YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karahasanoğlu: Tek Isteğimiz Üreticiyi Yoran Tarım Dışı Yüklerin Kalkması

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçilerin “Dünya Çiftçiler Günü“nü kutladı. Karahasanoğlu, ‘Tek isteğimiz üreticimizi...

Karahasanoğlu: Tek Isteğimiz Üreticiyi Yoran Tarım Dışı Yüklerin Kalkması

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçilerin “Dünya Çiftçiler Günü“nü kutladı. Karahasanoğlu, ‘Tek isteğimiz üreticimizi yoran, tarım dışı yüklerin Türk çiftçisinin omzundan kalkmasıdır.” dedi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu yayımladığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: “1984 yılından bu yana, tüm dünyada her yıl 14 Mayıs; eli nasırlı, alnı terli, aklında üretmek ve üreterek bu ülkenin topraklarına değer katmaktan başka düşüncesi, ekmeğini helalinden kazanmaktan başka gayesi olmayan, milyonlarca üreticinin hatırlanma günü olarak kabul edilmiştir. Bu münasebetle çiftçi kardeşlerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlarım. Tarım, temel ihtiyaç maddelerinin üretildiği bir sektör olmasının yanı sıra, geniş istihdam yaratması ,hammadde temini,tüketim harcamaları ve ihracattaki payı gibi özellikleriyle önemini arttırmaktadır." dedi.
TARIM DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ

Türk çiftçisi olarak, artan dünya nüfusu nedeniyle, tarımın daha da önem kazanacağını, ekonominin bel kemiği olan tarımın, üreticilerin devlet tarafından daha fazla kollanması ve desteklenmesi düşüncesi taşıdıklarını vurgulayan Başkan Karahasanoğlu şöyle konuştu: "2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı’ başlıklı 21. maddesi ile ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.’ hükmünü getirmiştir. Yasanın 2007 yılından itibaren uygulanması halinde, tarıma aktarılması gereken kaynağın 2007 – 2013 döneminde 81,486 milyar lira olduğu, buna karşılık aynı yılların tarım bütçesinin 45,272 milyar lira olarak gerçekleştiği ; dolayısıyla yasa hükmüne rağmen 36,214 milyar liranın tarıma aktarılmadığı ortadadır. Halen istihdamın % 26’sından fazlasını taşıyan tarım sektörüne, kanunla verilmesi gereken asgari miktar verilmelidir.Türkiye’de tarım sektörü desteklenmemekte, tersine vergilendirilmektedir.Yalnızca mazot üzerindeki ÖTV + KDV vergi yükü nedeniyle çiftçinin ödediği vergi miktarı, tarımsal destek bütçesinden fazladır.Aynı şekilde Türk Köylüsü ve çiftçisi, gübre ve elektriğe % 18, tarım ilaçlarına ve yeme % 8 KDV ödemektedir. Dünya pazarlarında yüksek destekli ürünlerle rekabet etmeye çalışan sektörümüz için, en azından Tarım Kanunu’na uygun bir destek bütçesi oluşturulmasını istemek, çiftçimizin hakkıdır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler