İZMİR (İHA) -
İzmir Karabağlar Polis Merkezi'nde gözaltına alınan Fevziye Cengiz'i dövdükleri iddiasıyla dört polis memurunun yargılandığı 12.Asliye Ceza Mahkemesi, tarafları dinledikten sonra ilk duruşmada görevsizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Fevziye Cengiz ile onu savunan 8 avukat kararı sevinçle karşılarken, sanık polisler duruşma salonundan üzgün ayrıldı.
[
****](http://video.mynet.com/habervideo/Karakolda-dayak-yiyen-kadin-konustu/1385832/)
Çocuklarını duruşmaya getiren Fevziye Cengiz, kendisine işkence yaptıkları iddiasıyla suçladığı polislerle duruşmada zaman zaman göz göze geldi. Cengiz'in avukatları, görüntüleri izleyen bilirkişinin Fevziye Cengiz'e 26 kez tekme ve tokat atıldığı konusunda tespitte bulunduğunu ve olayın işkence olduğu, mahkemenin verdiği kararın doğru olduğunu söylediler.
Karabağlar karakoluna getirilen Fevziye Cengiz'in eline kelepçe taktıktan sonra döverek işkence yaptıkları iddiasıyla suçlanan polisler hakkında soruşturmayı yürüten savcı dava açtı. İzmir 17'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, şikayetçi Fevziye Cengiz'i savunan avukatlar, olayın işkence suçu olduğunu ve davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini savundu.
İdari soruşturma kapsamında açığa alınan Cinayet Büro Amirliği'nde görevli polis memurları Beyit S., Hakan Y., Ahlak Büro Amirliği'nde görevli polis Tekin D. ve Karabağlar Polis Merkezi Amirliği'nde görevli Nevzat A.'yı savunan Avukat Tolga Yurdakul ise olayın anlık olduğunu ve işkence suçu olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. 17.Sulh Ceza Mahkemesi hakimi, ilk duruşmada görevsizlik kararı vererek duruşmayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
İzmir 12.Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya polis memuru sanık Beyit S., Hakan Y., Ahlak Büro Amirliği'nde görevli polis memuru Tekin D. ve Karabağlar Polis Merkezi Amirliği'nde görevli Nevzat A. ile Avukat Tolga Yurdakul'un yanı sıra şikayetçi Fevziye Cengiz, eşi, çocukları ve 8 avukatı katıldı. Mahkeme hakimi, kimlik tespitinin ardından sanık polisleri dinledi.
Polisler, olay gecesi aşırı alkollü olan Fevziye Cengiz'e kimlik sorduklarını, kimliğini göstermek istemeyen Cengiz'in zorluk çıkardığını, kendisini karakola götürmek zorunda kaldıklarını, Cengiz'in taşkınlıklarını karakolda da
sürdürdüğünü, bu yüzden kendisine kelepçe takmak zorunda kaldıklarını ve yaşanan olaydan üzüntü duyduklarını söylediler.
**TOKAT VE YUMRUK ATILMIŞTIR**
Sanıkların ifadesinden sonra söz alan Fevziye Cengiz, olay günü pikniğe gittiklerini, orada alkol aldığını, akşam eşi, çocukları ve bir kaç yakını ile müzikhole eğlenmek için gittiklerini, müzikhole girdikten 15 dakika sonra polisin baskın yaptığını, zorla karakola götürüldüğünü ve ellerine kelepçe takılarak işkence yapıldığını söyledi. Daha sonra söz alan Fevziye Cengiz'in avkatları, "Olay devletin güvenliğinin sağlandığı karakol içersinde yaşanmıştır. Fevziye Cengiz'in ellerine kelepçe takılarak
işkence yapılmıştır. Görüntüleri izleyen bilirkişi, polislerin 26 kez Fevziye Cengiz'e vurduğunu tespit etmiş ve raporunda açıkça belirtmiştir. Biz bu davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini savunuyoruz. Mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep ediyoruz" dedi.
**DOSYA AĞIR CEZA'YA GÖNDERİLİYOR**
Sanık polisler ile mağdur Fevziye Cengiz'i savunmalarını ve taleplerini dinleyen İzmir 12.Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İhsan Ergin, olayın işkence suçu niteliğinde olabileceği ihtimali bulunduğu, bu ihtimalin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi görüşünü belirterek ilk duruşmada dosya ile ilgili görevsizlik kararı verdi. Kararın açıklanmasından sonra şikayetçi Fevziye Cengiz, onu savunan avukatları ile duruşmayı izleyen çocukları kararı sevinçle karşıladı. Sanık polisler ise karar karşısında
salondan üzgün ayrıldı. Dosya şimdi önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden ele alınacak. Sanık polislerin avukatı Tolga Yurdakul, bazı kişilerin emniyet teşkilatı aleyhine karalama kampanyasında bulunduğunu, müvekkillerinin pişman ve üzgün olduğunu söyledi.
