ANKARA (İHA) - TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, personeliyle vedalaşırken yaptığı konuşmada, "Biz kaza ister miydik? Biz treni kaza yapsın diye mi sefere koyduk? Biz, insanların konforlu, hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için bu seferleri başlattık" dedi.
Ankara-İstanbul arası başlatılan hızlandırılmış tren seferleri sonrası Pamukova'da meydana gelen tren kazası ile bir çok eleştirilere maruz kalan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından görevden alınan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TCDD personeli ile vedalaştı. TCDD Genel Müdürlüğü Binası'nda personele veda konuşması yapan Karaman, Ankara-İstanbul arası hızlandırılmış tren seferlerinin, 650'si teknik eleman olmak üzere, bin 500 personel ve 5 bin 100 imza ile gerçekleştiğini ifade etti. Hiçbir zaman kaza istemediklerini kaydeden Karaman, "Biz kaza ister miydik? Biz treni kaza yapsın diye mi? sefere koyduk. Biz insanlar konforlu, hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için bu seferleri başlattık. 80 kilometre hızla gitmesi gereken tren 132 kilometre hız yaptı. Bu bir hız aşımıdır. Bunu herkes bu şekilde söylüyor. Siz, Türkiye'de ister karayolu, ister demiryolu yapın bir sınır koymanız gerekecek. Bunun dışına çıktıktan sonra bir takım başka sebepler aranacak. O zaman siz hızlı giden bir şeyi nasıl durdurabilirsiniz. Siz neyin peşindesiniz. Türkiye'de demiryolları için alt yapıda sorun yok. Bunda hız sebeptir" diye konuştu.
Türkiye'de bilgisayar kontrollü tren için yaklaşık 1.8 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Karaman, Türkiye'de bilgisayar kontrollü trenleri en çok demiryolcuların isteyeceğini ve demiryolcuların bunu istemesine rağmen, imkanlar olmadığı için bu trenlerin sefere konulamadığını kaydetti. Türkiye'de karayollarındaki kazaların sebebi için bir canavar bulunduğunu ifade eden Karaman, "Karayollarında meydana gelen kazalara 'trafik canavarı' adı vermişler. Demiryollarında olan kazaları için ise demiryolcuları sebep göstermektedirler. Türkiye'de demiryollarının gelişimi hiç kimse engelleyemez. Demiryollarının gelişmesi için demiryolcuların çok çalışması gerekiyor. Bu kaza bizi ayırdı. Demiryolları gerçekten değişecek. Bu kaza için bir çok çelişki ve saçma sapan sebepler ortaya atıldı" şeklinde konuştu.
Konuşmasının son bölümünde demiryolculara seslenen Karaman, "Benim projelerime sahip olmanızı istiyorum. Bu projeler mutlaka yürümeli. Türkiye'de tren kendine gelmeli, kendini bulmalı. Bunu sizden veda ederken özellikle istiyorum. Bu konuları başarabilmek için daha çok çalışmanız gerekiyor. Demiryolcuları mahzun bırakmayınız. Hiç bir şeyden çekinmeden demiryolları için uğraş vermelisiniz. Projelerimiz yarım kaldı. Bu kaza kendisi içerisinde incelenmediği için başka sebeplerle başka yönlere çekilerek yanlış aktarıldı. Hepinizden helallik istiyorum. Hakkınızı helal edin. Sağ olun varolun" dedi. Karaman, konuşması esnasından duygulandı.
Personelle vedalaşan Karaman, özel otomobiliyle Genel Müdürlük'ten ayrıldı.