden Karadeniz kıyısında 1 NATO üyesi vardı şimdi 3 tane var. Dünyadaki güç merkezlerinin, büyük ülkelerin gözü Karadeniz'in üzerinde. Karadenizli, bunun kıymetini bilmeli ve bize projeleriyle gelmeli. Bu projelerin tam olgunlaşmış olması önemli değil, yarı olgunlaşmış da olabilir. Biz gereğini yaparız. Biz, bölge insanının hizmetindeyiz."

En Çok Aranan Haberler