Yurdakul, konuşmasında şunları söyledi: "Ancak, karakoldan önce polislere yönelik davranışlar da var ve bunlar görülmüyor. Kanunlar ne öngörüyorsa devletin görevlileri de onu uyguluyor. Bunu da uygulamak zorunda. Kanundan başka kimse bir şey beklemesin. Emniyet bu olayda şeffaf davrandı, görüntüleri verdi. Polisler kamera olduğunu biliyorlardı. Bir anlık öfkeyle bu duruma gelinmiştir. Gereksiz, haksız iddialar var. Eleştiri sınırlarını da aşmış durumda. Mahkemenin görevsizlik kararı vermesi bizim için de
iyi oldu. Hiç olmazsa ileride bu davayla ilgili akıllarda soru işareti kalmayacak"
**OLAYIN GEÇMİŞİ**
Geçen yıl temmuz ayında eşiyle gittiği Karabağlar İlçesindeki bir müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz, götürüldüğü karakolda polis memurlarından dayak yediğini, hakarete uğradığını, tehdit edildiğini belirterek şikayetçi oldu. Fevziye Cengiz'in polis merkezinde yediği dayağın güvenlik kamerası görüntüleri herkesin tepkisini çekti.
Olaya karışan Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Tekin D., Beyit S. ve Hakan Y. hakkında 'zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama' suçlarından 6'şar aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 17'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, üç polis memuru ve adı tespit edilmeyen resmi giyimli karakol polisi hakkında 'Ek kovuşturmaya yer olmadığına' dair karar verilmesi üzerine Karşıyaka 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, geçen 31 Aralık'ta, avukat Yıldırım'ın itirazını yerinde görüp ek kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen mahkeme kararını kaldırdı. Mahkeme, polis memurları Tekin D., Beyit S., Hakan Y. ve daha önce adı tespit edilmeyen,
dayak olayını seyreden resmi üniformalı polis memuru Nevzat A.'nın hakkında da dava açılmasına karar verdi. Mahkeme dosyayı, sanıklar hakkında yeniden dava açılması için soruşturmayı yapan İzmir Adliyesi'ndeki memur savcısı Alaaddin Dokur'a gönderdi. Savcı Alaattin Dokur, mahkemenin verdiği karar üzerine, hazırladığı yeni iddianemeyi davanın görüleceği İzmir 17'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcı Dokur iddianamadiştır. Görüntüleri ie, süpheli Nevzat A.'nın ilgili karakol merkezinde grup amir vekili
olduğu, karakolun yetkilisi ve sorumlusu konumunda bulunduğu halde, diğer süpheli polis memurları Beyit S., Hakan Y. ve Tekin D.'nin suç işlemeleri anında onlara müdahale etmeyip, hatta ortamı hazırlayarak icrasını kolaylaştırmak suretiyle suça yardım ettiğini belirtti.
Yine süpheli Tekin D.'nin aynı şekilde arkadaşları Beyit S. ve Hakan Y.'nin eylemlerini şikayetçiye karşı gerçekleştirdikleri sırada ve işledikten sonra yardımda bulunarak suçun icrasını kolaylaştırarak yardım ettiklerini vurguladı.
İzmir 2.Ağır Ceza Mahkemesi 'nin itirazı kabul kararında bahsettiği, doğrudan müşteki ile irtibatta bulunan polis memurları Beyit S., Hakan Y. ve Tekin D. hakkında 'hakaret ve tehdit suçundan kamu davası açılması' hükmüne dikkat çekti. Kararda, bu üç süphelinin, Fevziye Cengiz'e alenen hakaret ettikleri ve 'Eğer bu yaşananları başkasına söylersen seni öldürürüz' diyerek tehdit ettiklerinin tespit edildiğini vurguladı.
Bunun üzerine polis memurları hakkında İzmir 17.Asliye Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, kimlik tespiti yapmadan görevsizlik kararı vererek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. İzmir 12.Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşma yaklaşık 3 saat sürdü. Tarafları dinleyen mahkeme başkanı, dosyanın işkence suçuna dönüşebileceği ihtimalinin bulunması nedeniyle görevsizlik kararı verdi.
Karakolda dayak olayı davasının şimdi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi.